Οι… άγνωστοι συγγενείς των γηπέδων

Εκτός από τα αδέλφια Εμπαπέ, υπάρχουν και άλλοι που έχουν δεσμούς αίματος αλλά διαφορετικά ονόματα

7' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πράγματα που δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οπαδών ανά την υφήλιο είναι οι ποδοσφαιρικές οικογενειακές ιστορίες.

Ο συνδυασμός της γοητείας με την ευαισθησία που ασκούν στο άθλημα είναι μοναδική, ξυπνάνε βαθύτερα συναισθήματα, προκαλούν χαμόγελα, χειροκροτήματα, δάκρυα…

Οταν την περασμένη Τρίτη ο 16χρονος αδελφός του Κίλιαν Εμπαπέ, Εθαν, περνούσε στον αγωνιστικό χώρο κάνοντας ντεμπούτο στην Ligue 1 με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, στα 25α γενέθλια του μεγάλου αδελφού, αρκούσε μια στοργική αγκαλιά από αυτόν για να πέσουν οι μάσκες στην εξέδρα. Αλλωστε δεν πάει καιρός που ο σούπερ σταρ Κίλιαν είχε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της ομάδας. Και για την διοίκηση και για τον κόσμο. Δεν είναι τόσο ότι ο Εθαν θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε η ακαδημία της Παρί όσο η προσδοκία πως κάποια μέρα μπορεί να ξεπεράσει τα κατορθώματα του αδελφού του.

Κι αν στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, θυμίζοντας αυτές των Κόλο και Γιάγια Τουρέ, Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Γκαμπριέλ και Ντιέγκο Μιλίτο ή την δυναστεία Μαλντίνι και Μπόατενγκ, υπάρχουν και άλλες που ποτέ δεν πήραν την ίδια δημοσιότητα αφού οι δεσμοί συγγένειας και οι κοινές ρίζες των παικτών καμουφλάρονταν από τα διαφορετικά επίθετα τους.    

Πατεράδες με γιους, αδέλφια, πρώτα και δεύτερα ξαδέρφια, ετεροθαλή αδέλφια, θείοι και ανιψιοί των οποίων η σχέση ήταν γνωστή σε ελάχιστους. Ολα και όλοι είναι μέσα στο παιχνίδι…

Λούκα Μόντριτς – Μαρκ Βίντουκα

Ένα απίθανο ζευγάρι, που όμως σχετίζεται μέσω μιας ιστορίας που τους καθιστά δεύτερα ξαδέλφια. Ο πρώην επιθετικός της Λιντς Γιουνάιτεντ και αρχηγός της εθνικής Αυστραλίας, γεννήθηκε στην Μελβούρνη αλλά έχει κροατικές ρίζες μέσω του πατέρα του Τζο που μετανάστευσε στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1960 . Ο Τζο γεννημένος στο Ζαντάρ είναι πρώτος ξάδελφος του πατέρα του Λούκα Μόντριτς Στίπε. Οι δυό τους βρέθηκαν αντίπαλοι τόσο στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και σε Μουντιάλ με τις εθνικές τους.

Λιρόι Φερ – Πάτρικ φαν Άανχολτ

Συνυπήρξαν στην εθνική Ολλανδίας όμως ελάχιστοι γνώριζαν πως ήταν πρώτα ξαδέλφια. Οι γονείς τους ήρθαν από το μικρό νησί του Κουρασάο, πριν μεταναστεύσουν στην Ολλανδία. Για καλή τους τύχη, ανακάλυψαν και οι δύο το ποδόσφαιρο και συνέχισαν να παίζουν σε κάθε επίπεδο νέων πριν εμφανιστούν στην πρώτη ομάδα των «οράνιε».
Αγωνίστηκαν ως αντίπαλοι στην Premier League  το 2014, όταν η ΚΠΡ του Φερ αντιμετώπισε τη Σάντερλαντ του φαν Άανχολτ, κερδιζοντάς την με 1-0.

Τζορτζίνιο και Τζιλιάνο Βαϊνάλντουμ – Ρατζίβ φαν Λα Πάρα

Με καταγωγή από το Σουρινάμ και οι τρεις τους μοιάζουν με μια σταγόνα νερό. Το κοινό επίθετο των Ολλανδών Τζορτζίνιο και Τζιλιάνο Βαϊνάλντουμ επιβεβαιώνει την αδελφική τους σχέση. Ο πρώτος αγωνίζεται πλέον στην Σαουδική Αραβία ενώ ο δεύτερος μετά την θητεία του στο MLS κρέμασε τα παπούτσια του.

Οι… άγνωστοι συγγενείς των γηπέδων-1
Το κοινό επίθετο των Ολλανδών Τζορτζίνιο και Τζιλιάνο Βαϊνάλντουμ επιβεβαιώνει την αδελφική τους σχέση.

Ομως έχουν έναν ετεροθαλή αδελφό από την πλευρά του πατέρα τους, τον 32χρονο Ρατζίβ φαν Λα Πάρα που δεν έχει την ίδια φήμη. Πριν δύο χρόνια πέρασε και από τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1 με την φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, τώρα βγάζει το ψωμί του στην Ολλανδική Αλμέρε. Αντιθέτως, ο ξάδελφος και των τριών και άλλοτε αριστερό μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης Ρόιστον Ντρέντε είναι σαφώς πιο διάσημος.

Ρικάρντο Κακά – Ντιγκάο

Οι περισσότεροι έμαθαν για την σχέση τους όταν ο Κακά (Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε), στις δόξες του είχε απαιτήσει να έρθει στο «Σαν Σίρο» ο άσημος αδερφός του, Ντιγκάο (Ροντρίγκο Μανουέλ Ιζακσον ντος Σάντος Λέιτε). Η Μίλαν, αν και γνώριζε πως ο μικρότερος αδελφός του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, τον απέκτησε για να μην του χαλάσει το χατίρι. Φόρεσε μόλις μια φορά την φανέλα των «ροσονέρι» και αποσύρθηκε μετά από ένα δύσκολο πέρασμα στους New York Red Bulls το 2013. Αυτός ήταν ο υπεύθυνος για το διαφορετικό παρατσούκλι με τον αδελφό του αφού στην παιδική ηλικία δεν μπορούσε να τον πει με το όνομά του και τον φώναζε «Κακά».

Ντιντιέ Ντρογκμπά – Ολιβιέ Τεμπιλί

Όταν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά πήγε στην Τσέλσι από τη Μαρσέιγ το 2004 για να γίνει ο παίκτης-σύμβολο, ο πρώτος από τον οποίο πήρε συμβουλές ήταν ο ξάδερφός του Ολιβιέ Τεμπιλί αφού ήδη αυτός «όργωνε» τα αγγλικά γήπεδα με την επίσης μπλε φανέλα της Μπέρμιγχαμ.

Σίγουρα κανείς από τον Λονδρέζικο σύλλογο δεν γνώριζε πως το πραγματικό επίθετο του Ντρογκμπά ήταν το Τεμπιλί αλλά το άλλαξε φεύγοντας από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο πατέρας του Αλμπερτ ήταν αδελφός με αυτόν του Τεμπιλί, ο οποίος σταματώντας το ποδόσφαιρο γύρισε στην χώρα του και έγινε οινοπαραγωγός.

Τζέι Τζέι Οκότσα – Αλεξ Ιβόμπι

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ η Νιγηρία είχε τις ρίζες του από το Anioma, μια υποομάδα της εθνοτικής φυλής Ίγκμπο. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Εμάνουελ, ήταν επίσης ποδοσφαιριστής που έπαιξε και στην Εθνική. Παίρνοντας λίγο από το ταλέντο του, στα αγγλικά γήπεδα διακρίνεται την τελευταία δεκαετία και ο 27χρονος ανιψιός του, Άλεξ Ιβόμπι, γιος της αδελφής του Μαρί, ο οποίος φέτος παίζει στην Φούλαμ, έχοντας περάσει και από Έβερτον και Αρσεναλ.

Ραφίνια – Τιάγκο Αλκαντάρα

Ο Βραζιλιάνος Ραφέλ Αλκαντάρα ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστός ως Ραφίνια, εγκατέλειψε το όνομα Αλκαντάρα όταν έγινε επαγγελματίας.

Αντιθέτως ο αδελφός του Τιάγκο Αλκαντάρα γεννημένος στο Μπρίντιζι της Ιταλίας το κράτησε δημιουργώντας ένα παράξενο… τρίπολο, αν φανταστεί κανείς πως πατέρας τους ήταν ο πρώην άσος των «Σελεσάο» Μαζίνιο ο οποίος κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ.

Ο Μαζίνιο το 2007 ξεκίνησε συνεργασία ως τεχνικός διευθυντής με τον Άρη ενώ το 2009 ανέλαβε και προπονητής αντικαθιστώντας τον Κίκε Ερνάντεθ. Η μαμά Βαλέρια ήταν βολεϊμπολίστρια ενώ ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, με τον Τιάγκο να επιλέγει την Ισπανία και τον Ραφίνια τη Βραζιλία.

Μάνουελ, Τζέλσον, Εντιμίλσον Φερνάντες – Καμπράλ

Η περίπτωσή τους σίγουρα δεν έχει προηγούμενο αφού μιλάμε για τέσσερα ξαδέρφια που κατάφεραν να αγωνιστούν στην Premier League μέσα σε μια δεκαετία!

Ο Μανουέλ γεννημένος στην Λισαβώνα αγωνίστηκε σε Πόρτσμουθ και Εβερτον την διετία 2006-2007, φόρεσε την φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας και είχε και μια σύντομη παρουσία στην Ριζούπολη το 2022 με τον Απόλλωνα,

Ο Τζέλσον γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, στα πέντε του μετακόμισε με την οικογένειά στην Σιον της Ελβετίας. Το 2007 από την Σιον πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Χρίστηκε 67 φορές διεθνής με την εθνική Ελβετίας.

Ο νεότερος Εντιμίλσον φόρεσε την φανέλα της Γουεστ Χαμ ενώ ο Καμπράλ της Σάντερλαντ (2013-2015).

Μακ Ντόναλντ Μαρίγκα – Βίκτορ Γουανιάμα

Ο Μαρίγκα έγινε ο πρώτος Κενυάτης που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ ως παγκίτης στην Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο το 2010. Ο δεύτερος έκανε καλή πορεία στην Premier League με Σαουθάμπτον και Τότεναμ πριν φύγει για τις ΗΠΑ και το MLS. Το διαφορετικό επίθετο ξεγελά όμως οι δύο παίκτες είναι αδέλφια εξ αίματος. Δεν ακολούθησαν την παράδοση που θέλει τους Κενυάτες καλούς δρομείς αφού ο πατέρας ήταν πρώην ποδοσφαιριστής και μέλος της ομοσπονδίας της Κένυας. Χάρισε το όνομα Γουανιάμα στον μικρότερο προς τιμήν ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή της χώρας.

Οι… άγνωστοι συγγενείς των γηπέδων-2
Το καταλανικό περιοδικό «Segre» μελέτησε το γενεαλογικό δένδρο του Λιονέλ Μέσι και βρήκε ότι είναι… τέταρτος ξάδελφος με τον ΣερβοΙσπανό Μπόγιαν Κρκιτς.

Τρεζόρ Λουα Λουα – Γιανίκ Μπολάσι

Ποιος δεν θυμάται τον εξαιρετικό Κονγκολέζο άσο του Ολυμπιακού με την σπουδαία θητεία στην Αγγλία αλλά και τις εναέριες τούμπες που τον είχαν κατατάξει στους πιο αγαπητούς ξένους που φόρεσαν τα «ερυθρόλευκα»; Πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε γνωρίσει και τον αδελφό του Καζένγκα Λούα – Λούα, ο οποίος είχε έρθει για λογαριασμό του Λεβαδειακού χωρίς ωστόσο να δείχνει ανάλογα προσόντα στο γήπεδο. Υπάρχει όμως και o ξάδελφος Γιανίκ Μπολασί, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο συνεχιστής της οικογένειας στην Premier League (Κρίσταλ Πάλας, Εβερτον) όταν ο Τρεζόρ πήρε την απόφαση να συνεχίσει στον Ολυμπιακό.

Λιονέλ Μέσι – Μπόγιαν Κρκιτς

Οταν ο Λιονέλ Μέσι έκανε το ένα μετά το άλλο τα μαγικά του στην Μπαρτσελόνα, το Καταλανικό περιοδικό «Segre» μελέτησε το γενεαλογικό δένδρο του και βρήκε ότι είναι… τέταρτος ξάδελφος με τον ΣερβοΙσπανό Μπόγιαν Κρκιτς που επίσης αγωνιζόταν στους «Μπλαουγκράνα» και θεωρούνταν εφάμιλλο ταλέντο αλλά ποτέ δεν το έδειξε στην πράξη.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη την οποία πάντως ουδέποτε επιβεβαίωσε κανείς από τους δυο, οι προπάπποι τους ήταν αδέρφια. Ο Κρκιτς την σεζόν 2007-08 στην ίδια 11αδα με τους Ροναλντίνιο, Μέσι και Ετό σημείωσε 10 γκολ, τα επόμενα χρόνια μεταγγράφηκε σε Μίλαν και Ρόμα, ωστόσο οι προσδοκίες των Ιταλών για τον νέο Μέσι έπεσαν στο κενό.
Πριν έξι μήνες, στα 32 του, ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ιαπωνία, αναλαμβάνοντας πόστο στην Μπαρτσελόνα, παρακολουθώντας την εξέλιξη όλων των νεαρών ποδοσφαιριστών που αναχωρούν από την Μασία (ακαδημίες της Μπάρτσα) με τη μορφή δανεισμού σε άλλες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT