Το ευρωπαϊκό ναυάγιο της Premier League

Οι αγγλικές ομάδες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για μεταγραφές, αλλά φέτος ύστερα από πολλά χρόνια, αν και φαβορί, έχασαν το τρένο για έναν ευρωπαϊκό τελικό. Τώρα στο νησί αναζητούν τις αιτίες της κατάρρευσης

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αγγλική ομάδα δεν έχει φθάσει φέτος σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία έχουν συνολικά τέσσερις ομάδες στους τρεις τελικούς (Champions League, Europa League και Conference).

Πριν από ένα χρόνο η Γουέστ Χαμ έλαβε 22 εκατομμύρια ευρώ από το ταξίδι που την οδήγησε στην κατάκτηση του Conference League. Για κάποιους αυτό το ποσό είναι μια περιουσία, όμως χαρακτηρίζεται ως… ψιλά για μια ομάδα στη μέση της κατάταξης στην Premier League.

Οι 20 ομάδες που απαρτίζουν τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος ξόδεψαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές τη σεζόν που ολοκληρώνεται. Αυτή η επένδυση είναι ανάλογη με εκείνη που έκαναν αθροιστικά η Ligue 1, η Serie A και η Bundesliga.

Το ευρωπαϊκό ναυάγιο της Premier League-1
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα. Η ομάδα του, Μάντσεστερ Σίτι, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Champions League από τη Ρεάλ.

Στην Ισπανία η οικονομική δαπάνη περιορίστηκε στα 538 εκατομμύρια ευρώ. «Το ποσοστό δαπανών δεν λέει τίποτα για τη δύναμη ενός ανταγωνισμού», τονίζει ο Χαβιέ Τέμπας, πρόεδρος της LaLiga, ο οποίος υπερασπίζεται τη βιωσιμότητα των ομάδων, καθώς όταν η κάνουλα ήταν ανοιχτή συσσώρευσαν δάνεια και χρέη.

Εάν εστιάσουμε μάλιστα στους συλλόγους, θα δούμε ότι πέντε από τους δέκα που είχαν φέτος τους υψηλότερους προϋπολογισμούς είναι από την Αγγλία. Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκονται στο top-10, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, για πρώτη φορά, και δύο ομάδες της Σαουδικής Αραβίας (Αλ Χιλάλ και Αλ-Αχλί).

Για να βρεις την πρώτη ισπανική ομάδα σε αυτήν την κατάταξη πρέπει να κατέβεις στη 17η θέση. Πρόκειται για τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία διέθεσε 129 εκατομμύρια ευρώ, τα 103 εκ των οποίων ξοδεύθηκαν αποκλειστικά για τη μεταγραφή του Μπέλιγκχαμ.

Τον δεύτερο σύλλογο από τη La Liga, την Ατλέτικο, τον βρίσκουμε στη 49η θέση. Η ομάδα της Μαδρίτης βρίσκεται πίσω από συλλόγους όπως η Σασουόλο, η Ρεν και το Στρασβούργο. Μάλιστα 18 από τις συνολικά 20 ομάδες της Premier League ξόδεψαν περισσότερα από τους Μαδριλένους. 

Η Αστον Βίλα ήταν η τελευταία που αποκλείστηκε

Ομως φέτος, μεταξύ των έξι φιναλίστ (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Αταλάντα, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Φιορεντίνα και Ολυμπιακός) των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν υπάρχει αγγλική ομάδα. Η Αστον Βίλα ήταν η τελευταία που αποκλείστηκε, όταν ηττήθηκε δυο φορές από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League. Η Αγγλία ηγήθηκε της κατάταξης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τότε που πήρε τα σκήπτρα από την Ισπανία τη περίοδο 2017-2018, βάζοντας τέλος σε μια τετραετία ιβηρικής κυριαρχίας.

Πριν από ένα χρόνο η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το Champions League και η Γουέστ Χαμ κέρδισε το Conference, αλλά αυτή τη σεζόν, και ενώ η UEFA επιβραβεύει τις δύο καλύτερες χώρες στην ετήσια κατάταξη με μια επιπλέον θέση στο Champions League, οι ομάδες της Premier έχουν καταρρεύσει. Για πρώτη φορά τις τελευταίες οκτώ σεζόν δεν έφτασαν στα ημιτελικά ούτε του Champions League ούτε του Europa League.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νιούκαστλ τερμάτισαν τελευταίες στον όμιλό τους στο Champions League και δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο Europa. Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι προκρίθηκαν στα προημιτελικά. Στα ημιτελικά δεν κατάφεραν να φθάσουν και οι Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ και Μπράιτον, που ξεκίνησαν στα φαβορί του Europa League. Ο αποκλεισμός της Αστον Βίλα από τον Ολυμπιακό επιβεβαιώνει την κατάρρευση: η Αγγλία, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς στην αρχή της σεζόν, δεν θα έχει πέντε εκπροσώπους στο Champions League.

 

Ούτε η Ισπανία, η οποία είχε κερδίσει αυτό το μπόνους από το 2012 έως το 2022. Η Ιταλία και η Γερμανία βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην κορυφή, σαν ο χρόνος να ταξίδεψε πίσω στη δεκαετία του ’80 ή του ’90.

Τα παράπονα στην Αγγλία εστιάζουν στο επιβαρυμένο καλεντάρι, αλλά υπάρχει επίσης μια ορισμένη πολιτιστική συνιστώσα: η μαζική άφιξη ξένων προπονητών και παικτών, που υποτιμούν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκτός του Champions League.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παραπονέθηκε ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε της επίσκεψης της Μάντσεστερ Σίτι στο Μπερναμπέου έπρεπε να παίξει δύο αγώνες πρωταθλήματος τις προηγούμενες έξι ημέρες ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκουραζόταν.

«Στη Γαλλία, η PSG δεν παίζει πριν από τα προημιτελικά» τόνισε με παράπονο ο Καταλανός. «Το να κερδίζουμε τόσο συχνά δεν είναι εύκολο και είμαστε μια ομάδα σε διαδικασία εξέλιξης» είπε από την πλευρά του ο Ουνάι Εμερι μετά τον αποκλεισμό της Αστον Βίλα από τον Ολυμπιακό.

 

Ο σύλλογος του Μπέρμιγχαμ μόλις κατέληξε σε συμφωνία με έναν νέο επενδυτή για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Τα χρήμα ρέει άφθονο, αλλά είναι εμφανές ότι ενώ οι αγγλικές ομάδες έμειναν μακριά από τους ευρωπαϊκους στόχους, άλλες Λίγκες ανακάμπτουν και επιστρέφουν στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας, όπου η «μεσαία τάξη» ομάδων έχει ανέβει επίπεδο. Μόλις ξεπέρασε την Ισπανία στην κατάταξη των πέντε τελευταίων σεζόν και για πρώτη φορά από το 2003 προηγείται στην ετήσια κατάταξη.

Εκείνη τη χρονιά, η Μίλαν, αφού απέκλεισε την Ιντερ στα ημιτελικά, συναντήθηκε με τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Και η Λάτσιο έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT