Ο Εμπαπέ φεύγει ως κορυφαίος, όχι όμως και ως απόλυτα αγαπημένος

Ο Εμπαπέ φεύγει ως κορυφαίος, όχι όμως και ως απόλυτα αγαπημένος

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Παρασκευή με ένα τετράλεπτο βίντεο μέσα από τα social media, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες. Την αποχώρησή του από την Παρί Σεν Ζερμέν, γράφοντας έτσι τον επίλογο σε μια «σαπουνόπερα» που ξεκίνησε από το 2022.

Αν και ο Γάλλος σούπερ σταρ δεν ανέφερε στο μήνυμά του την λέξη Ρεάλ, είναι δεδομένο ότι επόμενος σταθμός της ποδοσφαιρικής του καριέρας θα είναι η «βασίλισσα» που του πρόσφερε ένα μυθικό, ακόμα και για τα δικά της δεδομένα, συμβόλαιο προκειμένου να τον κάνει δικό της. 

Ο Εμπαπέ φεύγει από το Παρίσι μετά από επτά χρόνια παρουσίας στην Παρί ΣΖ, έχοντας καταρρίψει δεκάδες ρεκόρ, που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει άλλος Γάλλος παίκτης φορώντας τη φανέλα της. Φεύγει, όμως επίσης, χωρίς να έχει καταφέρει να μπει, στο βαθμό που αυτός θα ήθελε, στις καρδιές των οπαδών της, παρά το γεγονός ότι θα κλείσει ακόμα μια σεζόν οδηγώντας την ομάδα στο πρωτάθλημα, ενώ και ο ίδιος θα βγει πρώτος σκόρερ στην Ligue 1, για έκτη συνεχή χρονιά.

Όμως, όπως και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, αλλά και οι οπαδοί, το ταμείο είναι… μείον όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων με δεδομένο ότι η ομάδα αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Champions League και μάλιστα από την Ντόρτμουντ, μένοντας (ξανά) εκτός τελικού της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η πίκρα για την ευρωπαϊκή αποτυχία δεν μπόρεσε να κρυφτεί, ούτε πίσω από το εντυπωσιακό πανό που ετοίμασαν οι οπαδοί για να τον αποχαιρετήσουν στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με την Τουλούζ την περασμένη Κυριακή, όπου η Παρί ΣΖ γνώρισε την ήττα με 3-1.

Ηταν μια εικόνα του ίδιου με τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, ενώ κάποιο άλλο πανό τον χαρακτήρισε «θρύλο της ομάδας».

Οι αριθμοί του το επιβεβαιώνουν, όμως κατά βάθος αυτοί δεν αρκούν στο ποδόσφαιρο για να κάνουν τη διαφορά, κυρίως στο επίπεδο του Champions League και στην προσπάθεια της διοίκησης του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί να τοποθετήσει την ομάδα του Παρισιού μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων του θεσμού. Μια –μόλις- παρουσία σε τελικό (και μάλιστα στην περίεργη σεζόν του lock down) δεν αρκεί για να προσδώσει στη φανέλα το κύρος που έχουν αυτές των κορυφαίων συλλόγων. 

Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της αποχώρησης του για την Μαδρίτη και όχι τα χρήματα, αφού άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παίρνει λιγότερα, από τα 136 εκατ. ευρώ που αμείβεται ετησίως στο Παρίσι, καθώς ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν θέλει να προκαλέσει πολλές αναταράξεις στην οικονομική δομή της Ρεάλ.

Ακόμα και έτσι πάντως θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος της ιστορίας της, με δεδομένο μάλιστα ότι πηγαίνει ως ελεύθερος και έτσι θα πάρει ως… μπόνους μέρος των χρημάτων που η Ρεάλ θα έδινε αν έπρεπε να τον αγοράσει από τους Παριζιάνους. 

Το τελευταίο του παιχνίδι στο «Παρκ ντε Πρενς» δεν ήταν η γιορτή που ίσως περίμενε. Ναι μεν υπήρχε το πανό, όπως και κάποια υπέρ του συνθήματα, αλλά από την άλλη υπήρξαν και αποδοκιμασίες και σφυρίγματα όταν ακούστηκε το όνομά του κατά την ανακοίνωση των ενδεκάδων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχει προσφέρει ο Κιλιάν Εμπαπέ στην Παρί ΣΖ όλα αυτά τα χρόνια, ο αποχαιρετισμός του ήταν μάλλον υποτονικός. Το κύριο μενού της βραδιάς δεν ήταν ο Γάλλος σταρ, αλλά η γιορτή για την κατάκτηση του τίτλου.

Η Παρί ΣΖ πανηγύρισε το 12ο πρωτάθλημα στη Ligue 1, τέταρτο συνεχόμενο και δέκατο από τη σεζόν 2012-13. 

Η ανακοίνωση αποχώρησης του Εμπαπέ μερικά 24ώρα νωρίτερα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους οπαδούς, οι οποίοι είχαν άλλωστε προετοιμάσει το κορεό τους. Περισσότερο μάλλον αιφνιδίασε τον Κελαϊφί, τον οποίο μάλιστα ο Εμπαπέ «ξέχασε» να ευχαριστήσει σε αυτά τα τέσσερα λεπτά.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η «Parisien», υπήρξε έντονο επεισόδιο μεταξύ των δύο στα αποδυτήρια του «Παρκ ντε Πρενς» λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα με την Τουλούζ, καθώς όπως αναφέρεται η διοίκηση του γαλλικού συλλόγου είχε πλήρη άγνοια για το εν λόγω βίντεο και την πρόθεση του Γάλλου να ανακοινώσει με αυτό τον τρόπο την αποχώρησή του, προλαβαίνοντας οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης.

Ο Εμπαπέ πρόλαβε τον Κελαϊφί, γιατί ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια του είχε δώσει το δικαίωμα να το πράξει και να φέρεται ως αφεντικό πάνω από τα αφεντικά. Εχοντας λόγο ακόμα και στο ποιοι θα είναι οι συμπαίκτες του, αλλά και οι προπονητές του, το να πει αυτός και όχι ο Κελαϊφί το ότι φεύγει ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Ηταν επίσης λογικό να επιλέξει το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του συλλόγου για τη σεζόν θέλοντας έτσι να βάλει στην εξίσωση και τους οπαδούς και να γεφυρώσει τις όχι και τόσο καλές τους σχέσεις, καθώς και το να βάλει τέλος στα υπονοούμενα για το μέλλον του, αν και πράττοντας διπλωματικά δεν αποκάλυψε τον επόμενο προορισμό του. Αρκέστηκε στο να πει το «αντίο».

Για το ίδιο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το πιο σημαντικό από όλα ήταν το πώς θα γινόταν δεκτός στο «Παρκ ντε Πρενς» για τελευταία φορά. Θα τον επευφημούσαν ή όχι οι οπαδοί; Εκ πρώτης όψεως, το να μην αποθεώσουν τον κορυφαίο παίκτη και σκόρερ του συλλόγου μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως ήταν κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι κατά τη διάρκεια της φιέστας για την κατάκτηση του τίτλου, όταν είχε αποδοκιμαστεί έντονα.

Ο Εμπαπέ είχε φροντίσει όλο αυτό το διάστημα να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους οπαδούς. Την Παρασκευή, μετά το βίντεο ανακοίνωσής του, παρευρέθηκε σε μπάρμπεκιου με τους ultras του συλλόγου στο «Παρκ ντε Πρενς», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι θα έχει την ομάδα και τους οπαδούς της πάντα στην καρδιά του και φεύγει εξαιτίας του Κελαϊφί και τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο και από την ημέρα που δεν δέχτηκε να υπογράψει το νέο συμβόλαιο που του είχε προτείνει.

Η αλήθεια είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, δεν είχε δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες από τους ultras.

Την Κυριακή, υπήρξαν κάποια δυνατά παρατράγουδα πριν από τη σέντρα, αλλά με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, όλα ξεχάστηκαν. Στο τέλος ο Εμπαπέ πήγε ξανά μπροστά από τους ultras, οι οποίοι φώναξαν δυνατά το όνομά του.

Παρά την αποτυχία στο Champions League, δεν θα ήταν σωστό να φύγει από την ομάδα αποδοκιμαζόμενος.

Γεννημένος στο Μποντί, στα περίχωρα του Παρισιού, επέστρεψε στην πρωτεύουσα από την Μονακό για να σπάσει ένα σωρό ρεκόρ για τον σύλλογο, όλα αυτά πριν από τα 26α γενέθλιά του. Με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Τουλούζ έφτασε τα 256 με τη φανέλα της Παρί ΣΖ, όντας ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.

Εχει επίσης τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη, τα περισσότερα χατ-τρικ, τα περισσότερα «διπλά» και τα περισσότερα γκολ σε ένα παιχνίδι (πέντε).

Έχει βοηθήσει τη Γαλλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει σκοράρει σε διαδοχικούς τελικούς του Μουντιάλ, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ, έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι του τουρνουά και έχει εξελιχθεί σε αρχηγό της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. 

Αφήνει μια αθλητική κληρονομιά πρωτόγνωρη για την Παρί ΣΖ, σε μια περίοδο όμως που οι οπαδοί της ήλπιζαν σε πολλά περισσότερα από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Γαλλία, όταν μάλιστα βρέθηκε στην ίδια ενδεκάδα με τον Νεϊμάρ και τον Μέσι.

Ο Εμπαπέ φεύγει και η Παρί ΣΖ φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή προσπαθώντας πλέον να δημιουργήσει μια ομάδα που δεν θα βασίζεται σε σούπερ σταρ, αλλά να χτίσει ένα λογικά ποδοσφαιρικά δομημένο σύνολο.

Ισως με την πάροδο του χρόνου, αυτοί που τώρα νιώθουν απογοητευμένοι από την αποχώρησή του και τον αποδοκίμασαν να τον δουν με περισσότερη συμπάθεια, όμως αυτή τη στιγμή, όμως, η Παρί ΣΖ και οι οπαδοί της είναι ανυπόμονοι να εγκαινιάσουν ένα νέο κεφάλαιο.

Κάτι που φάνηκε άλλωστε και στη σημερινή (14/5) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αγώνα με τη Νις ο Λουίς Ενρίκε.

Ο Ισπανός προπονητής ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την αποχώρηση του Γάλλου σταρ και η απάντησή του, αν και αλληγορική φανερώνει την επόμενη μέρα στον σύλλογο.

«Σήμερα βρέχει, αλλά είναι επίσης μια πολύ όμορφη μέρα, διότι μπορείς να μυρίσεις αυτόν τον διαφορετικό αέρα. Μου αρέσουν πολύ οι βροχερές μέρες, μου θυμίζει τη χώρα μου τη Χιχόν. Νομίζω ότι απάντησα τέλεια στην ερώτησή σου», είπε ο Ενρίκε, κλείνοντας με ένα διαφορετικό τρόπο το χρυσό κεφάλαιο Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT