Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρίσι για… βαριά πορτοφόλια

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρίσι για… βαριά πορτοφόλια

Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να πληρώσουν σε… χρυσάφι την παραμονή τους.

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότεροι από έξι μήνες έχουν μείνει για την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου). Στο Παρίσι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και δεκάδες χιλιάδες φίλοι του αθλητισμού αναμένεται να βρεθούν στην «Πόλη του Φωτός» προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών που θα αγωνιστούν με όνειρο την κατάκτηση ενός από τα 329 χρυσά μετάλλια που θα κατασκευαστούν για τη διοργάνωση.

Όσοι όμως θελήσουν να ταξιδέψουν εκείνες τις ημέρες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να πληρώσουν σε… χρυσάφι την παραμονή τους καθώς οι ολυμπιακές ημέρες αναμένεται να αποτελέσουν ευκαιρία για τους επιχειρηματίες να αποκομίσουν… ολυμπιακά κέρδη.

Οι Γάλλοι έχουν υποσχεθεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν κάποια μέρη της διοργάνωσης. Πρόκειται για μία υπόσχεση που στη θεωρία θα την κρατήσουν καθώς όποιος επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν κάποια αθλητικά γεγονότα αλλά… από μακριά.

Την ημέρα της Τελετής Έναρξης, όσοι βρεθούν στις απομακρυσμένες ακτές του Σηκουάνα θα καταφέρουν να δουν κάποιες εικόνες αλλά την ολοκληρωμένη εικόνα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν εισιτήρια που αγγίζουν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Για τις καταδύσεις ή την ενόργανη γυμναστική των γυναικών έχουν προβλεφθεί ειδικά πακέτα που φθάνουν ακόμα και τα 1.800 ευρώ.  

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές στη διαμονή

Εάν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 επισκεπτόταν κάποιος το Παρίσι θα μπορούσε να διανυκτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο πληρώνοντας 300 ευρώ. Αυτό το καλοκαίρι, τις ημέρες που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το ίδιο δωμάτιο μπορεί να ενοικιαστεί ακόμα και για 1.000 ευρώ τη βραδιά.

Πολλοί από τους Παριζιάνους δεν θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα φύγουν από την πόλη τους και θα νοικιάσουν τα σπίτια τους. Οι τιμές στα Airbnb, για εκείνο το διάστημα, θα ξεπεράσουν τα 500 ευρώ τη βραδιά. Πολλοί επισκέπτες θα προτιμήσουν να μείνουν σε περιοχές κοντά στο Παρίσι προκειμένου να βρουν ξενοδοχεία σε προσιτές τιμές.    

Ακόμα και για μία διαδρομή με το μετρό η τιμή θα είναι διπλάσια από τη συνηθισμένη. Ένα εισιτήριο, σήμερα, κοστίζει 2,10 ευρώ αλλά τις ημέρες των Αγώνων η τιμή θα ανέλθει στα τέσσερα ευρώ. Ανοδικές θα είναι οι τιμές ακόμα και στα εισιτήρια των μουσείων του Παρισιού αλλά και στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά τουριστικά πακέτα σε διαφορετικές τιμές. Έτσι, η διαμονή για οκτώ ημέρες σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, μαζί με τα εισιτήρια για αγώνες αναρρίχησης, κοστίζει 8.660 ευρώ το άτομo. Εάν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει την Τελετή Έναρξης, να δει αγώνες ιππασίας και να μείνει για πέντε ημέρες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στις Βερσαλλίες να είναι έτοιμος να πληρώσει κάτι παραπάνω από 21.000 ευρώ.  

«Θέλω να σας πείσω να έρθετε»

Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχική μέριμνα μιας οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργάνωση του Παρισιού, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί με φόντο πολέμους και γεωπολιτικές αλλαγές. Τα μέτρα αναμένονται δρακόντεια αλλά οι διοργανωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα προς τους φίλαθλους υποσχόμενοι μία εντυπωσιακή και ασφαλή διοργάνωση. «Δεν θα ξαναδείτε κάτι αντίστοιχο και δεν θα απογοητευθείτε. Επιτρέψτε μου να σας πείσω να έρθετε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ολυμπιονίκης στο σλάλομ.

Οι αστυνομικοί που θα εργαστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν στους λογαριασμούς τους ακόμα και 1.900 ευρώ. Οι αξιωματικοί που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σημεία ελέγχων, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ. θα εισπράξουν επιπλέον 300 ευρώ. Υπολογίζεται ότι από τις 26 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου θα βρίσκονται καθημερινά σε υπηρεσία 35.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί κλπ. Επιπλέον αμοιβές αναμένεται να δοθούν σε οδηγούς τρένων και ιατρικό προσωπικό προκειμένου τα συνδικάτα να μην πραγματοποιήσουν, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, μία απεργία που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

Στην… υπηρεσία των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπει για πρώτη φορά και η τεχνητή νοημοσύνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών που θα παρέχει σε υπαλλήλους της 3.000 μεταφραστικές συσκευές. Η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορεί να μεταφράσει τα γαλλικά σε 16 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων κορεατικά, αραβικά κλπ.  

Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση

Μπορεί να έχουν μείνει λίγο παραπάνω από πέντε μήνες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών και αθλητριών να προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν προκρίσεις όμως, ήδη, άρχισαν οι προβλέψεις.

Σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων Gracenote, στην πρώτη θέση του πίνακα των μεταλλίων θα βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 129 μετάλλια (37 χρυσά) και θα ακολουθήσει η Κίνα με 85 (35 χρυσά), μόλις τέσσερα μετάλλια λιγότερα από αυτά που οι εκπρόσωποί της συνέλεξαν στο Τόκιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Μεγάλη Βρετανία θα κατακτήσει 64 μετάλλια (17 χρυσά), όσα και στην Ιαπωνία. Οι επόμενες χώρες στη λίστα των μεταλλίων θα είναι οι Ιαπωνία (17 χρυσά, 56 σύνολο), Γαλλία (26-53), Αυστραλία (15-48) και Ιταλία (13-47). Μέσα στις 30 πρώτες χώρες του πίνακα δεν υπάρχει η Ελλάδα. Στην 30η θέση βρίσκεται το Καζακστάν με εννέα μετάλλια (2-1-6).

Στη λίστα δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι αθλητές των δύο χωρών έχουν τη δυνατότητα, εφόσον προκριθούν, να πάρουν μέρος στη διοργάνωση σε ατομικά αθλήματα ως ουδέτεροι αρκεί να μην υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT