Euro: η ώρα της αλήθειας

Στην κλήρωση μπαίνουν σήμερα οι 21 από τις 24 ομάδες για το μεγάλο ραντεβού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκβολές του Ελβα, εκεί όπου το μεγάλο ποτάμι της Γηραιάς Ηπείρου σταματάει τη διαδρομή του, χτυπάει απόψε (19.00) η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Στο επιβλητικό «Elbphilharmonie» του Αμβούργου, περίπου έξι μήνες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2024 στην «Allianz Arena» του Μονάχου (14/6), θα διεξαχθεί η κλήρωση του τουρνουά και μαζί της θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις και τα προγνωστικά.

Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν 21 εθνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για τα γήπεδα της Γερμανίας από τα προκριματικά, όπως επίσης τρία path των 12 ομάδων που θα παίξουν στους αγώνες πλέι οφ του προσεχούς Μαρτίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο 3ο (21/3 με Καζακστάν και, αν νικήσει, 26/3 με Γεωργία ή Λουξεμβούργο). Από αυτά τα ματς θα προκύψουν τα τρία επιπλέον εισιτήρια με τα οποία θα συμπληρωθούν οι 24 συμμετέχοντες.

Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Αυτά έχουν ως εξής: 1ο: Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία, 2ο: Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία, 3ο: Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, 4ο: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, νικητής πλέι οφ A path, νικητής πλέι οφ Β path, νικητής πλέι οφ C path.

Οι άλλες τρεις Εθνικές θα προέλθουν από τα μπαράζ, στα οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Οι νικήτριες των αγώνων μπαράζ έχουν καταλάβει τις τρεις τελευταίες θέσεις του 4ου γκρουπ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν η Εθνική μας επιτύχει τον στόχο της και προκριθεί, θα έχει εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο έργο στους ομίλους.

Από την κλήρωση θα αναδειχθούν έξι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με βάση τα σχηματισμένα γκρουπ δυναμικότητας. Οι δύο πρώτες προκρίνονται απευθείας στους «16». Εκεί θα βρεθούν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες, που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς στη φάση των ομίλων.

Η Γερμανία ως διοργανώτρια δεν θα λάβει μέρος στην κλήρωση και θα καταλάβει τη θέση 1 του 1ου ομίλου. Για να καθοριστεί η θέση μιας εθνικής ομάδας εντός του ομίλου στον οποίο θα κληρωθεί, θα διενεργείται μια δεύτερη κλήρωση για την αντιστοίχιση της θέσης της (από το 1 έως το 4).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT