Βαθμολογία UEFA: Απομακρύνεται η 15η θέση

Βαθμολογία UEFA: Απομακρύνεται η 15η θέση

Οι αποκλεισμοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟ κρατούν την Ελλάδα χαμηλά στο UEFA ranking

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο ότι οι δύο από τις τρεις ελληνικές ομάδες κυνηγούσαν δύο αποτελέσματα για να περάσουν στα πλέι οφ του Conference League, μοιάζει απογοητευτικό ότι μόνο η μία πέτυχε τον στόχο της. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία του στην 3η τη τάξει διοργάνωση, ένα σκαλοπάτι κάτω από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος εξασφάλισε (ως πρώτος του ομίλου του) την παρουσία του απευθείας στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Για να φτάσουν έως εκεί και οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστεί να δώσουν διπλούς αγώνες πλέι οφ με μια ομάδα που θα προκύψει από την κλήρωση της Δευτέρας.

Με εξαίρεση την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, την οποία ο ΠΑΟΚ νίκησε πάντως μέσα – έξω στη φάση των ομίλων, δεν υπάρχει στους υποψήφιους αντιπάλους του Ολυμπιακού κάποιος από κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Είναι όλες καλές ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση των ομίλων τους στο Conference League, δεν αποτελούν όμως φόβητρο: Σλόβαν Μπρατισλάβας, Γάνδη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια Βαρσοβίας, Φερεντσβάρος, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και Λουντογκόρετς. Αυτές οι 8 θα κληρωθούν με τις οκτώ 3ες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ: Ολυμπιακός, Αγιαξ, Μπέτις, Στουρμ Γκρατς, Σεντ Ζιλουάζ, Μακάμπι Χάιφα, Σερβέτ και Μόλντε. Οι νικητές των 8 ζευγαριών θα κληρωθούν εν συνεχεία με μία από τις 8 ομάδες που πέρασαν απευθείας στη φάση των 16 ως 1ες των ομίλων του Conference League: ΠΑΟΚ, Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Ρέιντζερς, Αταλάντα, Βιγιαρεάλ, Σλάβια Πράγας και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Πώς θα προκύψουν οι αντίπαλοι για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην κλήρωση της Δευτέρας.

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες που είχε η Ελλάδα να προλάβει μέσα σε αυτή την περίοδο να φτάσει στην προνομιούχο 15η θέση στην ειδική κατάταξη της Ευρώπης, ώστε να βγάλει 5 ομάδες της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο 2025/26 ή 3 απευθείας στους ομίλους κάθε διοργάνωσης την επόμενη περίοδο 2024/25, στο ιδανικό σενάριο να ήταν η Ελλάδα η μία από τις δύο χώρες με την υψηλότερη φετινή συγκομιδή στο ranking της UEFA. Με μόνο δύο ομάδες να συνεχίζουν, θα πρέπει και οι δύο να φτάσουν μέχρι τον… τελικό για να προκύψουν κάποιες ελπίδες γι’ αυτόν τον στόχο!

Με τις νίκες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού η Ελλάδα συγκέντρωσε 800 βαθμούς και ανέβηκε στη 17η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, ξεπερνώντας την Ουκρανία και τη Σερβία. Μας χωρίζουν από την προνομιούχο 15η θέση 1.950 βαθμοί (δηλαδή τουλάχιστον 5 παραπάνω νίκες) και για να γεφυρωθεί η διαφορά πρέπει οι δύο ομάδες μας να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση, κερδίζοντας 400 βαθμούς σε κάθε νίκη – 200 στην ισοπαλία, χωρίς να κάνουν αντίστοιχη πορεία η Νορβηγία και το Ισραήλ που θα πριμοδοτούνται καλύτερα με 500 βαθμούς στη νίκη και 250 στην ισοπαλία. Η κατάταξη: 15η θέση Νορβηγία 29.875 (συνεχίζουν 2/4 ομάδες της), 16η Ισραήλ 29.625 (2/4), 17η Ελλάδα 27.925 (2/5), 18η Ουκρανία 27.800 (1/5) και 19η Σερβία (0/5).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT