Ο έρωτας που «έλιωσε» τον Ψυχρό Πόλεμο

Ο έρωτας που «έλιωσε» τον Ψυχρό Πόλεμο

Η ιστορία της Τσεχοσλοβάκας Ολγα Φικότοβα και του Αμερικανού Χαλ Κόνολι

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχαίος τραγικός Σοφοκλής αναφέρει στην Αντιγόνη ότι ο έρωτας είναι ανίκητος και ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος έχει πει πως η αγάπη  νικάει τα πάντα (omnia vincit amor). 

Ετσι κι ο έρωτας της Τσεχοσλαβάκας Ολγα Φικότοβα και του Αμερικανού Χαλ Κόνολι κατάφερε να «ζεστάνει» ακόμα και ηγέτες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και το ειδύλλιο οδηγήθηκε σε γάμο. Η ιστορία των δύο Ολυμπιονικών διαθέτει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν μία ταινία: έρωτα, δράμα, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και λίγη κατασκοπεία.    

Η Ολγα Φικότοβα γεννήθηκε το 1932, σε ένα χωριό κοντά στην Πράγα. Ενα χρόνο νωρίτερα θα έρθει στον κόσμο ο Χαλ Κόνολι. Ο αθλητής από τη Μασαχουσέτη, κατά τη γέννησή του, θα υποστεί μία βλάβη στα νεύρα, η οποία δεν θα αφήσει το αριστερό χέρι του να αναπτυχθεί σωστά. 

Οταν ήταν παιδί θα σπάσει το χέρι του 13 φορές. Παρ′ όλα αυτά θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και θα διακριθεί στη σφυροβολία.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Φικότοβα έκανε τα πρώτα βήματά της στον αθλητισμό με το μπάσκετ και το χάντμπολ. Μάλιστα, το 1954, με την εθνική της χώρας της, θα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Στη συνέχεια, θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τον δίσκο.

«Στο χάντμπολ ήμουν τερματοφύλακας. Είχα αναπτύξει τον νευρομυϊκό συντονισμό. Οταν άρχισα να ρίχνω δίσκο, ο παλιός μου προπονητής μού είπε ότι βρίσκομαι σε τέτοιο υψηλό αθλητικό επίπεδο και το μόνο που θα πρέπει να μάθω είναι η τεχνική», θα πει ύστερα από χρόνια σε συνέντευξή της.

Οι προπονήσεις της Φικότοβα διεξάγονταν υπό τους ήχους του «Γαλάζιου Δούναβη». Παράλληλα, σπούδαζε γιατρός στην Πράγα και τα όνειρά της ήταν μία καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης και μία δουλειά ως γιατρός. Στη διοργάνωση όμως του 1956 ο έρωτας θα άλλαζε τα πάντα στη ζωή της.

Το Σιδηρούν Παραπέτασμα και ο έρωτας

Στην ομάδα της Τσεχοσλοβακίας, στη διοργάνωση της Μελβούρνης, το «αστέρι» ήταν ο Εμίλ Ζάτοπεκ. Ο Ολυμπιονίκης με τα πέντε ολυμπιακά μετάλλια. Κανένας δεν πρόσεχε τη χαμογελαστή νεαρή δισκοβόλο. Μία ημέρα πριν από την Εναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το βλέμμα της Τσεχοσλοβάκας διασταυρώθηκε με το βλέμμα ενός ψηλού Αμερικανού αθλητή, του Χαλ Κόνολι. 

Αυτό το βλέμμα στάθηκε ικανό για να αλλάξει τις ζωές και των δύο και να αποδείξει ότι κανένας… Ψυχρός Πόλεμος δεν μπορεί να παγώσει τη ζεστασιά του έρωτα.

«Προσπαθούσαμε να συζητήσουμε, εγώ με τα ελάχιστα αγγλικά μου και αυτός με τα ελάχιστα γερμανικά του. Γρήγορα καταλάβαμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Αναπτύχθηκε ανάμεσά μας φιλία και αγάπη», είπε σε συνέντευξή της.

Παρόλο που έκανε μόνο δύο χρόνια προπόνηση στη δισκοβολία, η Oλγα Φικότοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αμέσως αποτέλεσε το «αστέρι» της ομάδας. 

Μία ημέρα αργότερα, ο Κόνολι ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου στη σφυροβολία. Οταν οι φωτογράφοι του ζήτησαν να σηκώσει τα χέρια του ψηλά για να πανηγυρίσει, αυτός σήκωσε μόνο το δεξί προκειμένου να μη δείξει ότι το αριστερό ήταν πιο κοντό.

Η ερωτευμένη Τσεχοσλοβάκα αθλήτρια, παρά το Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε τη χώρα της από τη χώρα του αγαπημένου της, άρχισε να κυκλοφορεί παντού μαζί του. 

Σε μία γιορτή της διοργάνωσης προσπάθησε να τον συστήσει στον αρχηγό αποστολής της Τσεχοσλοβακίας αλλά αυτός έφυγε χωρίς να δώσει το χέρι στον Αμερικανό. «Δεν έχω κάποια μολυσματική ασθένεια. Γιατί δεν μου μιλάνε;», ρώτησε την αγαπημένη του ο Κόνολι.

Ο γάμος με τους χιλιάδες θαυμαστές

Ο έρωτας των δύο αθλητών έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του δυτικού κόσμου. Αντίθετα, στην Τσεχοσλοβακία οι αρχές της χώρας δεν έβλεπαν θετικά το ειδύλλιο των δύο νέων και προσπάθησαν να το αποτρέψουν. Λίγους μήνες μετά την ολυμπιακή διοργάνωση ο Κόνολι θα μεταβεί στη χώρα για να συναντήσει την αγαπημένη του και να της ζητήσει να παντρευτούν.

«Ο έρωτας στις δυσκολίες είναι εφευρετικότατος», αναφέρει ο Ευριπίδης και οι δύο Ολυμπιονίκες προσέφυγαν στους καλούς  φίλους τους, επίσης χρυσούς Ολυμπιονίκες Εμίλ και Ντάνα Ζάτοπεκ, και τους ζήτησαν να γίνουν κουμπάροι στον γάμο τους. 

Μάλιστα, υπάρχουν και αναφορές ότι ο Ζάτοπεκ ήταν αυτός που μεσολάβησε στον τότε πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας Αντονιν Ζαποτόσκι ώστε να βοηθήσει προκειμένου να δοθεί η άδεια γάμου στους δύο ερωτευμένους αθλητές.

Το ζευγάρι είχε προγραμματίσει έναν κλειστό γάμο αλλά στη διαδρομή διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία ανεξήγητη κίνηση. «Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στην πλατεία. Νομίζαμε ότι είχε γίνει κάποιο ατύχημα. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ήρθαν να δουν τον γάμο. Κάποιοι ήρθαν για το ζεύγος Ζάτοπεκ και άλλοι γιατί δεν είχαν δει ποτέ έναν Αμερικανό. Τελικά, ο γάμος μας μετατράπηκε σε μία ανοιχτή γιορτή», είπε η πρωταθλήτρια, ύστερα από χρόνια, σε συνέντευξή της.

Το ζευγάρι μετά τον γάμο του μετακόμισε στην Αμερική. Η Φικότοβα ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται με τη σημαία της χώρας της αλλά δεν της το επέτρεψαν. Μάλιστα, την κατηγόρησαν για προδοσία. Ετσι, μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 εκπροσώπησε τις ΗΠΑ. Στο Μόναχο η νέα της πατρίδα την επέλεξε ως σημαιοφόρο.    

Οι Χαλ και Ολγα Κόνολι απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το 1975 το ζευγάρι χώρισει και ο Χαλ, λίγο αργότερα,παντρεύτηκε την αθλήτρια του πεντάθλου Πατ Γουίνσλοου. Ο Αμερικανός έφυγε από τη ζωή το 2010. Η Ολγα ειδικεύτηκε σε προπονητικά προγράμματα ευεξίας και, παρά την ηλικία της, συνεχίζει να προπονείται στο Λας Βέγκας όπου διαμένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT