Σάμουελ Ετό: Το γήπεδο της διαφθοράς και ο αρχισκόρερ

Σάμουελ Ετό: Το γήπεδο της διαφθοράς και ο αρχισκόρερ

O μυθικός επιθετικός της Μπαρτσελόνα κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας του Καμερούν για να στήνει παιχνίδια. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον ογκώδη φάκελο 

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμουέλ Ετό είναι μια θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου της Αφρικής. Η λαμπερή του καριέρα περιελάμβανε δύο τίτλους Copa Africa με το Καμερούν και τέσσερα βραβεία παίκτη της χρονιάς στην Αφρική. Εχει κατακτήσει Champions League, ισπανικό και ιταλικό πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα και την Ιντερ αντίστοιχα. 

Υπάρχει όμως και η σκοτεινή του πλευρά, αυτή της… νέας εποχής.

Ο φάκελος που… καίει τον Ετό

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν βρέθηκε στο φετινό τουρνουά στην Ακτή Ελεφαντοστού, έκλαψε με την πρόκριση του Καμερούν στα νοκ άουτ ματς και χόρεψε με την ομάδα στα αποδυτήρια. Τώρα είναι εκτός και ο ποδοσφαιρικός κόσμος παρακολουθεί την πτώση του σούπερ σταρ. 

Στην τελευταία διετία που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας, μια σειρά από γεγονότα έχει αμαυρώσει τη λαμπρή καριέρα του. Τον Ιούνιο του 2022, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 1,4 εκατομμυρίων λιρών για φορολογική απάτη που συνδέεται με τα δικαιώματα της εικόνας του όταν έπαιζε στην Ισπανία, αφού πρώτα ομολόγησε την ενοχή του.

Τον Μάιο του 2023, δήλωσε «υπερήφανος» που έγινε πρεσβευτής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, παρά τον κώδικα δεοντολογίας της FIFA, που απαγορεύει στους «αξιωματούχους» να συμμετέχουν «άμεσα ή έμμεσα» σε στοιχήματα ή να έχουν οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση, και προβλέπει μέγιστη ποινή τριετούς αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο. 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Σάμουελ Ετό ζήτησε συγγνώμη για έναν, όπως το έθεσε, «βίαιο καβγά» με έναν Αλγερινό δημοσιογράφο έξω από ένα γήπεδο. Ο Ετό είχε επιτεθεί με κλοτσιές στον δημοσιογράφο όταν αυτός αναφέρθηκε στη διαιτησία του αγώνα Καμερούν – Αλγερία. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το «Athletic», υπάρχουν emails, μηνύματα και ηχητικά στα οποία αποδεικνύεται ότι ο Καμερουνέζος σταρ συμμετείχε σε στημένους αγώνες και απειλούσε διάφορα πρόσωπα με σωματικές βλάβες, σε περίπτωση που αποκάλυπταν την παράνομη δράση του.

Ο φάκελος στάλθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA τον Ιούλιο από τον πρώην αντιπρόεδρο της «Fecafoot», Χένρι Νιάλα Κουάν Ζούνιορ, ενώ διερευνάται επίσης από την CAF, την αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Τον Αύγουστο, η CAF τόνισε ότι εξετάζει τους «σοβαρούς» ισχυρισμούς για «ανάρμοστη συμπεριφορά», με τον Καμερουνέζο να τονίζει πως όλα είναι… υποκινούμενα. 

Ενα από τα ύποπτα ματς που περιλαμβάνει ο φάκελος αυτός είναι μεταξύ της NQSA και της Kumba City FC. Στην καταγγελία περιγράφεται ως «ο πιο σκανδαλώδης αγώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας». Ειδικότερα,αναφέρεται ότι στο ημίχρονο, διαιτητής και βοηθοί δέχθηκαν τηλέφωνο για άμεσες οδηγίες από τον ίδιο τον Ετό. Η καταγγελία από τον Νιάλα Κουάν Ζούνιορ βασίζεται σε επικοινωνία που είχε με τρίτο πρόσωπο.

Σάμουελ Ετό: Το γήπεδο της διαφθοράς και ο αρχισκόρερ-1

Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι η κλήση έγινε από τον Bαλεντίν Νκουέιν, στενό συνεργάτη του Ετό. Το παιχνίδι μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία. Η NQSA δέχθηκε πέντε κόκκινες κάρτες (αποβλήθηκαν τρεις παίκτες, ο προπονητής και ο βοηθός του) και τέσσερις κίτρινες. Η αντίπαλη ομάδα κέρδισε δύο πέναλτι και μάλιστα το πρώτο εκτελέστηκε δύο φορές καθώς ο γκολκίπερ απέκρουσε το πρώτο σουτ. 

Ο Ετό φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Bαλεντίν Νκουέιν, πως η ομάδα του, η Βικτόρια Γιουνάιτεντ θα εξασφάλιζε την άνοδο. Σε ηχογράφηση 11 λεπτών που φαίνεται να συνομιλούν οι δύο άντρες, ο πρώην σταρ της Μπάρτσα φέρεται να είπε ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», να προειδοποίησε τον Νκουέιν ότι θα έπρεπε να είναι «πολύ διακριτικός» και να τον καθησυχάζει λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποσύρει έναν διαιτητή εάν χρειαστεί. Τελικά η Βικτόρια Γιουνάιτεντ κατάφερε να ανέβει κατηγορία, αφού κέρδισε 11 από τους τελευταίους 17 αγώνες της. Πριν το νικηφόρο σερί είχε ηττηθεί στους τέσσερις από τους πρώτους επτά αγώνες.

Ο φάκελος διαθέτει πολλά αποδεικτικά στοιχεία που περιγράφουν λεπτομερώς τη δράση του πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα και συνεργατών του στην Ομοσπονδία. Υπάρχουν καταγγελίες για δωροδοκίες, απειλητικά μηνύματα και χειραγώγηση διαιτητών. Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις κατά του Σαμουέλ Ετό, ο Νιάλα Κουάν Ζούνιορ, τιμωρήθηκε από την Ομοσπονδία του Καμερούν με 10ετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και του επιβλήθηκε πρόστιμο 12.000 λίρες. Ειδικότερα, τον κατηγόρησαν για διαφθορά και ότι προσπαθεί να επηρεάσει ο ίδιος τους διαιτητές.

Εργα και ημέρα στο Καμερούν

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Ετό όταν ανέλαβε το τιμόνι της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Καμερούν ήταν η επέκταση της θητείας από τέσσερα σε επτά χρόνια, χωρίς όμως να το πετύχει καθώς επενέβη η FIFA. Είχε εκλεγεί υποσχόμενος να αλλάξει το ποδόσφαιρο του Καμερούν, όμως, δύο χρόνια μετά, οι επιτυχίες δεν έχουν έρθει, οι υποδομές δεν έχουν αναπτυχθεί, ενώ όλα, ακόμα και οι κλήσεις παικτών φέρεται να περνούν από τα χέρια του Ετό. Ο πιο διάσημος παίκτης της χώρας, ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντρέ Ονάνα έχει συγκρουσθεί αρκετές φορές στο παρελθόν μαζί του. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian» δημοσιογράφοι αποφεύγουν τις συνεντεύξεις Τύπου της Ομοσπονδίας και την κριτική στον πρόεδρο φοβούμενοι την αντίδραση του Ετό και των συνεργατών του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT