Σε αναμμένα κάρβουνα Σίτι και Τσέλσι, μετά την τιμωρία της Εβερτον

Σε αναμμένα κάρβουνα Σίτι και Τσέλσι, μετά την τιμωρία της Εβερτον

Πώς η απόφαση για την αφαίρεση δέκα βαθμών από τα «ζαχαρωτά» για παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών που αφορούν τις μεταγραφές, μπορεί να βάλει… μπουρλότο στην Premier League

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να υπάρξει στην Premier League έπειτα από τη «βόμβα» που έσκασε το πρωί της Παρασκευής (17/11) με την απόφαση της Λίγκας να τιμωρήσει την Εβερτον με ποινή αφαίρεσης δέκα βαθμών για παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών που αφορούν τις μεταγραφές.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή «η ανεξάρτητη επιτροπή που έλεγξε τα οικονομικά της Εβερτον διαπίστωσε ότι ο υπολογισμός PSR για τη σχετική περίοδο οδήγησε σε απώλεια 124,5 εκατομμυρίων λιρών, η οποία ξεπέρασε το όριο των 105 εκατομμυρίων λιρών που επιτρεπόταν». Το γεγονός αυτό απέφερε την ομολογουμένως πολύ βαριά τιμωρία της ομάδας, η οποία και κατρακύλησε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας έχοντας πλέον μόλις 4 βαθμούς, όσους και η τελευταία Μπέρνλι.

«Η Εβερτον είναι σοκαρισμένη και απογοητευμένη από την απόφαση της επιτροπής της Premier League. Ο σύλλογος πιστεύει ότι η επιτροπή έχει επιβάλει μια εντελώς δυσανάλογη και άδικη αθλητική κύρωση. Ο σύλλογος έχει ήδη κοινοποιήσει την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η αγγλική ομάδα και προσθέτει όσον αφορά στα επόμενα βήματά της: «Η διαδικασία προσφυγής θα ξεκινήσει τώρα και η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Συμβούλιο Προσφυγών που θα διοριστεί σύμφωνα με τους κανόνες της Premier League σε εύθετο χρόνο.

Η Εβερτον υποστηρίζει ότι ήταν ανοιχτή και διαφανής στις πληροφορίες που παρείχε στην Premier League και ότι πάντα σεβόταν την ακεραιότητα της διαδικασίας. Ο σύλλογος δεν αναγνωρίζει τη διαπίστωση ότι παρέλειψε να ενεργήσει με τη μέγιστη καλή πίστη και δεν κατανοεί ότι ήταν ισχυρισμός που διατυπώθηκε από την Premier League κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τόσο η σκληρότητα όσο και η αυστηρότητα της κύρωσης που επιβλήθηκε από την επιτροπή δεν αντικατοπτρίζουν ούτε δίκαια ούτε εύλογα τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν. Ο σύλλογος θα παρακολουθεί επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις που αφορούν τους Κανόνες Κέρδους και Βιωσιμότητας της Λίγκας. Η Εβερτον δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω αυτό το θέμα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφυγής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ζαχαρωτά» έγιναν η τρίτη μόλις ομάδα στο Νησί, από την οποία αφαιρούνται βαθμοί, μετά τη Μίντλεσμπρο με -3 τη σεζόν 1996-97 και την Πόρτσμουθ με -9 τον Μάρτιο του 2010.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο πρώην ποδοσφαιριστών όσο και απλών φιλάθλων. Συγκεκριμένα, έξαλλος εμφανίστηκε στα social media o άλλοτε κεντρικός αμυντικός της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραγκερ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter) ανέφερε: «Η αφαίρεση δέκα βαθμών για την Εβερτον είναι υπερβολική και άδικη, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνεργαζόταν με την Premier League γι’ αυτό το θέμα τα τελευταία δύο χρόνια. Θα ήταν καλύτερο να είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν το ζήτημα και να το επιμηκύνουν, όπως έκαναν κι άλλες ομάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σύλλογοι που υποβιβάστηκαν άσκησαν μεγάλη πίεση στην Premier League για να ασχοληθεί με την Εβερτον, αλλά όταν σκεφτεί κανείς ότι έξι ομάδες προσπάθησαν να αποχωρήσουν από την PL και δεν υπήρξε καμία κύρωση, δεν φαίνεται σωστό. Μέχρι να τιμωρηθούν και άλλες ομάδες, λοιπόν, η Εβερτον θα νιώθει σαν το εξιλαστήριο θύμα. Και έχει δίκιο!»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και πολλές αναρτήσεις οπαδών, και όχι μόνο της Εβερτον: «Αν από την Εβερτον αφαιρέθηκαν δέκα βαθμοί, η Μάντσεστερ Σίτι θα έπρεπε να αγωνίζεται στη National League μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της», «Η Εβερτον μόλις έχασε δέκα βαθμούς, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι αποφεύγει εντελώς οποιαδήποτε τιμωρία. Το FFP είναι τόσο ασυνεπές. Πώς οι μεγάλοι σύλλογοι συνεχίζουν να ξεφεύγουν χωρίς τιμωρία;», «Η Premier league είναι μια ντροπή. Οι δειλοί δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το ίδιο με την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι» ήταν κάποια από αυτά τα μηνύματα.

Από την άλλη πάντως πλευρά, υπάρχουν και σύλλογοι που ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά της Εβερτον. Συγκεκριμένα δημοσιεύματα στην Αγγλία ανέφεραν ότι Λέστερ και Λιντς που πέρσι υποβιβάστηκαν στην Championship, καθώς και η Μπέρνλι της οποίας ο υποβιβασμός είχε προηγηθεί τη σεζόν 2021/22, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά των «ζαχαρωτών» διεκδικώντας 300 εκατ. στερλίνες (περίπου 342 εκατ. ευρώ), υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να έχουν υποβιβαστεί από την περασμένη σεζόν.

Παράλληλα η απόφαση για την Εβερτον έφερε στην επιφάνεια τις ανοιχτές υποθέσεις που υπάρχουν για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι. Συγκεκριμένα οι «πολίτες» κατηγορούνται για 115 παραβιάσεις κανονισμών, ενώ οι Λονδρέζοι έχουν αρκετούς «πονοκεφάλους» που πηγάζουν από την εποχή Αμπράμοβιτς, μετά και τις αποκαλύψεις των εγγράφων «Κύπρος Εμπιστευτικό» που αναφέρουν με λεπτομέρειες τις «μυστικές πληρωμές» του Ρώσου μεγιστάνα και πρώην αφεντικού του συλλόγου σε μάνατζερ, προέδρους και στελέχη ομάδων μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Στέφαν Μπόρσον, πρώην νομικός σύμβουλος της Σίτι, εκτιμά πως σε περίπτωση που οι κατηγορίες και για τη Σίτι και για την Τσέλσι αποδειχθούν, είναι σαφώς βαρύτερες από αυτές της Εβερτον και δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο του υποβιβασμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT