Μία νέα παράδοση έχει αρχίσει να «παγιώνεται» στoυς εντός έδρας αγώνες της Τότεναμ αυτή τη σεζόν, ιδίως όταν η ομάδα κερδίζει. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί που βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του γηπέδου μένουν πολύ μετά το σφύριγμα της λήξης, μερικές φορές μέχρι τη νύχτα, πίνοντας και τραγουδώντας το όνομα του Ποστέκογλου.
Στης διευρυμένη ζώνη που ονομάζεται «The Marketplace» και στην υπαίθρια ζώνη που είναι ειδικά διαμορφωμένη, φίλαθλοι κάθονται, διασκεδάζουν, πίνουν και τραγουδούν.
Αυτό ήταν μέρος του σχεδίου όταν κατασκευάστηκε το γήπεδο. Οι υπεύθυνοι της ομάδας οραματίζονταν ένα μέρος, όπου οι φίλαθλοι θα ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο (και χρήματα) σε σχέση με το «White Hart Lane». Ο σύλλογος γνώριζε πολύ καλά πόσο περισσότερος είναι ο χρόνος παραμονής στα αμερικανικά γήπεδα και ήθελε να διαμορφώσει αντίστοιχες συνθήκες.
Το «Tottenham Hotspur Stadium» μετατράπηκε σε ένα μέρος όπου οι οπαδοί κάνουν ουρές για να μπουν ώρες πριν από την έναρξη κάποιου ματς, αντί να πηγαίνουν κατευθείαν στη θέση τους λίγο πριν τη σέντρα.
Στα πέντε χρόνια ζωής του γηπέδου, οι Λονδρέζοι οπαδοί έχασαν πολλά λόγω της πανδημίας, ωστόσο την τελευταία διετία έχουν επιστρέψει οι παλιοί καλοί ρυθμοί του «DNA της Τότεναμ».
Μπορεί να λείπουν οι τίτλοι από την τροπαιοθήκη της, ωστόσο αυτή η ομάδα διαθέτει στυλ και το γήπεδο που κόστισε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια την τοποθετεί στο επίπεδο της ελίτ, ισορροπώντας ανάμεσα στον ευγενή ρομαντισμό και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Η Τότεναμ δεν ήταν ποτέ ένας σύλλογος που μπορούσε να ελπίζει σε ατελείωτες οικονομικές «ενέσεις» από τους ιδιοκτήτες της. Το παλιό «White Hart Lane» ήταν υπέροχο από πολλές απόψεις, αλλά το να προσπαθείς να βγάλεις χρήματα από αυτό ήταν σαν να επιδιώκεις να «στύψεις μία πέτρα».
Η Σίτι και η Αρσεναλ μετακόμισαν σε άλλα γήπεδα τη δεκαετία του 2000, η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ επέκτειναν τα γήπεδά τους και η Τότεναμ έπρεπε να τους φτάσει. Το «White Hart Lane» θα έφερνε στα ταμεία κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια δολάρια ανά εντός έδρας αγώνα, ενώ τα ετήσια έσοδα από τα παιχνίδια άγγιζαν τα 51 εκατομμύρια δολάρια.
Την τελευταία σεζόν στο «White Hart Lane», το 2016-17, όπου οι Spurs κέρδισαν 57 εκατομμύρια δολάρια, η Αρσεναλ και η Γιουνάιτεντ έβαλαν στα ταμεία τους περισσότερα από 126 εκατομμύρια δολάρια τις ημέρες των αγώνων.
Σε σύγκριση με το «White Hart Lane», το νέο «Tottenham Hotspur Stadium» είναι ένα «γιγαντιαίο ATM» 62.000 θέσεων. Η Τότεναμ κερδίζει 7,5 εκατομμύρια δολάρια ανά αγώνα. Τη σεζόν 2021-22, την πρώτη μετά τον Covid-19, οι Spurs κέρδισαν 134 εκατομμύρια δολάρια από τα ματς, πίσω μόνο σε έσοδα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – παρόλο που η ευρωπαϊκή τους εκστρατεία εκείνη τη σεζόν είχε μόλις τρία εντός έδρας παιχνίδια στο Europa Conference League. Οι αριθμοί της περασμένης σεζόν θεωρείται βέβαιο πως είναι ακόμα καλύτεροι.
Η Τότεναμ μετακόμισε σε έναν νέο κόσμο
Ενα μεγάλο μέρος των εσόδων (1,3 εκατ. δολάρια) από το γήπεδο προέρχεται από φαγητό και ποτό. Το γήπεδο διαθέτει το κορυφαίο μπαρ της Premier League. Και φυσικά κόβονται αμέτρητα εισιτήρια – το να δεις από κοντά την Τότεναμ κοστίζει ακριβά. Την επόμενη σεζόν, οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας για ενήλικες θα κυμαίνονται από 856 λίρες έως 2.367 λίρες. Μόνο η Αρσεναλ έχει ακριβότερα εισιτήρια διαρκείας.
Ενώ η Τότεναμ είχε διατηρήσει τις τιμές των εισιτηρίων σχετικά σταθερές τα πρώτα χρόνια, αυτή η λεπτή ισορροπία έσπασε τον περασμένο μήνα, όταν ο σύλλογος ανακοίνωσε αύξηση 6% στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας για το 2024-25. Ο κόσμος πάντως δεν είδε με καλό μάτι αυτή την αύξηση, όπως και το γεγονός πως ελαχιστοποιήθηκαν τα φθηνά εισιτήρια διαρκείας για φιλάθλους άνω των 65 ετών.
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα είναι μόνο μέρος των ματς και των λοιπών εκδηλώσεων. Αυτή τη σεζόν οι Spurs θα παίξουν μόνο 21 εντός έδρας παιχνίδια, λόγω της απουσίας ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, αλλά και του πρόωρου αποκλεισμού στο κύπελλο. Ομως δεν έχει νόημα αυτό το σύγχρονο γήπεδο να παραμένει άδειο και αχρησιμοποίητο για 345 ημέρες τον χρόνο. Πρέπει να γεμίζει ακόμα και όταν η Τότεναμ δεν παίζει.
Οταν η ομάδα μετακόμισε στο νέο της «σπίτι», απέκτησε μια νέα ταυτότητα. Δεν ήταν πλέον απλώς ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσπαθούσε να κερδίσει στο γήπεδο. Είχε μετακομίσει σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς και ψυχαγωγικούς χώρους πολλαπλών χρήσεων του Λονδίνου.
Σε άλλα ποδοσφαιρικά γήπεδα το καθεστώς είναι διαφορετικό. Το Wembley ανήκει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά τις μη ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αναλαμβάνει το «Wembley National Stadium Limited». Το Στάδιο του Λονδίνου, όπου η Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ είναι μισθωτής, φιλοξενεί συναυλίες και μπέιζμπολ, αλλά αυτά διευθύνονται από διαφορετική εταιρεία και όχι από την ίδια τη Γουέστ Χαμ. Αλλά στην Τότεναμ, το προσωπικό του συλλόγου ουσιαστικά συντονίζει δύο παράλληλες ατζέντες, μία για την ποδοσφαιρική ομάδα και μία για όλα τα υπόλοιπα.
Ηδη από το 2019, πριν ανοίξει το στάδιο, η ομάδα προετοιμαζόταν και αναζητούσε συνεργάτες που θα αξιοποιούσαν το γήπεδο για δικές τους εκδηλώσεις. Στο «τιμόνι» αυτής της προσπάθειας ήταν ο Σίμον Μπάμπερ, ο πρώην εμπορικός επικεφαλής του συλλόγου που πέθανε το 2021. Ολοι αναγνωρίζουν ότι με τη φαντασία του και τον δυναμισμό του, ο Μπάμπερ εξασφάλισε την επιτυχημένη λειτουργία του σταδίου.
ΝFL, Mποξ και πολλά… εκατομμύρια
Η πιο σημαντική συνεργασία ήταν με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το NFL διοργάνωσε τον πρώτο του αγώνα στο Λονδίνο στο «Wembley Stadium» το 2007. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κάθε παιχνίδι του εκεί, γέμιζε κόσμο. Τον Ιούλιο του 2015, το NFL υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία με την Τότεναμ, για να φιλοξενήσει τους αγώνες του σε ένα γήπεδο που δεν είχε καν κατασκευαστεί ακόμη. Ηταν ένα «άλμα πίστης» για το NFL. Αλλά οι Αμερικανοί έμειναν ευχαριστημένοι και το στάδιο μετατράπηκε σε «Σπίτι του NFL στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Από τότε που άνοιξε το στάδιο υποδέχεται δύο αγώνες NFL ετησίως τον Οκτώβριο και τα έσοδα είναι τεράστια. Το NFL καταβάλλει στην Τότεναμ ένα τέλος μίσθωσης για κάθε παιχνίδι. Tα έσοδα από ποτά και φαγητά σε αυτά τα ματς είναι τριπλάσια από ένα ματς της Premier League. Οι αγώνες διαρκούν τέσσερις ώρες, οι οπαδοί μπορούν να πίνουν μπύρα στις θέσεις τους, και πολλοί αγοράζουν φαγητό και ποτό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, και όχι μόνο πριν τον αγώνα, ή στα διαλείμματα. Παράλληλα, η μπουτίκ υποδέχεται τεράστιο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με άλλα παιχνίδια της ομάδας.
Εκτός από τη συμφωνία με το ΝFL, οι Λονδρέζοι έχουν υποδεχθεί δύο «μεγάλες βραδιές» πυγμαχίας. Ο Τζόσουα αντιμετώπισε τον Ούσικ και ο Τάισον Φιούρι τον Ντέρεκ Κισόρα.
Beyonce, Lady Gaga και χιλιάδες θαυμαστές
Ισως η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών ήταν η χρήση του σταδίου ως συναυλιακού χώρου. Το 2022 φιλοξένησε δύο βραδιές με τη Lady Gaga και τους Guns N’ Roses, ενώ πριν το τέλος της περασμένης σεζόν είχε το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην ιστορία του σταδίου: πέντε νύχτες της Beyonce στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.
Κατά τη διάρκεια των πέντε συναυλιών, σχεδόν 240.000 θαυμαστές ήρθαν να την παρακολουθήσουν από κοντά. Μόνο από ποτά και τρόφιμα, η λονδρέζικη ομάδα έβαλε στα ταμεία της περίπου 5,5 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από τις συναυλίες εκτιμάται πως άγγιξαν τα 19 εκατομμύρια δολάρια.
Μπορεί ορισμένοι να αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση, αλλά οι Spurs πρόκειται να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο του Haringey για το δικαίωμα να φιλοξενούν περισσότερες μη ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις, ελπίζοντας να κλείνουν έως και 30 συναυλίες ετησίως.
Το γήπεδο εξακολουθεί να φέρει το όνομα του συλλόγου, παρ’ όλη τη συζήτηση για μια πιθανή συμφωνία για τα δικαιώματα ονομασίας. Η Τότεναμ έχει δεσμευθεί να βρει τον «κατάλληλο συνεργάτη», αλλά αυτό τελικά δεν ήταν εύκολο με την πανδημία και το Brexit. Το γεγονός ότι το στάδιο φέρει το όνομα του συλλόγου είναι καλό για το brand σε όλο τον πλανήτη.
Ξενοδοχείο δίπλα στο γήπεδο
Την περασμένη εβδομάδα η Τότεναμ έλαβε έγκριση για νέο ξενοδοχείο 30 ορόφων δίπλα στο γήπεδο. Αναμένεται να είναι έτοιμο για το Euro 2028, που το γήπεδο θα φιλοξενήσει αγώνες. Η Τότεναμ σχεδιάζει ακόμα πύργους διαμερισμάτων σε οικόπεδο στη ίδια γειτονιά.
Η περιοχή ωφελείται ήδη από το στάδιο. Πέρυσι η «Ernst & Young» έγραψε μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε το στάδιο στους δήμους του Haringey, του Enfield και του Waltham Forest. Την περίοδο 2019-2020, το 26% των παιδιών σε αυτήν την περιοχή ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Το 2021-22, η δράση Τότεναμ συνδέθηκε με 3.700 θέσεις εργασίας. Με περισσότερες εκδηλώσεις και περισσότερους επισκέπτες να αναμένονται, οι δουλειές θα αυξηθούν, όπως και τα έσοδα των δήμων. Το Ιδρυμα «Tottenham Hotspur» έχει διανείμει πάνω από 11.000 δωρεάν εισιτήρια για εκδηλώσεις.
Ο μεγάλος καημός…
Οταν άνοιξε το γήπεδο, η Τότεναμ ήλπιζε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες ομάδες και να κερδίσει τρόπαια. Σίγουρα το γήπεδο βοήθησε να αποταμιευθούν περισσότερα χρήματα στον σύλλογο και να υπογράψουν σημαντικοί παίκτες, όμως τα τρόπαια, προς το παρόν, αγνοούνται.
Πηγή: Αthletic, Guardian