Εκ των ιδρυτών του κόμματος του Ερντογάν ο πρόεδρος που γρονθοκόπησε τον διαιτητή

Εκ των ιδρυτών του κόμματος του Ερντογάν ο πρόεδρος που γρονθοκόπησε τον διαιτητή

Ο πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού, που επιτέθηκε στον διαιτητή ήταν εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος του Ερντογάν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού, Φαρούκ Κότσα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μια από τις πιο πολιτικά συνδεδεμένες προσωπικότητες του τουρκικού ποδοσφαίρου, καθώς υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος που κυβερνά τη χώρα για περισσότερα από 20 χρόνια. Αφού βοήθησε στην ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 2001, ο Κότσα εξελέγη βουλευτής δυο φορές στο διάστημα 2002 – 2011.

Ωστόσο, μετά τη σύλληψή του για τη βάναυση επίθεση στον διαιτητή, Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, οι πολιτικοί του δεσμοί δεν στάθηκαν ικανοί για να τον γλιτώσουν από τις συνέπειες: ο Κότσα διαγράφηκε από το ΑΚP κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος την Τρίτη. Κρατούμενος στη φυλακή Sincan, στα περίχωρα της Άγκυρας, ο Κότσα διακινδυνεύει πολλά επειδή επιτέθηκε σε υπάλληλο της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις μετά τα επεισόδια «Καταδικάζω την επίθεση κατά του διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ μετά τον αποψινό αγώνα και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» ανέφερε. «Αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός είναι ασυμβίβαστος με τη βία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λάβει χώρα βία στον τουρκικό αθλητισμό», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όταν «έσωσε» τον Ταγίπ Ερντογάν 

Γεννημένος στο χωριό Ντερέκισλα, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Αγκυρας, ο 59χρονος Κότσα επικεντρώθηκε στο εξωτερικό εμπόριο πριν αρχίσει την πολιτική του καριέρα.
Στα πρώτα χρόνια του στο AKP λέγεται ότι ήταν μέλος του στενού κύκλου του Ερντογάν αφού νοίκιαζε ακόμη κι ένα σπίτι σε γειτονιά της Αγκυρας στον τότε πρωθυπουργό.

Εφτασε στην προσοχή του κοινού το 2006 όταν βοήθησε στη διάσωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα αυτοκίνητο (ήταν κλειδωμένο από μέσα). Βρίσκοντας μια βαριοπούλα, ο Κότσα λέγεται ότι έσπασε το αλεξίσφαιρο παράθυρο του αυτοκινήτου, ώστε ο πρωθυπουργός να διακομισθεί στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες.

Ενα άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ωστόσο, έδειξε την απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του. Το 2009, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτός και ένας άλλος βουλευτής του AKP καθυστέρησαν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ενώ επέστρεφαν με αυτοκίνητο από το Χατζ, το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα. Αν και δεν κινήθηκαν νομικά μέτρα, οι δύο βουλευτές φέρεται να ενεπλάκησαν σε αντιπαράθεση με Τούρκους συνοριοφύλακες, κατά την οποία τουλάχιστον ένας αξιωματικός δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο. 

Είχε χτυπήσει και προπονητή

Στο «ντεμπούτο» του στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Κότσα, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού το 2021 με 802 ψήφους σε σύνολο 1058 μελών.

Παρά το γεγονός ότι έλαβε βραβείο Fair Play τον Οκτώβριο του 2022, γρήγορα κατάλαβαν στην ομάδα την ιδιοσυγκρασία του. Μετά την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας, ένας πρώην προπονητής της ομάδας ισχυρίστηκε ότι είχε δεχθεί επίθεση από τον Κότσα. «Ο Φαρούκ Κότσα με γρονθοκόπησε όταν προπονούσα την ομάδα. Το ανέχθηκα τότε, αλλά τώρα μπορώ να το πω», ανέφερε ο Χικμέτ Καραμάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο A Spor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT