Πολ Πογκμπά: Σβήνει το άστρο ενός μεγάλου παίκτη

Πολ Πογκμπά: Σβήνει το άστρο ενός μεγάλου παίκτη

Ο τετραετής αποκλεισμός του Πογκμπά για ντόπινγκ είναι η τελευταία ανατροπή σε μια λαμπερή καριέρα. Η ζωή του Γάλλου σταρ είναι ένα μυστήριο

6' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διαμέρισμα όπου μεγάλωσε στο παριζιάνικο προάστιο «Roissy-en-Brie», ο Πολ Πογκμπά μοιραζόταν ένα κρεβάτι με τα δύο αδέλφια και τα δύο ξαδέλφια του.

Ο κόσμος του ήταν μικρός και ονειρευόταν μια ζωή μεγάλη.

Πριν τα 26 του, ο πλανήτης συζητούσε γι’ αυτόν, είχε κατακτήσει τον κόσμο, είχε καταλάβει εκατομμύρια διαφημιστικές πινακίδες.

Εζησε όπως έπαιζε: επεκτατικά, με τόλμη, σαν ένα παιδί που ελευθερώθηκε σε ένα μεγάλο σπίτι, ανυπόμονο να εξερευνήσει κάθε χώρο.

Ωστόσο, ο Γάλλος δεν είχε ποτέ όρια, δεν μπήκε σε καλούπια και μετά τον θάνατο του Μίνο Ραϊόλα όλα πήγαν λάθος. 

«Μερικές φορές, δεν θέλω να έχω πια χρήματα. Απλώς δεν θέλω να παίξω άλλο. Θέλω απλώς να είμαι με κανονικούς ανθρώπους, έτσι θα αγαπούν εμένα – όχι τον διάσημο παίκτη, ούτε τον πλούσιο. Μερικές φορές είναι δύσκολο». Αυτά ήταν τα λόγια του Πογκμπά στο Al-Jazeera σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μια μέρα αργότερα, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ

Στις 29 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος σταρ τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό λόγω του ντόπινγκ και στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί στο CAS, τότε, θα παίξει μπάλα το 2027

Ο δρόμος προς την… κόλαση

Ο Πολ Πογκμπά έτρεξε κατευθείαν στο τούνελ στο «Castellani» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι συμπαίκτες του στη Γιουβέντους ήθελαν να πανηγυρίσει μαζί τους το 2-0 επί της Εμπολι, αλλά ο Γάλλος ήταν ανήσυχος.

Ενα τσίμπημα στον μηρό του τον έκανε να φοβάται τα χειρότερα.

Από τότε που έσκισε τον μηνίσκο στο αριστερό του γόνατο σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, φοβόταν πάντα το χειρότερο. 

Κανείς δεν περίμενε εκείνη τη στιγμή ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά. Μια εβδομάδα αργότερα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη, που υπάρχει στον ανδρικό οργανισμό. Βελτιώνει τον αναβολισμό, μια κατάσταση που οδηγεί στην παράνομη επιτάχυνση των αθλητικών βελτιώσεων. Βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη των bodybuilders, αυξάνοντας τα ερυθρά αιμοσφαιρία.

Ωστόσο, η ορμόνη που παράγεται φυσικά έχει έναν συγκεκριμένο παράγοντα συχνότητας, ενώ η εξωτερική λήψη, όπως συνέβη με τον Πογκμπά, δεν θα έφερνε τεράστια διαφορά στην απόδοσή του.

Με προσωρινή αναστολή, ο Πογκμπά δεν μπορούσε να προπονηθεί με τους συμπαίκτες του στο προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσής του. Τον Οκτώβριο, το δεύτερο δείγμα που ζήτησε η νομική του ομάδα επιβεβαίωσε το αρχικό αποτέλεσμα. 

Ο Πιερφιλίπο Λαβιάνι, ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά του ντόπινγκ, άνοιξε μια έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Η εισήγησή του ήταν τετραετής απαγόρευση.

Ο Πογκμπά πάντα υποστήριζε ότι «ποτέ δεν έπαιρνε εν γνώσει του ή εσκεμμένα» συμπληρώματα που παραβιάζουν τους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ. Η νομική ομάδα του δεν προχώρησε σε διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχει μια επιεικέστερη τιμωρία. 

Το παράδειγμα του Μπόμπι Γκριν (μαχητή στο UFC), ο οποίος είχε δεχθεί μικρή ποινή για θετικό τεστ σε τεστοστερόνη ήταν ίσως κάτι που ανακούφιζε τον Πογκμπά. Ωστόσο, ο ίδιος είχε τιμωρηθεί με έξι μήνες αναστολή, επειδή δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η ουσία ήταν απαγορευμένη επειδή ήταν εύκολο να αποκτηθεί. Η γυναίκα του την είχε αγοράσει από το «Walmart».

Η συνεργασία του ήταν εξαιρετική και αυτό εκτιμήθηκε αρκετά. 

Συγκλονισμένος ο Πογκμπά, καταρρέουν τα οικονομικά του

Η αυστηρότητα της ποινής συγκλόνισε βαθιά τον Πογκμπά. Σε 15 ημέρες γίνεται 31 ετών. Αν δεν αλλάξει κάτι θα αγωνιστεί στα 35, όταν η καριέρα πολλών ποδοσφαιριστών έχει τελειώσει. Ο Πογκμπά χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη» και περιέγραψε τον εαυτό του «λυπημένο, σοκαρισμένο».

Η «NADO» έχει 30 ημέρες για να παρουσιάσει τους λόγους για την απόφασή της. Το τιμ του Πογκμπά έχει στη συνέχεια 20 ημέρες για να μελετήσει τα στοιχεία και να προετοιμάσει προσφυγή στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) στη Λωζάνη. Ο Γάλλος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να πολεμήσει την απόφαση.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα, ούτε για μια στιγμή, ότι ο Πολ είχε την πρόθεση ή την επιθυμία να πάρει κάποια παράνομη ουσία», είπε λυπημένος ο προπονητής της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν.

«Ο Πολ περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εδώ και μήνες, σκληρή όπως η ποινή και προφανώς δεν μπορώ να είμαι αδιάφορος δεδομένης της σχέσης που έχουμε χτίσει με την εθνική ομάδα».

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, η ατζέντης του Ραφαέλα Πιμέντα είπε: «Δεν τα παρατάει ποτέ. Είναι σοφός παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθαρός στην ψυχή».

Η σύζυγος του Πογκμπά, Ζουλέι, επέμεινε: «Η αλήθεια θα επικρατεί πάντα, μείνε δυνατός, θα είμαι δίπλα σου».

Πολ Πογκμπά: Σβήνει το άστρο ενός μεγάλου παίκτη-1

Μερικοί από τους συμπαίκτες του στη Γιουβέντους έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους. Ο Πογκμπά συνεχίζει να μένει στο Τορίνο. Μετά την επιστροφή του στην πόλη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πήρε τη βίλα που άδειασε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με θέα στην πλατεία «Βιτόριο Βένετο».

Η Γιουβέντους δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου, Κριστιάνο Τζιουντόλι, δήλωσε τον Δεκέμβριο: «Περιμένουμε την τελική απόφαση». Ενώ το «NADO» έχει αποφασίσει σχετικά με αυτό, στην Ιταλία, η διαδικασία προσφυγής θα εξαντληθεί μόνο όταν το CAS ακούσει την υπόθεση του Πογκμπά.

Εάν επισπευσθεί, μπορεί να ληφθεί οριστική απόφαση εντός τεσσάρων μηνών. Εάν όχι, αναμένεται μεγαλύτερη αναμονή.

Οπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε από τους συλλόγους και την Ενωση Παικτών της Ιταλίας (AIC), η Γιουβέντους τον έριξε στο κατώτατο μισθολόγιο.

Ο Πογκμπά λάμβανε, 42.477 ευρώ μεικτά ετησίως. Τον μήνα ισοδυναμούν με 2.180 ευρώ. Ελάχιστα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή αυτού του status με πάνω από 60 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, μια γεμάτη τροπαιοθήκη, αλλά και ένα πρόσφατο παρελθόν γεμάτο κακοτυχίες και λάθη, μερικά ασυγχώρητα.

Εάν το CAS επιβεβαιώσει την απόφαση του «NADO», είναι μέσα στα δικαιώματα του συλλόγου να αφήσει ελεύθερο τον Πογκμπά.

Το συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το 2026 και η αποχώρησή του θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια για τον σύλλογο.

Οταν και το δεύτερο δείγμα ήταν αρνητικό, ο προπονητής της Γιουβέντους, Μαξ Αλέγκρι, είπε: «Από προσωπική άποψη, είμαι πολύ κοντά στον Πολ. Το ποδόσφαιρο χάνει έναν παίκτη που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον».

Ο… απαγωγέας αδελφός του και οι «κατάρες»

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι σκληρό», είπε ο Πογκμπά. «Οι άνθρωποι μπορούν να σε ξεχάσουν. Μπορείς να κάνεις κάτι σπουδαίο – την επόμενη μέρα, δεν είσαι κανένας».

Το έχει νιώσει αυτό περισσότερο από πάρα πολλούς, αν και υπήρχε μεγάλη απογοήτευση για την αίσθηση ότι το εξαιρετικό ταλέντο του χάθηκε. 

Ναι, η Γιουβέντους αισθάνθηκε για άλλη μια φορά προδομένη από το… χαϊδεμένο αγόρι που για περισσότερο από ένα έτος ήταν στον… κόσμο του εξαιτίας τραυματισμών και οικογενειακών μυστηρίων.

Ο ίδιος είχε βρεθεί στη δικαστική αίθουσα απέναντι στους φερόμενους εκβιαστές του. Μεταξύ αυτών είναι και ο αδελφός του Ματίας, που κατηγορήθηκε πριν από δυο χρόνια για «απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση».

Τον Μάρτιο του 2022, έναν μήνα πριν παίξει τον τελευταίο του αγώνα για τη Γιουνάιτεντ, φέρεται να απήχθη κοντά στο Παρίσι από μασκοφόρους με Μ16. Ζήτησαν 13 εκατομμύρια ευρώ (11 εκατομμύρια λίρες), 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε χρόνο της καριέρας του και ο Πογκμπά φαινομενικά προσπάθησε να πληρώσει, αλλά μπλόκαρε τη μετακίνηση η τράπεζα του.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Πογκμπά έπεσε θύμα διάρρηξης που έγινε ενώ τα δύο μικρά παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι.

Εκείνο το καλοκαίρι, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ματίας, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο κατηγόρησε τον Πογκμπά ότι είχε απασχολήσει έναν μάγο, έναν ιερό άνδρα της Δυτικής Αφρικής που ονομαζόταν Ιμπραήμ, ο οποίος χρέωνε 100 ευρώ την ώρα, για να καταραστεί τον Κιλιάν Μπαπέ.

Ο Πογκμπά αργότερα αναγνώρισε ότι είχε συμβουλευτεί έναν μάγο, αλλά μόνο για βοήθεια με τους συνεχείς τραυματισμούς του. «Τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους», είπε ο Πογκμπά. «Μπορεί να διαλύσουν μια οικογένεια. Μπορεί να δημιουργήσουν πόλεμο».

Κακές αποφάσεις μετά τον θάνατο του Ραϊόλα

Ο επί χρόνια ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα πέθανε τον Απρίλιο του 2022 κάτι που συγκλόνισε τον Πογκμπά.

Οι τραυματισμοί τον κράτησαν μακριά από το ποδόσφαιρο, απομονωμένο. Η απόφασή του να μην υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά τη ρήξη μηνίσκου του το καλοκαίρι του 2022 ήταν ένα σοβαρό λάθος.

Οταν άλλαξε γνώμη, ήταν πολύ αργά. Στη συνέχεια, ο Γάλλος προκάλεσε την οργή των οπαδών της Γιουβέντους, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του σε ένα χιονοδρομικό κέντρο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του. Συνολικά, ο Πογκμπά έπαιξε 213 λεπτά σε 18 μήνες.

Κάποιοι θα το αποκαλέσουν τρομερή σπατάλη ταλέντου. Αλλοι θα αντικρούσουν ότι ο Πογκμπά πέτυχε περισσότερα μέχρι την ηλικία των 31 ετών από όσα θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Αυτή τη στιγμή τα λόγια προσφέρουν ελάχιστη παρηγοριά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT