Η ποδοσφαιρική αγορά έχει τους δικούς της κανόνες

Η ποδοσφαιρική αγορά έχει τους δικούς της κανόνες

Το φαινόμενο «Φώτης Ιωαννίδης», ο πιο «καυτός» Eλληνας παίκτης αυτήν την εποχή, δεν είναι καν μέσα στην πρώτη «χρηματιστηριακή» δεκάδα των συμπατριωτών μας ποδοσφαιριστών

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκόνη που σήκωσαν τις τελευταίες μέρες οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Φώτη Ιωαννίδη με τον Παναθηναϊκό αλλά και την εθνική μας ομάδα, τροφοδότησε σενάρια περί ενδιαφέροντος πολλών ξένων συλλόγων για την απόκτησή του. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα γερμανικής ιστοσελίδας που ανέφερε έναρξη διαπραγματεύσεων της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με τον Παναθηναϊκό, με την τιμή του να προσδιορίζεται στα 7-8 εκατ. ευρώ συν κάποια μπόνους. Αν και υπήρξε άμεσα ξεκάθαρη διάψευση από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση για τον διεθνή στράικερ φούντωσε ακόμα περισσότερο από το ενδιαφέρον που έδειξαν ποικιλοτρόπως για την περίπτωσή του κι άλλες ξένες ομάδες.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός δεν ενθαρρύνει στην παρούσα φάση οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον πιο ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή του ρόστερ του γιατί δεν θέλει να αποδυναμωθεί αγωνιστικά στην προσπάθεια που κάνει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 14 χρόνια. Αυτή η αρνητική του στάση δεν απαγορεύει τηλεφωνήματα – διερευνητικές κρούσεις κι ας παίρνουν «παγωμένη» απάντηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ούτε και κρατά μακριά από τα παιχνίδια όπου αγωνίζεται ο Ιωαννίδης «σκάουτ» πολλών ξένων ομάδων από καλά πρωταθλήματα. Το ίδιο ισχύει και για μάνατζερ που ενδιαφέρονται να μπλεχτούν με κάποιον τρόπο στα σενάρια μιας μελλοντικής μεταγραφής του.

Το πόσο αποτιμάται η αξία ενός ποδοσφαιριστή, ειδικά όταν είναι ανερχόμενος και δεν έχει μεγάλη (χρονικά) καριέρα πίσω του για να πιστοποιήσει με ασφάλεια την εξέλιξή του, είναι υπόθεση που την καθορίζει η ίδια η αγορά χωρίς πολλές φορές να υπάρχουν διακριτοί κανόνες. Εχει να κάνει συχνά με τις ανάγκες και τα προσωπικά «θέλω» προπονητών και ομάδων που χρυσοπληρώνουν ενίοτε κάποιους ποδοσφαιριστές σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς κι ας μην υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από άλλες ομάδες ώστε να δικαιολογηθεί η υπεραξία με τη λογική ενός άτυπου πλειστηριασμού.

Κάθε περίπτωση αναλύεται διαφορετικά από αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση των ομάδων που προτίθενται (ή χρειάζονται κι άλλο… λαδάκι για να προθυμοποιηθούν) να πουλήσουν έναν ποδοσφαιριστή που τους ανήκει. Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και η διάθεση του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Η ιστορία έχει δείξει πως όσο ισχυρό κι αν είναι νομικά ένα συμβόλαιο, εάν ένας παίκτης ξελογιαστεί από τις σειρήνες και θελήσει να φύγει από μια ομάδα, θα βρει τον τρόπο του και θα πιέσεις τις καταστάσεις για να το πετύχει. Λογικό είναι αυτό. Καμία ομάδα, άλλωστε, δεν έχει λόγο να κρατήσει με το ζόρι έναν ποδοσφαιριστή που το μυαλό του ήδη ταξιδεύει μακριά…

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει με τον Ιωαννίδη. Στα 24 του χρόνια, βγάζει μια ωριμότητα στη στάση και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, χωρίς να ενθαρρύνει από την πλευρά του καμία συζήτηση με επίκεντρο τα σενάρια της μεταγραφής του. Δεν πιέζει ούτε τον χρόνο ούτε τις καταστάσεις. Δουλεύει καλά και ξέρει πως έχει πολλά πράγματα να πετύχει ακόμα μέσα από τον Παναθηναϊκό και την εθνική μας ομάδα, για να φτάσει η τιμή του στα διψήφια νούμερα κάποιων πολύ φιλόδοξων ρεπορτάζ.

Εάν αναζητήσει κάποιος ένα σημείο αναφοράς για τη χρηματιστηριακή αξία ενός ποδοσφαιριστή, θα το βρει σε διάφορες ξένες ιστοσελίδες που εξειδικεύονται με το μεταγραφικό παζάρι. Σε βάθος χρόνου, πολλές μεταγραφές έχουν όντως γίνει κοντά στα πλαίσια που αναφέρουν οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη. Είναι όμως ακόμα περισσότερες οι φορές που οι σχετικές αναφορές έχουν διαψευσθεί ηχηρά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω ως προς τα νούμερα. 

Στο ποδόσφαιρο ισχύει ό,τι και στα αμοιβαία κεφάλαια: ποτέ οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Η αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις τιμές και πολλές φορές λειτουργεί με κανόνες και λογική που μοιάζει εντελώς παράλογη στα μάτια όχι μόνο των απλών φιλάθλων, αλλά ακόμα και των πιο «ειδικών». Για αυτό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει ζήσει ατελείωτες ακραίες περιπτώσεις, με προβεβλημένες μεταγραφές εκατομμυρίων που πήγαν… άκλαυτες στην πορεία και κάποιες άλλες που χαρακτηρίζονται «λαχεία». Ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που υποτιμήθηκαν χρηματιστηριακά και στην πορεία εκτίναξαν με εκπληκτικό τρόπο την αξία τους στα ύψη.

Για παράδειγμα, όσο κι αν μοιάζει απίθανο σε σχέση με τον θόρυβο που ξέσπασε εδώ και αρκετό καιρό γύρω από το όνομά του, η χρηματιστηριακή τιμή του Ιωαννίδη δεν εκτοξεύτηκε τόσο πολύ όσο θα περίμενε κανείς, σύμφωνα πάντα με τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες. Είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τα 2 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει τον Φεβρουάριο του 2022 η Σάρλοτ και τα αρνήθηκε ο Παναθηναϊκός, αλλά απέχει πολύ ακόμα από τα 7-8 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει η Αϊντραχτ και πολύ περισσότερο απ’ αυτά που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε ελληνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η τιμή του Φώτη Ιωαννίδη σύμφωνα με την δημοφιλή ιστοσελίδα transfermarkt; Είναι «μόλις» 3,5 εκατ. ευρώ. Είναι πάρα πολύ πιθανό ή καλύτερα σχεδόν δεδομένο ότι η τιμή της μεταγραφής του θα είναι πολλαπλάσια εάν ο 24χρονος επιθετικός συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι το νούμερο που γράφει ο συγκεκριμένος ιστότοπος ως εκτιμώμενη αξία στη σελίδα που του έχει αφιερώσει.

Με το νούμερο αυτό, ο πιο «καυτός» Ελληνας παίκτης αυτή την εποχή δεν είναι καν ούτε μέσα στην πρώτη δεκάδα των συμπατριωτών μας ποδοσφαιριστών, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της συγκεκριμένης εξειδικευμένης ιστοσελίδας. Από τους Ελληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα τον προσπερνούν μεν μόνο ο Γιώργος Μασούρας που κοστολογείται στα 5 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας (8 εκατ.), αλλά είναι πολλοί αυτοί που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και βρίσκονται ακόμα πιο ψηλά όσον αφορά στις εκτιμήσεις. Λογικό αυτό, καθώς τα ξένα πρωταθλήματα είναι σαφώς πιο προβεβλημένα σε σχέση με την υποβαθμισμένη Σούπερ Λίγκα.

Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη και τις διαφορές, ο Τάσος Δουβίκας ο οποίος αγωνίστηκε στην Ελλάδα σε Αστέρα Τρίπολης και Βόλο και δεν είναι καν στις κλήσεις του Γκουστάβο Πογέτ εδώ και αρκετούς μήνες, κοστολογείται 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές παραπάνω από τον Ιωαννίδη! Και δεν πρόκειται για αυθαίρετη κοστολόγηση μόνο και μόνο επειδή ο Δουβίκας αγωνίζεται στη La Liga. Αυτή είναι η πραγματική του αξία γιατί τόσα έδωσε η Θέλτα Βίγκο τον περασμένο Αύγουστο για να τον αποκτήσει από την ολλανδική Ουτρέχτη. Διόλου απίθανο, μάλιστα, η τιμή αυτή να «αυγατίσει» ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, εάν ο Δουβίκας σκοράρει κι άλλα γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα πέρα από τα δύο που έχει πετύχει έως τώρα.

Με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ κοστολογούνται αυτή τη στιγμή αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές μας που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού αλλά και στην Εθνική μας. 

Η αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις πραγματικές τιμές και πάρα πολύ συχνά διαψεύδει με ηχηρό τρόπο τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT