Αταμάν εναντίον Αταμάν

Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR επιστρέφει στην Πόλη ως αντίπαλος της Εφές

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγγικεν η ώρα ο Εργκίν Αταμάν να επιστρέψει στην Πόλη ως αντίπαλος μιας ομάδας που οι οπαδοί της τον αγάπησαν ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο είχε βρεθεί ποτέ στη θέση του. Λογικό αυτό. Είναι ο προπονητής που έχτισε τον μύθο της Αναντολού Εφές, με την οποία έζησε την back to back κατάκτηση της Ευρωλίγκας ή για να το πούμε με τα δικά του λόγια, την ομάδα που οδήγησε για… τρεις συνεχόμενες χρονιές στην κορυφή του πιο απαιτητικού πρωταθλήματος της Ευρώπης.

Μπορεί η Ιστορία να μην του πίστωσε ποτέ αυτόν τον τρίτο τίτλο, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ουσιαστικά τον έχει κατακτήσει! Πιθανώς να έχει δίκιο. Τη χρονιά που διακόπηκε η Ευρωλίγκα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Εφές ήταν πρώτη στη βαθμολογία, έπαιζε μακράν το καλύτερο μπάσκετ από τους ανταγωνιστές της και όλοι τη θεωρούσαν Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ένα χρόνο μετά τον χαμένο τελικό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αυτήν τη χρυσή τετραετία με τους 2+1 τίτλους και τον χαμένο τελικό, ο Αταμάν την έζησε με μια ομάδα που είχε τερματίσει τελευταία στην Ευρωλίγκα, όταν την ανέλαβε μεσούσης της περιόδου από τα χέρια του κορυφαίου Τούρκου τεχνικού, Αϊντίν Ερς, στην πιο απογοητευτική χρονιά της πλούσιας μπασκετικής ιστορίας της. Αυτή άλλωστε ήταν η μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, πρόκληση που δέχτηκε να την αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε τέτοιο επίπεδο, όταν ανέλαβε το δύσκολο έργο να επαναφέρει τον «αυτοκράτορα» Παναθηναϊκό στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Πήρε μια ομάδα που ψυχορραγούσε στις τελευταίες θέσεις της Ευρωλίγκας και είχε γίνει για δύο χρόνια σάκος του μποξ στα χέρια του «αιώνιου αντιπάλου» του, Ολυμπιακού, χωρίς να ακολουθήσει την πεπατημένη και ένα ασφαλές μονοπάτι. Αντί για δηλώσεις τύπου «βήμα – βήμα θα χτίσουμε ομάδα» ή «χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να επιστρέψουμε στην κορυφή» που πιθανότατα θα επέλεγαν όλοι οι συνάδελφοί του για να συστηθούν στους οπαδούς της νέας τους ομάδας κάτω από τέτοιες συνθήκες, αυτός έβαλε από την αρχή τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, μιλώντας για το άμεσο χτίσιμο μιας ομάδας που θα πάει να πάρει την Ευρωλίγκα. Οχι αύριο, αλλά τώρα!

Ο Παναθηναϊκός AKTOR, λοιπόν, του Αταμάν είναι ήδη στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει το βράδυ της Τρίτης κόντρα στην Αναντολού Εφές του… Αταμάν! Είναι η ομάδα που αυτός δημιούργησε και βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ερντέμ Τσαν, να παλεύει να κρατήσει την ταυτότητα του νικητή που της είχε βάλει στην τσέπη. Συμπτωματικά, ο δικός του Παναθηναϊκός πηγαίνει στην Πόλη με μια ανάσα από το Βελιγράδι, όπου στην προηγούμενη αγωνιστική είχε αντιμετωπίσει την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του προπονητή – τοτέμ για τους «πράσινους» φιλάθλους, κορυφαίου στα μάτια όλων στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Κι αυτό θα είναι ένα πολύ βαρύ συναπάντημα 11+1 τίτλων, μιας και θα αναμετρηθούν δύο προπονητές που έχουν κατακτήσει μαζί 11 Ευρωλίγκες, συν τη… μισή που ο Αταμάν θεωρεί ότι άξιζε να πάρει αλλά του τη στέρησε ο κορονοϊός!

