Σον Μπάρμπερ: Οι μάχες ζωής ενός αστεριού που έχασε τη λάμψη του

Σον Μπάρμπερ: Οι μάχες ζωής ενός αστεριού που έχασε τη λάμψη του

O Σον Μπάρμπερ «έφυγε» σε ηλικία 29 ετών και άφησε πίσω τη δική του κληρονομιά, αλλά και πολλά ερωτήματα για την «πτώση» και την αιτία θανάτου του

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Καναδάς έχει Παγκόσμιο Πρωταθλητή! Ο Σον Μπάρμπερ χαρίζει το πρώτο χρυσό στη χώρα, για πρώτη φορά από το 2003» φώναζαν εκστασιασμένοι οι Καναδοί εκφωνητές.

Ο 20χρονος επικοντιστής είχε αφήσει άφωνους τους θεατές στο Πεκίνο, όταν ξεπερνούσε το φαβορί, τον Ρενό Λαβιλενί, και με άλμα στα 5.90 μέτρα κατακτούσε την κορυφή του κόσμου. Ολα αυτά μπροστά στον πατέρα του, έναν αθλητή που το 1983 ξεπερνούσε τα 5.43 μ. 

Ο Μπάρμπερ, ένας εκ των κορυφαίων Καναδών αθλητών άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 29 ετών βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και την αθλητική κοινότητα της χώρας του.

«Εκτός από απίστευτος αθλητής, ο Σον ήταν ένα καλόκαρδο άτομο που πάντα έβαζε τους άλλους πάνω από τον εαυτό του», είπε ο ατζέντης του, Πολ Ντόιλ. Κανείς δεν ξέρει την αιτία θανάτου, αφού το πόρισμα περί «ιατρικών επιπλοκών» αφήνει ένα αναπάντητο ερώτημα.

Σον Μπάρμπερ: Οι μάχες ζωής ενός αστεριού που έχασε τη λάμψη του-1

Γεννήθηκε «μέσα στον στίβο», λάτρεψε το άλμα επί κοντώ και η πατρική φιγούρα ήταν αυτή που τον έσπρωξε ακόμα πιο ψηλά. Οταν οι άλλοι έπαιζαν ράγκμπι, ο Σον στα επτά του χρόνια με ένα παλιό κοντάρι του πατέρα του προσπαθούσε να περάσει ένα χαντάκι στην οικογενειακή φάρμα. Ο πατέρας του, μέλος της US Team είχε αγωνιστεί σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, συμμετέχοντας σε αρκετές διοργανώσεις εντός κι εκτός συνόρων.

Τα μετάλλια, αλλά και οι φωτογραφίες ήταν κίνητρα για τον νεαρό Σον, ο οποίος είχε μυαλό μόνο για το άλμα επί κοντώ. Επειτα από μια λαμπρή καριέρα στο Akron, όπου σημείωσε εθνικά ρεκόρ και στέφθηκε τρεις φορές πρωταθλητής NCAA, ο Μπάρμπερ πέρασε στο επόμενο επίπεδο.

Στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015 ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπόρχες από το 2011. Τέσσερις ημέρες αργότερα κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ του Καναδά «πετώντας» στα 5,93 μέτρα σε έναν αγώνα του «Diamond League» στο Λονδίνο. Το 2015 ήταν μια χρονιά «κοντά στα αστέρια», αφού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο κέρδισε τον τίτλο και αναπτέρωσε τις ελπίδες των συμπατριωτών του για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων άρχισε ιδανικά, αφού τον Ιανουάριο πέρασε το όριο των 6 μέτρων, το οποίο παραμένει το εθνικό ρεκόρ του Καναδά. Τερμάτισε 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αλλά στη συνέχεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχθηκαν «εφιάλτης», αφού με δυσκολία τερμάτισε στη 10η θέση.

Η συνέχεια εντός γηπέδων ήταν απογοητευτική. Εκτός από δυο φορές που ήρθε τρίτος σε Diamond League μέσα στην επόμενη τριετία, τίποτα δεν θύμιζε το λαμπερό του παρελθόν. 

Τα ναρκωτικά και το οικογενειακό σοκ

Πώς όμως έφτασε στην κατάρρευση; Τι συνέβη; Η απόλυση του πατέρα του από την εθνική ομάδα του Καναδά ήταν ένα τεράστιο πλήγμα και για τον ίδιο. Ο Τζορτζ Μπάρμπερ είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2007 σε φυλάκιση 36 μηνών από δικαστήριο του Νιου Μέξικο για τις σεξουαλικές επαφές του με μία 17χρονη μαθήτρια, όταν αυτός εργαζόταν ως γυμναστής στο συγκεκριμένο σχολείο. Ο πατέρας του Σον είχε αποκρύψει αυτήν την καταδίκη, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση.

«Ο πατέρας μου πάντα με υποστήριζε και είμαι σίγουρος θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου και να με στηρίζει σε ό,τι επιλέξω να κάνω» τόνιζε ο νεαρός, ωστόσο ο κόσμος του άρχισε να καταρρέει. 

Στους καναδικούς αγώνες του 2016 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Μόλις είχε σημειώσει εθνικό ρεκόρ και το σοκ που ακολούθησε ήταν τεράστιο. Ο Μπάρμπερ δεν τιμωρήθηκε αλλά του αφαιρέθηκε ο τίτλος. Δόθηκε μάχη για να βρεθεί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και τελικώς τα κατάφερε.

Το coming out

To 2017 ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Πεκίνου αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος. «Ομοφυλόφιλος και περήφανος! Ευχαριστώ τους γονείς μου για την τόσο μεγάλη υποστήριξη. Συνεχίζω να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και έχω μια μεγάλη ομάδα που με στηρίζει. Οι γονείς μου είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μου και με έχουν βοηθήσει πολύ. Για τους δικούς μου, είστε πάντα φίλοι μου και σας αγαπώ κι εγώ!» έγραφε στο μήνυμά του. 

Λίγα χρόνια πριν την απόσυρσή του, οι επιδόσεις του άρχισαν να χειροτερεύουν. Εδωσε το «παρών» σε ελάχιστα μεγάλα «ραντεβού» στον στίβο, και απομακρύνθηκε από το προσκήνιο. Ο Μπάρμπερ πέρασε τελικά στην αφάνεια μένοντας στην ιστορία ως ένα τεράστιο ταλέντο που εξαφανίστηκε άδοξα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT