Από τη μια το success story του Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη, η παρουσία του συμπατριώτη του Ντέγιαν Κουλουσέφσκι και του Δανού τεχνικού διευθυντή Γιόχαν Λανγκ έκανε τον Λούκας Μπέργκβαλ, το νέο wonderkid του σουηδικού ποδοσφαίρου, να αφήσει στα «κρύα του λουτρού» την Μπαρτσελόνα και να πάρει τον δρόμο για το Λονδίνο και την Τότεναμ του Αγγελου Ποστέκογλου.
Το ξεκίνημα του 2024 ήταν αναμφίβολα γεμάτο για τον 18χρονο Μπέργκβαλ. Στις αρχές του έτους φαινόταν πως η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είχε κερδίσει τη «μάχη» για να πάρει την υπογραφή του, την ώρα που αυτός φορούσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής ανδρών στον αγώνα με την Εσθονία για τα προκριματικά του Euro. Ο ίδιος, ο ατζέντης και ο πατέρας του εντοπίστηκαν λίγες μέρες αργότερα να συναντούν τον αθλητικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα Ντέκο. Τελευταία τους συνάντηση ήταν την προηγούμενη Τετάρτη, όπου προφορικά μίλησαν για εξαετές συμβόλαιο και 7 εκατ. ευρώ. Δύο μέρες αργότερα, ακριβώς στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου κι ενώ οι «μπλαουγκράνα» θεωρούσαν πως έβαζαν στο ρόστερ τους έναν ποδοσφαιριστή που σε λίγα χρόνια θα τινάξει την μπάνκα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο νεαρός αμυντικός χαφ, ανήμερα των γενεθλίων του, που έκλεισε τα 18, την «έκανε» για άλλες πολιτείες.
View this post on Instagram
Ενήλικας είναι άλλωστε, αυτός αποφασίζει… Η Τότεναμ μπήκε «σφήνα» και συμφώνησε να πληρώσει 10 εκατ. ευρώ για πενταετές συμβόλαιο. Τι τον έκανε να πει το «ναι»;
Την απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος των Καταλανών Ζοάν Λαπόρτα. «Ηρθε εδώ, του κάναμε μια προσφορά, αλλά η Τότεναμ προσφέρει περισσότερα, ενώ του πρότεινε να πάει αμέσως στην πρώτη ομάδα. Εμείς έχουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά 17 ετών. Του προτείναμε να πάει στη Β΄ομάδα και να αποτελέσει μέρος της δυναμικής της πρώτης ομάδας στο μέλλον, όμως δεν θέλησε», ανέφερε.
«Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να υπογράψουμε μόνο με παίκτες που πραγματικά επιθυμούν να παίξουν στην Μπαρτσελόνα. Ημασταν σε συζητήσεις για τον Μπέργκβαλ ναι, αλλά παρακολουθούμε και άλλα ταλέντα», είπε ο τεχνικός διευθυντής της Μπάρτσα, Ντέκο, που προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει την απελπισία και την απογοήτευσή του.
«Ηθελα πολύ να παίξω στην Πρέμιερ Λιγκ και αισθάνομαι πως στην Τότεναμ υπάρχει ένα σύνολο αρκετά διψασμένο για επιτυχίες σε αυτό το ξεκίνημα μιας καινούργιας εποχής για τον σύλλογο.
Ηταν πολύ δύσκολη επιλογή για εμένα. Ημουν στο 50-50 για το τι θα διαλέξω, αφού και οι δύο είναι απίστευτοι σύλλογοι, όμως ένιωσα ότι το καλύτερο βήμα για εμένα θα ήταν η Τότεναμ. Δεν είναι όμως εύκολο να λες όχι σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα», είπε στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» ο ποδοσφαιριστής, που το ίδιο βράδυ γνώρισε τον Ποστέκογλου και τους νέους του συμπαίκτες, συνέφαγε μαζί τους και έσβησε και τα 18 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων που του είχαν ετοιμάσει.
Θα επιστρέψει στη Σουηδία όπου θα κάνει προετοιμασία με την Τζουργκάρντεν και θα ενταχθεί στην Τότεναμ την 1η Ιουλίου. Αλλωστε θα ήταν τεράστια έκπληξη να έμπαινε με το καλημέρα στα σχέδια του Ποστέκογλου για αυτή τη σεζόν.
Δεκαπλασίασε την τιμή του σε ένα χρόνο
Ποιος είναι όμως ο Σκανδιναβός πιτσιρικάς για τον οποίο κι άλλα μεγάλα κλαμπ, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ιντερ, αναγκάστηκαν να στέλνουν δύο χρόνια τους «κατασκόπους» τους στα «παγωμένα» σουηδικά γήπεδα, για να τον βλέπουν με την φανέλα της Τζουργκάρντεν; Τι είδε πάνω του ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός;
Γεννημένος στη Στοκχόλμη ξεκίνησε από την ακαδημία της Μπρομαποϊκάρνα. Ενα σύλλογο που εκτός από το όνομα γλωσσοδέτη ξέρει πώς να αναδεικνύει ταλέντα, όπως για παράδειγμα τον Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, που αγωνίζεται στους «πετεινούς» δανεικός από τη Γιουβέντους, αλλά και τους Φρέντικ Νίλσεν (Μίλαν) και Γιάρντελ Κανγκά (Μπάγερν Λεβερκούζεν).
Οι Μπέργκβαλς είναι μια οικογένεια με επίκεντρο το ποδόσφαιρο, αφού οι γονείς του έπαιξαν και οι δύο σε υψηλό επίπεδο στη Σουηδία. Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει έγινε αντιληπτό, και μαζί με τον αδελφό του, Θίο Αντρέας Μπέργκβαλ, αγωνίστηκε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Σουηδίας.
Από τα μέσα της εφηβείας του, φλέρταρε με μια μετακόμιση σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Δοκιμάστηκε σε προπονήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 14 του και της Φέγενορντ στα 15, δέχτηκε προτάσεις να υπογράψει, αλλά επέλεξε να παραμείνει στην Μπρομαποϊκάρνα. Μια συνετή –όπως αποδείχθηκε– απόφαση, αφού η οικογένειά του αλλά και ο ίδιος θεώρησαν πως θα πρέπει να κάνει το άλμα σε μεγαλύτερη ηλικία, έχοντας δοκιμαστεί σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Το 2022 ήταν ο κύριος συντελεστής της ανόδου της Μπρομαποϊκάρνα στην πρώτη κατηγορία. Ανταμείφθηκε με τη μεταγραφή στη 12 φορές πρωταθλήτρια Σουηδίας, Τζουργκάρντεν, που ξόδεψε κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, αμοιβή-ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας και κυρίως όταν μιλάμε για έναν 16χρονο. Γνώριζε ωστόσο πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον πουλήσει σε δεκαπλάσια τιμή, όπερ και εγένετο.
Δεν χρειάστηκε καν χρόνος προσαρμογής για να δείξει τα προσόντα του και να πείσει τον προπονητή του πως θα μπορούσε να ξεκινά στο βασικό σχήμα. Υστερα από έξι εβδομάδες στην ομάδα, πήρε θέση στην αρχική 11άδα και δεν την έχασε ποτέ. Ολοκλήρωσε την πρεμιέρα του στην κορυφαία κατηγορία με 29 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας τρία γκολ.
Παρά τα 17 του χρόνια, ήταν ένας δυνατός box to box μέσος που δεν φοβόταν να βάλει τα πόδια του στη φωτιά, έχοντας παράλληλα μια εξαιρετική ευκινησία με την μπάλα στα πόδια και καλή τεχνική παρά το ύψος του (1,87 μ.). Ο τρόπος που αγωνίζεται είναι λες και γλιστράει στο χορτάρι, διασπώντας κάθετα τις αντίπαλες γραμμές με την ικανότητά του στην ντρίμπλα, στην οποία έχει ποσοστό επιτυχίας 68,3%. Κι όλα αυτά με μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα και επίγνωση των ικανοτήτων του. Σε σχέση με τους άλλους νεαρούς χαφ, δεν έκανε άσκοπα σπριντ, δεν προσπαθούσε να τελειώσει τη φάση γνωρίζοντας πως το σκοράρισμα δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Η χρηματιστηριακή αξία του εκτοξεύτηκε το 2023 από τις 800.000 ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ και αναδείχθηκε ο πιο πολύτιμος παίκτης στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας.
Ενας 18χρονος ποδοσφαιριστής φυσικά και έχει περιθώρια βελτίωσης. Με την ευφυΐα που έχει θα πρέπει να αφοσιωθεί περισσότερο στο αμυντικό του παιχνίδι. Ενώ καταλαμβάνει καλά τους χώρους, δεν έχει ακόμη την πειθαρχία να κλείνει «τρύπες» όπως οι κορυφαίοι παίκτες στη θέση του, κάτι βέβαια που έρχεται από την πείρα και την προπόνηση.
Κλώνος του Ντε Γιονγκ
Στην Ισπανία κι ενώ η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα θεωρούνταν βέβαιη και οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» στα social τον είχαν «ντύσει» με τα χρώματα της ομάδας, κάποιοι τον παρομοίασαν στον χειρισμό της μπάλας με τον Ινέστα. Τους χαρακτήρισαν ιερόσυλους και σε μια πιο εύστοχη σύγκριση τον έβαλαν δίπλα στον Φρένκι ντε Γιονγκ.
Μοιάζουν σε όλα. Στη σωματοδομή, στον χειρισμό της μπάλας, στην ντρίμπλα, στο κεφάλι. Και στην… κόμμωση των ξανθών μαλλιών τους και στο πώς παίζουν, έχοντάς το πάντα ψηλά. Φυσικά ο μικρός απέχει ακόμη στην ικανότητα της πάσας του Ολλανδού, είναι βέβαιο όμως πως με τον καιρό και παίρνοντας παιχνίδια στα πόδια του θα γίνει καλύτερος.
Ο Ποστέκογλου του έχει ξεκαθαρίσει πως τον υπολογίζει στα σχέδιά του και στο όραμα που έχει για την ομάδα. Ο 28χρονος Δανός κεντρικός μέσος Πιερ Χόιμπιεργκ και ο 23χρονος επίσης μέσος Ολιβερ Σκιπ πιθανότατα θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι. Ετσι, ο προπονητής της Τότεναμ θεωρεί πως ο Σουηδός μαζί με τους Ιβ Μπισουμά, Παπ Σαρ, Τζέιμς Μάντισον και Ροντρίγκο Μπεντανκούρ μπορεί να «κουμπώσει» και να εγκλιματιστεί άμεσα, φτιάχνοντας μια ποιοτική πεντάδα στον χώρο του κέντρου.