Η σχέση των δύο ανδρών ήταν πάντα ιδιαίτερη και για πολλούς θυμίζει τη σχέση που έχουν δύο κοκόρια μέσα στο ίδιο κοτέτσι! Ο Αταμάν θέλει να πάρει τη θέση του Ομπράντοβιτς στην καρδιά των οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά και στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα. Είναι μια θυελλώδης σχέση που ξεκίνησε το μακρινό 2000 όταν η Εφές πήγε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στη Θεσσαλονίκη, με τον Αταμάν να δηλώνει αλαζονικά «ήλθαμε να πάρουμε το τρόπαιο στην πόλη του Κεμάλ», αλλά υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Παναθηναϊκού του Ομπαράντοβιτς, που πήρε τελικά το τρόπαιο. Και συνεχίστηκε αυτή η αντιπαλότητα όταν ο Ζοτς πήγε στην Πόλη για να αναλάβει το 2013 τη Φενέρ, με τον Αταμάν, προπονητή τότε της πρωταθλήτριας Γαλατασαράι, να καθησυχάζει τους οπαδούς της λέγοντας: «Λέτε όλοι ότι επειδή ήρθε ο Ομπράντοβιτς, θα τελειώσει η βασιλεία του Αταμάν. Σας υπογράφω ότι δεν πρόκειται να τελειώσει»!

Η διαβεβαίωση αυτή έπιασε κατά το ήμισυ. Η Γαλατασαράι δεν ξαναπήρε πρωτάθλημα μέχρι να την αφήσει ο Αταμάν το 2017 σε μια περίοδο που ο Ομπράντοβιτς κατέκτησε τέσσερα με τη Φενέρ, αλλά πήρε κάτι από το αίμα του πίσω όταν ανέλαβε αμέσως μετά την Εφές και έχτισε την ομάδα που κυριάρχησε μετέπειτα στην Ευρωλίγκα και στην Τουρκία. Και ακριβώς επειδή είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, μια περίπτωση τόσο μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Εργκίν Αταμάν δεν έκρυψε ποτέ αυτή τη φιλοδοξία του να σταθεί ως ισάξιος ή και καλύτερος δίπλα στον Ομπράντοβιτς στο αποτύπωμα της Ιστορίας. Γι’ αυτό και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του όταν είδε τον Ερντέμ Τσαν, διάδοχό του στην Αναντολού Εφές, να σκύβει και να φιλά το χέρι του Ζοτς σε ένα φιλικό με την Παρτίζαν το καλοκαίρι, στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Είχε προηγηθεί μια ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν τον ενόχλησε αυτό το «εγώ δεν είμαι ο Αταμάν» που εκστόμισε ο διάδοχός του σε μια διένεξή του με τον Ερντέν Γκάζι, έναν παίκτη της Εφές. Ο 57χρονος Αταμάν δεν έχασε την ευκαιρία να ανοίξει το πλάνο: «Ο Τσαν είναι ένας νέος προπονητής, μπορεί να γίνει πολύ πετυχημένος. Θα ήταν καλύτερα να είναι πιο προσεκτικός στα λόγια του. Καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές συλλαμβανόμαστε να λέμε κάτι. Αυτό συνέβη και με εκείνον. Με πήρε μετά τηλέφωνο να μου εξηγήσει. Του είπα να κοιτάει τη δουλειά του και να μην ξεχνά ότι είναι προπονητής μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο, όμως, ήταν όταν φίλησε το χέρι του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ως άνθρωπος που έχει περάσει από την Αναντολού Εφές, εξεπλάγην. Φυσικά υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Τον ίδιο σεβασμό έχω για τον Αϊντίν Ερς, αλλά δεν θα φιλούσα το χέρι του μπροστά σε κόσμο. Θα τον αγκάλιαζα φυσικά. Μπορώ να πω ότι αυτό που έκανε ο Τσαν με ενόχλησε, γιατί πάνω απ’ όλα υπάρχει ανταγωνισμός».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο θυελλώδης Εργκίν Αταμάν σίγουρα δεν περνά ποτέ απαρατήρητος. Είναι μια εκρηκτική persona, ένας άνθρωπος μαθημένος περπατά σε τεντωμένο σκοινί και σε μεγάλα ύψη, χωρίς να ασχολείται με τη γνώμη των πολλών. Οπως έχει δηλώσει παλαιότερα, ζει τη ζωή που θέλει ο ίδιος να ζήσει και όχι τη ζωή που θα θεωρούν οι άλλοι ότι θα έπρεπε να ζήσει. Γι’ αυτό και δεν δίστασε το 2004 σε ηλικία 38 χρονών να τινάξει στον αέρα έναν γάμο 17 χρόνων που είχε φέρει στη ζωή του δύο δίδυμες κόρες, μια απόφαση που προκάλεσε σάλο στην τουρκική συντηρητική κοινωνία. Σάλος που πήρε διαστάσεις σεισμού όταν λίγους μήνες αργότερα μια άγνωστη όμορφη γυναίκα εισέβαλε στην προπόνηση της Ούλκερ και τον χαστούκισε μπροστά στους παίκτες του, κατηγορώντας τον ότι την απατούσε με μια νεαρή τηλεοπτική ρεπόρτερ! Η οποία ρεπόρτερ βρισκόταν κι αυτή εκεί με το συνεργείο της και δεν γλίτωσε την επίθεση της απατημένης γυναίκας, που όρμησε πάνω της για να τη χαστουκίσει και να την ξεμαλλιάσει, μπροστά στα μάτια όλων!  

Η θυελλώδης ερωτική ζωή του Αταμάν ξαναμπήκε από την κλειδαρότρυπα στα σπίτια των Τούρκων φιλάθλων το 2008, όταν δήλωσε δημοσίως ότι αποφάσισε να χάσει πολλά από τα 127 κιλά του για να κατακτήσει την καρδιά ενός πανέμορφου μοντέλου! Η Μπέρνα Ουτσκούν έγινε τελικά η επόμενη κυρία Αταμάν και του χάρισε ένα γιο, τον 14χρονο σήμερα Σαρπ, τον οποίο παίρνει μαζί του τα τελευταία χρόνια στις προετοιμασίες και στα μεγάλα παιχνίδια για να τον… συμβουλεύεται! «Ο Σαρπ με έμαθε να μην είμαι θυμωμένος στις ήττες και ότι είμαι υποχρεωμένος να μιλάω με τους παίκτες μου. Ηταν 10 χρονών όταν ήλθε μια μέρα και μου είπε ότι πρέπει να καλέσω τον Λάρκιν σε δείπνο και να μιλήσουμε. Και μ’ αυτό, μου άνοιξε τα μάτια» δήλωσε ο ίδιος για να εξηγήσει το πώς η παιδική ματιά του γιου του τον βοήθησε να γίνει καλύτερος προπονητής και άνθρωπος!

Με 25+1 τίτλους στην τροπαιοθήκη του, ο Εργκίν Αταμάν είναι σίγουρα ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και ήλθε στην Αθήνα με τη φιλοδοξία να συνεχίσει το σερί των επιτυχιών του, οδηγώντας ξανά τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκας, όπως τότε επί των ημερών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πέρα από τίτλους, πολύ θα ήθελε να κερδίσει και την καρδιά των οπαδών της νέας του ομάδας όπως την είχε κερδίσει ο Σέρβος ανταγωνιστής του και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής, δείχνει να τα έχει καταφέρει. Εχει αρχίσει να αναπτύσσει μια δυνατή σχέση με την εξέδρα, ίσως πιο δυνατή κι απ’ αυτή τη σχέση που είχε ο συμπατριώτης του Ιμπραήμ Κουτλουάι με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού πριν σχεδόν 20 χρόνια! Κι αυτό είναι ένα σημείο που τονίζει πάντα ο Αταμάν στις συνεντεύξεις που δίνει σε μέσα της πατρίδας του, όταν καμαρώνει για την αγάπη και τον σεβασμό που απολαμβάνει στην Ελλάδα παρότι έρχεται από την άλλη πλευρά ενός ορμητικού ποταμού και την «άσπονδη φίλη» μας, Τουρκία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT