Πολύ βαρύ είναι το αποτύπωμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ στην υγεία των ποδοσφαιριστών που μετείχαν σ’ αυτό, σύμφωνα με μελέτη ασφαλιστικής εταιρείας η οποία επεξεργάστηκε όλους τους τραυματισμούς που προέκυψαν μετά το Μουντιάλ. Η μελέτη σκοπό είχε να αναλύσει τους ασφαλιστικούς κινδύνους από την επιβάρυνση και την καταπόνηση των παικτών εξαιτίας μιας διοργάνωσης υψηλότατου επιπέδου, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.
Η μελέτη αυτή δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό τις κραυγές και τις διαμαρτυρίες των προπονητών που επιμένουν ότι το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του σύγχρονου ποδοσφαίρου και κάποια στιγμή θα εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν μια ιδιαίτερη διοργάνωση, η πρώτη τέτοιου επιπέδου που έγινε στην «καρδιά» μιας περιόδου και όχι στο τέλος της, όπως συνηθίζεται. Η διεξαγωγή τόσο πολλών αγώνων μέσα σε ένα διάστημα περίπου ένα μήνα χωρίς να ακολουθήσει ξεκούραση όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες διοργανώσεις το καλοκαίρι, είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι εύκολα αντιληπτή ακόμα και από φιλάθλους που δεν έχουν ειδικές γνώσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι απαιτητικοί αγώνες που δίνουν οι ποδοσφαιριστές σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ότι συμπιέζεται τόσο πολύ το πρόγραμμα της προετοιμασίας και των αγώνων σε μια παρατεταμένη περίοδο χωρίς ανάσα, σε σημείο που οι πρόσθετες επιβαρύνσεις καταπονούν το μυϊκό τους σύστημα αλλά και την ψυχική τους υγεία, προκαλώντας σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς.
Ενα χρόνο μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ο ασφαλιστικός όμιλος Howden δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Τραυματισμών Ποδοσφαίρου για την περίοδο 2022-23.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που παραθέτει η συγκεκριμένη μελέτη, δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η διεξαγωγή του Μουντιάλ κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου επιβάρυνε πολύ όσους παίκτες αγωνίστηκαν σ’ αυτό και προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τραυματισμών τους τόσο σε αριθμό όσο και στη συνολική διάρκεια απουσίας τους από προπονήσεις και αγώνες.
Η μελέτη εστιάστηκε σε ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Κατάρ και ανήκουν σε ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, δηλαδή το αγγλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό.
Η πρώτη ανάγνωση αυτής της μελέτης δείχνει ότι κατά μέσο όρο, η μη διαθεσιμότητα των παικτών αυτών λόγω τραυματισμού σχεδόν διπλασιάστηκε!
Μέχρι τη διακοπή των πρωταθλημάτων τον περασμένο Οκτώβριο, οι τραυματισμοί παικτών που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ τους κράτησαν κατά μέσο όρο εκτός αγώνων για 11,35 ημέρες.
Μετά την επανέναρξη των πέντε πρωταθλημάτων, οι τραυματισμοί πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή άλλων περιόδων και έφτασαν τον μέσο όρο απουσίας των τραυματισμένων παικτών στις 19,41 ημέρες, δηλαδή 8 παραπάνω σε σχέση με το διάστημα πριν τη διοργάνωση.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: οι τραυματισμοί στον αστράγαλο αυξήθηκαν κατά 170%, στη γάμπα – κνήμη κατά 200% και στον οπίσθιο μηριαίο κατά 130%, με την επιβάρυνση να μην είναι μόνο ποσοτική, δηλαδή μεγαλύτερη σε αριθμούς, αλλά και ποιοτική, σε επίπεδο σοβαρότητας.
Οι παίκτες μπήκαν σε φουλ ρυθμούς στη διοργάνωση του Κατάρ έχοντας βγάλει σε μικρότερο χρονικό διάστημα απαιτητικό πρόγραμμα ευρωπαϊκών διοργανώσεων που υπό άλλες συνθήκες θα απλωνόταν σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα χρονικά.
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, επέστρεψαν στα παιχνίδια των συλλόγων τους με ελάχιστη ξεκούραση, στην καρδιά του χειμώνα και σε δύσκολους αγωνιστικούς χώρους. Η επιβάρυνσή τους ήταν πολύ μεγάλη και αυτό καταγράφηκε στα ιατρικά δελτία των ομάδων τους, αλλά και στην πολύ μεγαλύτερη πίεση που δέχθηκαν οι ίδιοι σε ψυχολογικό επίπεδο.
Ο Τζέιμς Μπάροους, επικεφαλής τους τμήματος της Howden που ασχολείται με το κομμάτι του αθλητισμού, επιβεβαίωσε την κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, με την υποσημείωση ότι οι 8 περισσότερες ημέρες απουσίας των τραυματισμένων παικτών δημιουργούν και οικονομικό αντίκτυπο, όχι μόνο αγωνιστικό.
Οπως τόνισε, προέκυψε μια μεγάλη αύξηση της τάξης του 30% σε οικονομικό αντίκτυπο, προσδιορίζοντας τη ζημιά που υπέστησαν οι ομάδες των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων σε περίπου 705 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 554 εκατ. που θα είχαν εάν δεν είχε διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο μεσούσης της περιόδου.
«Ελπίζουμε ότι η έρευνα και η ανάλυσή μας θα παράσχουν στους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης πρόσθετη εικόνα καθώς συνεχίζουν να συζητούν με τα κυβερνητικά όργανα για μια βελτιωμένη ευθυγράμμιση του εγχώριου και του διεθνούς ημερολογίου και το ευρύ ζήτημα της συμφόρησης των αγώνων» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μπάροους, αναδεικνύοντας με τη μελέτη της εταιρείας του τα προβλήματα που γεννά το «ξεζούμισμα» των ποδοσφαιριστών με το ασφυκτικό πρόγραμμα και τις πολύ αυξημένες υποχρεώσεις τους σε όλες τις διοργανώσεις.
Η μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας έδειξε ότι στη διάρκεια της περιόδου 2022-23 καταγράφηκαν συνολικά 3.985 τραυματισμοί παικτών στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο σοβαροί.
Η σχετικά ανάλυση έδειξε ότι οι περισσότεροι και οι πιο σοβαροί τραυματισμοί σημειώθηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ και την Μπουντεσλίγκα, τα δύο πρωταθλήματα δηλαδή που έδωσαν τους περισσότερους παίκτες στις ομάδες που αγωνίστηκαν στο Κατάρ. Από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 23,6% αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα και το 14,8 στο γερμανικό.
Αλλη μελέτη που έγινε με παραγγελία της Διεθνούς Ενωσης Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) επιβεβαίωσε ότι περίπου οι μισοί από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Κατάρ, παρουσίασαν στη συνέχεια της περιόδου αυξημένη ή και υπερβολική ψυχολογική κόπωση – επιβάρυνση.
Οι περισσότεροι δήλωσαν αδυναμία να διαχειρισθούν ψυχολογικά την τεράστια πίεση που τους προκάλεσε η πρωτοφανής συμφόρηση αγώνων υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων, επιβαρύνοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό το πρόγραμμα της χρονιάς.
Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, το 44% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο Κατάρ παρουσίασαν με βάση τις εργομετρικές εξετάσεις σημαντικά αυξημένη κόπωση τον Ιανουάριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα άλλων περιόδων, ενώ το 53% εξ αυτών δήλωσε ότι ένιωθαν περισσότερο ευάλωτοι και πίστευαν πως είχαν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό τραυματισμό.
Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν τους φόβους και τις διαμαρτυρίες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει δημόσια πολλοί διάσημοι προπονητές αλλά και πολλοί ποδοσφαιριστές. Το αίτημά τους είναι κοινό και αποσκοπεί στο να μειωθούν οι αγώνες και να μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στα παιχνίδια, με συρρίκνωση του ασφυκτικού προγράμματος και περιορισμό των διοργανώσεων σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων.
Το μόνο όμως που έχουν εισπράξει ύστερα από τόσες διαμαρτυρίες, είναι… τσάι και συμπάθεια!
Συμπαράσταση βρίσκουν μόνο στα λόγια. Στην πράξη, το μόνο που βλέπουν είναι μια φανερή προσπάθεια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι αγώνες με νέα φορμάτ στις χρυσοφόρες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τη διεξαγωγή των τουρνουά των εθνικών ομάδων σε μικρότερα διαστήματα.
Το Nation League, για παράδειγμα, καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός και περιορίζει κατά πολύ τις διαθέσιμες ημερομηνίες για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που φέτος ολοκληρώθηκαν μέσα σε έξι μήνες αντί για 1,5 χρόνο. Υπάρχουν πολλοί που ζητούν Μουντιάλ ανά δύο και όχι ανά τέσσερα χρόνια, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τον τρελό χορό των δισεκατομμυρίων που γεννούν οι μεγάλες διοργανώσεις.
Και ακριβώς επειδή ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των υπερκερδών τα καρπώνονται οι ποδοσφαιριστές με τα υπέρογκα συμβόλαια της σύγχρονης εποχής, το πρόγραμμα επιβαρύνεται σχεδόν εκβιαστικά: no money, no honey, δηλαδή όταν δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει ούτε μέλι…