Τα γήπεδα ξανανοίγουν, οι κάμερες όχι

Τα γήπεδα ξανανοίγουν, οι κάμερες όχι

Ανέτοιμο και το καινούργιο σύστημα ταυτοποίησης των εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία εβδομάδα πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτή που ξεκινάει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υστερα από τον δίμηνο αποκλεισμό των οπαδών από τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1, οι θύρες είναι έτοιμες να ανοίξουν ξανά, με την ελπίδα πως το νέο πλαίσιο κατά της βίας θα επιβάλει επιτέλους την τάξη.

Αλλαξε, τελικά, κάτι επί της ουσίας, ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά; Για ποιον λόγο έγινε αυτή η δίμηνη αποχή από τις κερκίδες;

Είναι σαφές πως αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πρώτη αυθόρμητη –ενδεχομένως αναγκαία– αντίδραση για να ελεγχθεί και να εκτονωθεί η κατάσταση, ώστε με ηρεμία να τεθούν οι προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

«Οταν αποφασίσαμε ότι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου τα γήπεδα θα είναι κλειστά, στη ζυγαριά μπήκε το ερώτημα μεταξύ ασφάλειας και μιας προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των γηπέδων με φιλάθλους, όπου κυριάρχησε το πρώτο», παραδέχθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμου Γιάννης Βρούτσης στη συζήτηση που προηγήθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ωστόσο, μέχρι ο κόσμος να μπει στα γήπεδα υπό το νέο καθεστώς, δηλαδή με τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα εποπτεύουν τους χώρους εντός και εκτός από αυτά και την έκδοση των εισιτηρίων να γίνεται μέσω της πλήρους ταυτοποίησης από το gov.gr και τα smartphones, η είσοδος θα γίνει με τις προϋπάρχουσες συνθήκες…

Για παράδειγμα, το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού για την 23η αγωνιστική την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, αλλά και οι ημιτελικοί αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθούν με μοναδικό μέτρο την αυστηροποίηση των ποινών οι οποίες θα επιβάλλονται άμεσα από την αναβαθμισμένη ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα γήπεδα θα ανοίξουν στις 13 Φεβρουαρίου, οι διατάξεις για τις νέες κάμερες θα τεθούν σε ισχύ στις 6 Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν από τη σέντρα των πλέι οφ και πλέι άουτ (9-10.3) της Σούπερ Λιγκ 1, και το καινούργιο σύστημα ταυτοποίησης των εισιτηρίων μέσω κινητού στις 9 Απριλίου, αμέσως μετά το φινάλε του πρώτου γύρου των πλέι οφ της ΣΛ1 (7.4).

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Οι αναγκαίες βελτιωτικές αναβαθμίσεις στα γήπεδα σε ό,τι αφορά τις κάμερες θα γίνουν όσο αυτά υποδέχονται τους φιλάθλους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια των τριών εμπλεκομένων υπουργείων (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και στα 14 γήπεδα της ΣΛ1.

Πλην της «OPAP Arena», η οποία καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, διαθέτοντας περίπου 200 κάμερες υψηλής ευκρίνειας, σε όλα τα υπόλοιπα γήπεδα θα γίνουν παρεμβάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Στο «Γ. Καραϊσκάκης», που διαθέτει 55 κάμερες, επίσης σύγχρονης τεχνολογίας, θα αυξηθεί ο αριθμός τους σε 100, ενώ σε Λεωφόρο, Τούμπα και «Κλ. Βικελίδης» λόγω της παλαιότητας της κατασκευής τους, οι δυσκολίες είναι περισσότερες τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό καμερών όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με χωροταξικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για την τοποθέτησή τους.

Σε άμεση ισχύ η αναβάθμιση της ΔΕΑΒ και το νέο ποινολόγιο – Επιφυλάξεις από την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκ.

Στα άλλα μικρότερα γήπεδα θα γίνει ολική αντικατάσταση των παλαιών καμερών από τις νέες, με τις περισσότερες ΠΑΕ, που επιβαρύνονται και με το κόστος, να έχουν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους. Αν για οποιονδήποτε λόγο μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, τότε θα δώσουν τους εντός έδρας αγώνες τους κεκλεισμένων των θυρών.

Τα γήπεδα ξανανοίγουν, οι κάμερες όχι-1Οι 5 ζώνες

Ζητούμενο είναι να εξαλειφθούν ή να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα «τυφλά» σημεία της παρουσίας των οπαδών στα γήπεδα. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν οριοθετηθεί οι πέντε βασικές ζώνες όπου οι κάμερες θα καταγράφουν τις κινήσεις των θεατών μέχρι να τελειώσει ο αγώνας και να αποχωρήσουν.

Αυτές είναι: α) στην είσοδο, β) στον έλεγχο των εισιτηρίων, όπου θα ζητείται από τον θεατή να μην καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με γυαλιά, καπέλα ή σκουφιά, γ) στη διαδρομή μέχρι τη θύρα, δ) στην είσοδο της θύρας και την παραμονή του σε αυτή, ε) στους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, κυλικεία, μπουτίκ κ.α.). Από κει και πέρα, με κάμερες θα καλύπτονται τα δημοσιογραφικά θεωρεία, αλλά και οι χώροι των συνεργείων τηλεοπτικών μεταδόσεων, τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των ομάδων και των διαιτητών, οι διάδρομοι που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών αλλά και η φυσούνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και υπό το παλαιό καθεστώς όλες οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με το κέντρο ελέγχου (control room) το οποίο χειριζόταν αποκλειστικά η ΕΛ.ΑΣ., κάτι που φυσικά θα εξακολουθεί να ισχύει. Επίσης από τη νέα σεζόν όλα τα θέματα ασφαλείας των γηπέδων θα αξιολογούνται στο πλαίσιο της αδειοδότησης των ομάδων.

Οι πρώτες διατάξεις που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη 13.2 θα σχετίζονται με τις ποινές, οι οποίες θα επιβάλλονται πλέον στις ομάδες από τη ΔΕΑΒ.

Ετσι, για ρίψη αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη και κυρίως φωτοβολίδων, κροτίδων και καπνογόνων, προβλέπεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών για μία αγωνιστική. Η ίδια τιμωρία προβλέπεται για παράνομη είσοδο σε αγωνιστικό χώρο ή αποδυτήρια εφόσον προκληθεί προσωρινή διακοπή του αγώνα και τριών αγωνιστικών εφόσον η διακοπή είναι μόνιμη.

Οι προαναφερόμενες ποινές διπλασιάζονται για ρίψη αντικειμένων ή παράνομη είσοδο και ταυτόχρονη μη σύννομη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εισιτηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Τα χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει η ΔΕΑΒ σε ΠΑΕ, αλλά και σε παράγοντες για εμπρηστικές και υβριστικές δηλώσεις, για αναρτήσεις πανό πολιτικού, θρησκευτικού, ρατσιστικού και σεξιστικού χαρακτήρα, ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις προβλέπεται μέχρι και ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου.

Αντιδράσεις

Αυτό είναι ένα θέμα που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΕΠΟ όσο και της ΣΛ1, που θεωρούν πως η μετατροπή της ΔΕΑΒ από γνωμοδοτικό σε εκτελεστικό όργανο παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Οπως υποστηρίζουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος παρέμβασης της FIFA και τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού η παγκόσμια ομοσπονδία αναγνωρίζει ποινές που επιβάλλονται μόνο από την εθνική ομοσπονδία κάθε χώρας.

Στη ΔΕΑΒ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναδιάρθρωση στη στελέχωσή της με προσλήψεις, ενώ αυτό το διάστημα, με τη συμμετοχή της ΣΛ1, ήδη γίνεται η εκπαίδευση των παρατηρητών της, που θα διορίζονται για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των αγώνων. Στόχος είναι να συντάσσονται εκθέσεις και να επιβάλλονται διοικητικές ποινές που δεν θα συγκρούονται με αυτές των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, προκειμένου να μην υπάρχει εμπλοκή στις διαδικασίες, αλλά και ενδεχόμενο ανάμειξης των υπερεθνικών ομοσπονδιών.

Μέχρι λοιπόν οι υπερσύγχρονες κάμερες να «εποπτεύουν» το κάθε βήμα μας, να μπαίνουμε στο γήπεδο με τα κινητά και το ψηφιακό εισιτήριο και οι θερμόαιμοι οπαδοί στην εξέδρα να ανήκουν στη μοναδική λέσχη οργανωμένων της ομάδας, μια σειρά από κρίσιμα ματς θα διεξαχθούν με το παλιό σύστημα. Είναι ένα διάστημα όπου οι πάντες θα κριθούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχει…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT