Ο Ταβάρες «αναστατώνει» την Ευρώπη λόγω… Παναθηναϊκού AKTOR

Ο Ταβάρες «αναστατώνει» την Ευρώπη λόγω… Παναθηναϊκού AKTOR

Ο θηριώδης σέντερ της Ρεάλ αναμένεται να γίνει το σίριαλ του προσεχούς μπασκετικού καλοκαιριού

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκάλυψη της έγκυρης ισπανικής Marca ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει χτυπήσει από τώρα πολύ βροντερά την πόρτα του Χεζόνια και του Ταβάρες για το επόμενο καλοκαίρι, δεν ξάφνιασε κανέναν. Αν και ουδείς από την ελληνική ομάδα ούτε επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε το ισπανικό δημοσίευμα, ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό. 

Ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, άλλωστε, πολύ πρόσφατα είχε προειδοποιήσει για μια τριπλή μεταγραφική βόμβα το ερχόμενο καλοκαίρι, με σαφείς αναφορές στον Super Mario που είναι τόσο πολύ δεμένος με τον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά και τον Εντι Ταβάρες, έναν γίγαντα 2.21 μ. που αποτελεί τη διαχρονική «καψούρα» του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού AKTOR. 

Και με τη φόρα που έχει πάρει εφέτος ο DPG, δεν συνιστά καμία έκπληξη η πρόθεσή του να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να κάνει ακόμα 2-3 κινήσεις ικανές να φέρουν τους «πράσινους» στην κορυφή της Ευρωλίγκας, πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό.

Ο Μάριο Χεζόνια έχει ξαναντυθεί στα πράσινα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το πέρασμα του από την Αθήνα ήλθε σε μια προβληματική εποχή για το σύλλογο και δεν ήταν τόσο πετυχημένο όσο θα περίμενε κανείς. Παρ’ όλα αυτά, το κόλλημα που έχει ο Κροάτης πρώην NBAer με τον Παναθηναϊκό AKTOR συνεχίζεται ακόμα και τώρα που φοράει τη φανέλα της Ρεάλ, σε μια ιδιαίτερη σχέση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει άλλη φορά ξανά. Οι οπαδοί των «πρασίνων» ανταποδίδουν με κάθε ευκαιρία την αγάπη του και ο Χεζόνια παραμένει σύνθημα στην εξέδρα τους, ακόμα και σε παιχνίδια όπως το εφετινό με τη Ρεάλ που τους πλήγωσε αγωνιστικά περισσότερο από κάθε άλλον.

Ο Ταβάρες είναι μια διαφορετική περίπτωση. Ο θηριώδης σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήριο είναι κλειστός χαρακτήρας, δεν εκδηλώνεται εύκολα και η προσωπική του ζωή είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Δεν «παίζει» με την εξέδρα, δεν μιλάει συχνά, δεν θέλει να απασχολεί τα ΜΜΕ παρά μόνο με τα πεπραγμένα του εντός αγωνιστικού χώρου. 

Η φιγούρα του είναι αναγνωρίσιμη σε όλους και είναι απολύτως λογικό αυτό όταν μιλάμε για έναν γίγαντα που επηρεάζει όσο λίγοι το παιχνίδι και δεν γίνεται να κρυφτεί και να περάσει απαρατήρητος. Δεν είναι όμως star με την αυστηρή έννοια του όρου και η πλειοψηφία των οπαδών αγνοεί πολλά από τη ζωή του, ακόμα και τη χώρα καταγωγής του.

Το παρατσούκλι του Ουόλτερ Σάμουελ “Εντι” Ταβάρες ντα Βέιγκα είναι «Sergeant Swat» και του το κόλλησε ο Τζο Αρλάουκας, ο Αμερικανός παλιός θρύλος της Ρεάλ και ο πιο επιτυχημένος σχολιαστής της EuroLeague TV εδώ και πολλά χρόνια.

Γεννήθηκε πριν 31 χρόνια στο Πράσινο Ακρωτήρι, μια χώρα που το μπάσκετ την προσπέρασε και δεν την άγγιξε ποτέ. Διόλου περίεργο έτσι που ένα παιδί – θαύμα της φύσης έφτασε τα 17 του χρόνια χωρίς να κτυπήσει τη μπάλα στο παρκέ και πιθανόν να έμεναν τα πράγματα έτσι εάν δεν τον έβλεπε τυχαία στον δρόμο του ένας Γερμανός τουρίστας που πήγε στο Πράσινο Ακρωτήρι για διακοπές το 2009 και αντιλήφθηκε ότι έπιασε το τζακ ποτ του Τζόκερ!

Η εξέλιξή του Ταβάρες ήταν πολύ αργή. Πρώτα – πρώτα, χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να αφήσει την ασφάλεια του νησιού του και να μετακομίσει στην Ισπανία για λογαριασμό της Γκραν Κανάρια, της μόνης ομάδας που έδειξε ενδιαφέρον για την «άγουρη» περίπτωσή του. Για δύο χρόνια έπαιξε με την ομάδα Νέων στο πρωτάθλημα της 4ης κατηγορίας για να μάθει τα βασικά, καθώς μέχρι τότε δεν είχε πιάσει ποτέ μπάλα μπάσκετ στα χέρια του. Το 2011 πήρε προαγωγή για την ΟΜ Λα Πάλμα στο πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας και την επόμενη χρονιά κρίθηκε έτοιμος να αγωνιστεί με την Γκραν Κανάρια στο μεγάλο πρωτάθλημα, όπου έκανε ντεμπούτο ανήμερα των Φώτων το 2013.

Οσο αδούλευτος κι αν ήταν, τα τρομακτικά του προσόντα δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα. Τον Ιούνιο του 2014 έγινε ντραφτ από τους Ατλάντα Χοκς που τον επέλεξαν στο Νο 43 αλλά κρίθηκε ανέτοιμος να παίξει στο ΝΒΑ και επέστρεψε στην Ισπανία για τη Γκραν Κανάρια, με την οποία έκανε εξαιρετική χρονιά στο EuroCup.

Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στο ΝΒΑ υπογράφοντας πολυετές συμβόλαιο με τους Ατλάντα Χοκς, με τους οποίους έπαιξε σε έναν και μόνο αγώνα τον Οκτώβριο, κόντρα στους Νικς. Όλο το υπόλοιπο διάστημα αγωνίστηκε στην αναπτυξιακή λίγκα όπου τα πήγε περίφημα, όταν αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της χρονιάς και ψηφίστηκε για το All Star Game. Τον Απρίλιο του 2017 υπέγραψε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και στο ντεμπούτο του κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, πήρε 10 ριμπάουντ και μοίρασε 6 τάπες!

Ενας τραυματισμός τον κράτησε εκτός ομάδας αρκετό καιρό και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, οι Καβαλίερς τον ενημέρωσαν ότι δεν τον υπολογίζουν. Επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης και παρότι δεν είχε παραστάσεις από τόσο υψηλό επίπεδο, προσαρμόστηκε άμεσα, μπήκε γρήγορα σε μια σειρά και τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία…

Ο Ταβάρες εξελίχθηκε σε πολύτιμη μονάδα και αποτελεί τον βασικό λόγο που η ρακέτα της Ρεάλ μοιάζει με… ναρκοπέδιο. Είναι ο φόβος και τρόμος των αντίπαλων σέντερ, σε σημείο οι αντίπαλοι της Ρεάλ να έχουν εναντίον της το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, πολύ απλά επειδή αποτελεί φόβητρο μέσα στη ρακέτα και βγαίνουν πιο έξω για να απειλήσουν!

Με άνοιγμα χεριών μεγαλύτερο από 2,40 μ., ο Ταβάρες κυριαρχεί απόλυτα και στις δύο ρακέτες. Για να το πετύχει αυτό, δούλεψε πολύ σκληρά στην ταχύτητα των ποδιών του. Για το ύψος και τον όγκο του είναι ένας πολύ ευκίνητος αθλητής, εξαιρετικός τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική μετάβαση, με δουλεμένη τεχνική και πολύ καλή τακτική προσέγγιση. 

Εν ολίγοις, είναι ένα υπερόπλο στα χέρια του προπονητή του και ένας από τους βασικούς λόγους των επιτυχιών της Ρεάλ Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια κι ας χρειάστηκε να φτάσει στα 25 του χρόνια για να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Είναι ο πιο επιδραστικός σέντερ στην Ευρωλίγκα και η στατιστική του δείχνει πια μια ισορροπημένη συνεισφορά σε άμυνα και επίθεση, αν και στα πρώτα χρόνια της καριέρας του διακρινόταν, λόγω φυσικών προσόντων, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ταβάρες δεν έχει τοποθετηθεί ανοικτά στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Παναθηναϊκό AKTOR να ετοιμάζεται να στρώσει τον δρόμο του με χρυσάφι. Με διάφορες δηλώσεις του, όμως, δείχνει να κλείνει το… μάτι στους «πράσινους», πότε λέγοντας καλά λόγια για την ομάδα και πότε για την Αθήνα. Είναι η τελευταία χρονιά του συμβολαίου του με τους Μαδριλένους και η Ρεάλ δεν δείχνει αποφασισμένη να του προσφέρει τα 3 εκατ. ευρώ «καθαρά» που ζητάει ετησίως. Του δίνει το ίδιο ποσό αλλά «μεικτό», που σημαίνει περίπου 1,8 εκατ. το χρόνο, ποσό που ξεκάθαρα δεν τον ικανοποιεί και το απέρριψε. 

Κάπου εδώ μπαίνει στη μέση ο Παναθηναϊκός AKTOR που σύμφωνα με τους Ισπανούς, προσφέρει στον Ταβάρες όλα όσα ζητάει. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι και ο τρόπος που τον έχει πλησιάσει, το πόσο πολύ του δείχνει ότι τον θέλει. Και για έναν αθλητή, πολύ συχνά αυτή η προσέγγιση μοιάζει να προσθέτει ακόμα ένα μηδενικό στο ποσό του συμβολαίου του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT