Οι άγρυπνες νύχτες στο Βίγκο

Ο 27χρονος διεθνής Ισπανός άσος, Μπράις Μέντεθ, με τον ερχομό του στους Βάσκους από την Θέλτα τον Ιούλιο του 2022, έκλεισε μια για πάντα την πόρτα στις άσχημες μνήμες.

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας στον μήνα όπου η εκπληκτική Ρεάλ Σοσιεδάδ θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, το σίγουρο είναι πως ένα από τα αστέρια της και από τους καλύτερους μέσους της φετινής Λα Λίγκα, ο Μπράις Μέντεθ, δεν αγχώνεται.

Εχει ξεπεράσει εδώ και καιρό πολύ σοβαρότερα θέματα, πάλεψε με τους δαίμονές του και βγήκε νικητής, γνωρίζει καλά πως δεν έχει και δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι σε κανέναν. Με τον εαυτό του ούτως ή άλλως τα έχει βρει.

Για να γίνει αυτό, γιάτρεψε τους πόνους που τον πλημμύριζαν μέσα στα σκοτάδια, πόνους της ψυχής για τους οποίους είχε το θάρρος μόλις πριν λίγες μέρες να μιλήσει.

Ο 27χρονος διεθνής Ισπανός άσος, με τον ερχομό του στους Βάσκους από την Θέλτα τον Ιούλιο του 2022, έκλεισε μια για πάντα την πόρτα στις άσχημες μνήμες. Κι αν τώρα την άνοιξε, έστω και για λίγο, το έκανε για να υπενθυμίσει στον κόσμο πως πίσω από τα φώτα, την λαμπερή ζωή και τα χρήματα, υπάρχει και η άλλη, η ανεπιθύμητη πλευρά, που έχει να κάνει με τον αρρωστημένο οπαδισμό που προκαλεί φόβο.

«Δεν το έχω πει ποτέ σε κανέναν, αλλά θυμάμαι ένα βράδυ πριν από έναν αγώνα, όταν αγωνιζόμουν στη Θέλτα, ξύπνησα έντρομος από το κρεβάτι μου στις τέσσερις το πρωί και έκανα εμετό. Οχι, δεν είχα φάει κάτι που με πείραξε. Ηταν η αντίδραση του οργανισμού μου από το αφόρητο άγχος που είχα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Η σύντροφός μου δεν ήταν στο σπίτι. Ημουν μόνος και καλύτερα. Δε νομίζω ότι το ξέρει ούτε αυτή, από αυτή την συνέντευξη θα μάθει την αλήθεια», δήλωσε ο Ισπανός άσος.

Οι απειλές θανάτου που τον οδήγησαν σε ψυχολόγο

Γεννημένος στο Mος, μια πόλη στα ανατολικά του Βίγκο, ο Μπράις δεν περίμενε ποτέ, πως κάποτε θα μετάνιωνε που ήταν πιστός οπαδός της ομάδας της γενέτειράς του και πως έπαιρνε πολύ στα σοβαρά ανθρώπους που υποτίθεται ότι του ασκούσαν κριτική αλλά στην πραγματικότητα του κακοποιούσαν την ψυχή.

Κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, στις ακαδημίες της Θέλτα, υπέφερε όχι τόσο λόγω της εντοπιότητας του όσο λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του, όταν η ομάδα του Βίγκο πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό για δύο συνεχόμενες σεζόν (2018-19, 2019-20) και σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και τις δύο.

Χωρίς να το καταλαβαίνει, έπεφτε θύμα bullying από τους οπαδούς του συλλόγου. Αρχικά στο γήπεδο, πριν και μετά το τέλος των αγώνων, και ακολούθως στις προπονήσεις, αλλά και στα social media, όπου έφτασε να δέχεται απειλές μέχρι και για την ζωή του. «”Αν η ομάδα πέσει, εσύ θα φταις και θα το πληρώσεις ακριβά. Καλύτερα να εξαφανιστείς”. Αυτά ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που μου έστελναν. Υπήρχαν και χειρότερα αλλά αυτά τα έχω πει μόνο στον ψυχολόγο μου. Ήταν πολύ περίπλοκο. Υπέφερα πολύ. Για δύο χρόνια είχα εστιάσει μόνο στο να μην υποβιβαστώ με την ομάδα μου και στην πραγματικότητα δεν ζούσα. Όλη την εβδομάδα σκεφτόμουν τι αποτελέσματα πρέπει να φέρουμε, εμείς και οι αντίπαλοι και τι πρέπει να κάνω καλύτερα. Είχα πολλές άγρυπνες νύχτες, το άγχος με είχε καταπλακώσει».

Τα πράγματα ξέφυγαν όταν οι απειλές δεν περιορίστηκαν μόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπου ο καθένας λέει ότι θέλει απρόσωπα.  «Θύμα» έπεσε σε αρκετά παιχνίδια και η οικογένειά του πηγαίνοντας στο γήπεδο, αναγκασμένη να αποχωρήσει από την κερκίδα μη αντέχοντας τις βρισιές προς τον δικό της άνθρωπο.

Ο Μέντεθ αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όταν ένας πρώην παίκτης της Θέλτα, ο Ιάγο Μπουζόν, είπε στον πατέρα του ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Είχε άλλωστε περάσει την ίδια εμπειρία και του συνέστησε να συνεργαστεί με τον ψυχολόγο, Χοσέ Καρασκόθα, ο οποίος πλέον εργάζεται στη νυν ομάδα του την Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Η διαγραφή από τα social και ο πανηγυρισμός σύμβολο

Στις πρώτες συνεδρίες, δύο κάθε εβδομάδα, ο παίκτης εξηγούσε στον γιατρό πως από την απόλαυση που ένιωθε στις προπονήσεις και την δίψα για το παιχνίδι, έφτασε να μην θέλει να έρθει το Σαββατοκύριακο. «Ερχόταν η μέρα του αγώνα και ένιωθα φόβο, πίεση. Ήταν ένα βάρος που γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο, ειδικά όταν λάμβανα και απειλές θανάτου επειδή τα πράγματα δεν πήγαν καλά την Κυριακή». Η πρώτη συμβουλή που πήρε και την ακολούθησε πιστά ήταν να διαγράψει τους λογαριασμούς του από τα social media. Ο 27χρονος χρησιμοποιούσε τακτικά το Twitter, γνωστό πλέον ως X, διαγράφοντας τον λογαριασμό του το 2019.

«Είναι ένα ταμπού που πάντα υπήρχε. Η οικογένειά μου και ο κύκλος μου το ήξεραν, το ίδιο και οι φίλοι μου στα αποδυτήρια» λέει και παραδέχεται πως ο πανηγυρισμός του σε κάθε γκολ, κρατώντας δύο δάχτυλα στο κεφάλι του, σχετίζεται με όλα αυτά τα γεγονότα.

«Με έναν συμπαίκτη μου στη Θέλτα, όταν περνούσαμε αυτές τις κακές καταστάσεις, στην προπόνηση κάναμε αυτή τη χειρονομία ο ένας στον άλλο αυθόρμητα, για να δείξουμε πως πρέπει να γίνουμε ξεροκέφαλοι, να σταματήσουμε να μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι για εμάς και να κοιτάξουμε μπροστά».

Τα λόγια του Μέντεθ μοιάζουν με μια προειδοποιητική φωνή και για άλλους αθλητές. Πλέον έχει την εμπειρία και τα «εργαλεία» για να διακρίνει τι είναι και τι δεν είναι υγιές. Ξέρει πώς να διαχειριστεί αντίξοες καταστάσεις και θέλει να βοηθήσει και άλλους που έχουν βρεθεί στην θέση του, έχοντας εμπνευστεί από τα παραδείγματα των Αλεξάντερ Άρνολντ, Ραχίμ Στέρλινγκ και Μάρκους Ράσφορντ, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες τους για να προβάλλουν κοινωνικά θέματα.

Ο μέσος της Σοσιεδάδ έχει παραδειγματιστεί επίσης και από τον συμπαίκτη και καλύτερό του φίλο, Άλεξ Ρεμίρο. Ο γκολκίπερ των Βάσκων έχει πάρει πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία και τον περασμένο μήνα έφτιαξε μια φανέλα με τη ΜΚΟ «Futbol Mas Espana» με το σύνθημα «Η ψυχική υγεία μετράει» για την ευαισθητοποίηση του θέματος σε παιδιά και οικογένειες που αθλούνται.

«Νόμιζα ότι ήμουν απλώς ένας ποδοσφαιριστής αλλά χάρη στον Άλεξ, θέλω να βοηθήσω κι εγώ, όχι μόνο για τους αθλητές αλλά όλους τους νέους ανθρώπους που μας βλέπουν ως παραδείγματα.

Στόχος Euro και Premier League

Απο τους καλύτερους επιθετικούς μέσους στο φετινό Ισπανικό πρωτάθλημα έχει πετύχει έξι γκολ και έχει δώσει πέντε ασίστ σε 28 ματς, βοηθώντας τη Σοσιεδάδ να φτάσει στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, μετέχοντας στον ίδιο όμιλο με Ιντερ, Μπενφίκα και Σάλτσμπουργκ.  Πέρυσι ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 11 γκολ και οκτώ ασίστ. Παράλληλα δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες από οποιονδήποτε συμπαίκτη του,  έβγαλε τις περισσότερες σέντρες, κέρδισε τα περισσότερα φάουλ, ενώ επιχείρησε τα δεύτερα περισσότερα τάκλιν.

Η πορεία του αυτή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων, αν και όπως λέει, έχει πει στον ατζέντη του να μην του πει τίποτα για το ενδεχόμενο μεταγραφής, τώρα στο μέσον της σεζόν, όπου η πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι τεράστια για την Σοσιεδάδ ενώ είναι πολύ πιθανή και η κλήση του ξανά στην εθνική (4 συμμετοχές – 1 γκολ το 2021), ενόψει του Euro του καλοκαιριού. Πάντως δεν κρύβει πως θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier League. «Είναι πάντα ένα πρωτάθλημα που μου τραβούσε την προσοχή. Είναι το καλύτερο στον κόσμο για τον τρόπο διαχείρισης των πάντων και για το πώς κάθε ομάδα έχει επιλογές για τα πάντα. Αν έρθει η κλήση στη εθνική, καλώς. Αν όχι, θα συνεχίσω να προσπαθώ. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν, ελπίζω να συμβεί. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, καθώς πολλοί παίκτες είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο». Σε κάθε περίπτωση, ο Μέντεθ κάνει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT