Champions League: Σαχτάρ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ «έσβησαν» τις ελληνικές ελπίδες

Champions League: Σαχτάρ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ «έσβησαν» τις ελληνικές ελπίδες

Eνα μικρό ντόμινο που αποκλείει κάθε σενάριο να γλιτώσει ο πρωταθλητής Ελλάδας έναν γύρο στην προκριματική φάση του Champions League

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ουκρανίας από τη Σαχτάρ Ντόνεσκ, σε συνδυασμό με την επικράτηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ επί της Ριέκα στην Κροατία, δημιουργεί ένα μικρό ντόμινο που αποκλείει κάθε σενάριο να γλιτώσει ο πρωταθλητής Ελλάδας έναν γύρο στην προκριματική φάση του Champions League.

Το καλό σενάριο που ήταν (θεωρητικά) ανοικτό πριν μερικές ημέρες, προϋπέθετε την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ, δύο ομάδες που είναι σχετικά ψηλά για τα δικά μας δεδομένα στην κατάταξη της UEFA, οι οποίες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (πολύ δύσκολες ομολογουμένως) είχαν ελπίδες να φτάσουν χωρίς αγώνα μέχρι τα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ρεαλιστικά πιο καλό σενάριο ήταν να γλιτώσει ο πρωταθλητής μας έναν γύρο και να ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό, αλλά έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, «κάηκε» κι αυτό στην πορεία.

Με δεδομένο ότι οι φιναλίστ του Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ) έχουν εξασφαλίσει απ’ ευθείας εισιτήριο στην επόμενη διοργάνωση μέσα από τα πρωταθλήματά τους, σε συνδυασμό με την επικράτηση της Σαχτάρ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Ουκρανία και την Κροατία αντίστοιχα, ο πρωταθλητής Ελλάδας, όποιος κι αν είναι αυτός, θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο και θα χρειαστεί 3 προκρίσεις για να φτάσει μέχρι την ενιαία League Stage των 36 ομάδων, με το νέο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η θέση που μένει ελεύθερη από Ρεάλ και Ντόρτμουντ, που κέρδισαν όπως και να ’χει το εισιτήριο μέσα από το πρωτάθλημά τους, θα καταληφθεί σύμφωνα με το access list από τη Σαχτάρ, η οποία γλιτώνει τη φάση των πλέι οφ και γίνεται μια από τις 29 ομάδες που μπαίνουν απ’ ευθείας στη League Stage. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει έναν γύρο και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εκτός κι αν επικρατήσει στη Δανία η Κοπεγχάγη και μετατεθεί αυτή στα πλέι οφ από τον 3ο προκριματικό.

Αυτό το ντόμινο (rebalancing) δεν μας ευνοεί γιατί όλες αυτές οι ομάδες έχουν υψηλότερο συντελεστή από τις δικές μας. Η Σαχτάρ είναι 27η με 63.000 βαθμούς, η Κοπεγχάγη 37η με 51.500 βαθμούς και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ 39η με 50.000 βαθμούς, ψηλότερα από τον 45ο Ολυμπιακό (46.000) και τον 51ο ΠΑΟΚ (37.000). Στο σενάριο κατάκτησης του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, δεν θα υπήρχε καν θέμα συζήτησης, γιατί είναι και οι δύο πολύ πίσω στην κατάταξη.

Τα πράγματα θα ήταν ευνοϊκά για εμάς μόνο με τον τριπλό συνδυασμό να έπαιρνε το πρωτάθλημα στην Ουκρανία η Ντιναμό Κιέβου, στην Κροατία η Ριέκα και στη Δανία η Μίντιλαντ ή η Νόρντζελαντ, δηλαδή ομάδες που έχουν χαμηλότερο συντελεστή από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, το κέρδος για τον ΠΑΟΚ εάν πάρει το πρωτάθλημα (ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον ουσιαστικές ελπίδες) είναι ότι θα βρίσκεται σίγουρα στο γκρουπ των ισχυρών σε όλες τις κληρώσεις μέχρι και τη φάση των πλέι οφ, αποκτώντας έτσι ένα σχετικό πλεονέκτημα. Εάν όμως κατακτήσει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα, θα είναι πιθανότατα ανίσχυρη και στις 3 κληρώσεις μέχρι τη League Stage, γεγονός που θεωρητικά περιορίζει τις πιθανότητές της. Θα χρειαστεί να κάνει υπερβάσεις για να φτάσει μέχρι τον ενιαίο όμιλο.

Η κλήρωση θα γίνει στις 19 Ιουνίου και το πρώτο ματς για την πρωταθλήτρια Ελλάδας θα είναι στις 23 ή 24 Ιουλίου, με τη ρεβάνς να διεξάγεται μία εβδομάδα μετά. Ο αντίπαλος που θα προκύψει μπορεί να είναι είτε ομάδα που ξεκινάει κι αυτή από τον 2ο προκριματικό είτε κάποια που θα προκριθεί από ένα ζευγάρι του 1ου προκριματικού. Με 3 προκρίσεις, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα είναι μία από τις 36 ομάδες της League Stage του Champions League, με δύο θα περάσει στην αντίστοιχη φάση του Europa League και με μία θα συνεχίσει στο Conference League. Για να μείνει εκτός Ευρώπης από Αύγουστο μήνα, θα χρειαστεί να γνωρίσει τρεις αποκλεισμούς!

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι θα εξαρτηθούν από το εάν το πρωτάθλημα θα το πάρει ο (ισχυρός) ΠΑΟΚ ή η (ανίσχυρη) ΑΕΚ. Με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, οι ελπίδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι μόνο μαθηματικές. Υπάρχει από τώρα μια γενική εικόνα για τις πιθανές διασταυρώσεις, αλλά επειδή στο ποδόσφαιρο επιτρέπονται οι… εκπλήξεις και είναι πιθανό να αποκλειστούν πρόωρα ομάδες που προβάλλουν ως φαβορί, καλύτερα να είμαστε υπομονετικοί. Σε μια πρώτη ανάγνωση, πάντως, ο δρόμος του ΠΑΟΚ θα είναι πολύ πιο βατός σε σχέση με αυτόν της ΑΕΚ, χωρίς να υπάρχουν μπροστά τους ομάδες μεγαθήρια από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Αυτές μπαίνουν απ’ ευθείας στη League Stage, χωρίς προκριματικά.

Oσον αφορά στο Champions League, οι ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη και μαθηματικά τη συμμετοχή τους στην ενοποιημένη League Stage των 36 συλλόγων, είναι 22: Aρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Aστον Βίλα, Ρεάλ Μαδρίτης, Τζιρόνα, Μπαρτσελόνα, Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου, Στουτγκάρδη, Λειψία, Ντόρτμουντ, Ιντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Μπολόνια, Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Σαχτάρ Ντόνεσκ.

Απομένουν άλλες 14 ομάδες, οι 7 εκ των οποίων θα προκύψουν με απ’ ευθείας προκρίσεις μέσα από την κατάταξή τους στα εν εξελίξει πρωταθλήματα των χωρών τους, όπου στα περισσότερα η εικόνα έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει. Οι άλλες 7 ομάδες θα αναδειχθούν μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών και των πλέι οφ, μία εκ των οποίων θα είναι και η πρωταθλήτρια Ελλάδας. Οι 5 εξ αυτών θα είναι από το μονοπάτι των πρωταθλητών και οι 2 απ’ αυτό των μη πρωταθλητών.

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας της League Stage του Champions League βρίσκονται ήδη 8 ομάδες (Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν, Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Ιντερ, Λειψία, Μπορούσια Ντόρτμουν) και απομένει μόνο να ξεκαθαρίσει το ποια από τις Μπαρτσελόνα (91.000 βαθμοί) και Μπάγερ Λεβερκούζεν (90.000 βαθμοί) θα πάρει την 9η και τελευταία θέση. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του  τελικού του Europa League ανάμεσα στη Λεβερκούζεν και την Αταλάντα. Εξυπακούεται ότι αυτές οι ομάδες δεν δίνουν προκριματικούς αγώνες, όπως και οι άλλες 20 που ακολουθούν ανάλογα με τα πρωταθλήματα και τη θέση τους. Μέσω προκριματικών, θα προκριθούν μόνο οι 7 από τις 36 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Stage της διοργάνωσης.

Οι ευρωπαϊκές θέσεις

Yπενθυμίζουμε ότι η Σούπερ Λίγκα μπορεί να βγάλει φέτος μία παραπάνω (5η) ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την αυστηρή τριπλή προϋπόθεση να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το Conference League, να τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα και να αναδειχθεί Κυπελλούχος ο Αρης.

Με οποιονδήποτε άλλον συνδυασμό, η Ελλάδα θα βγάλει φέτος 4 ομάδες στην Ευρώπη: ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος από τον ίδιο γύρο του Europa League, όπως και ο 2ος με τον 3ο που θα συμμετάσχουν στο Conference League, εκτός κι αν κυπελλούχος αναδειχθεί ο Παναθηναϊκός, οπότε ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πάρουν όλες οι ομάδες της πρώτης τετράδας του πρωταθλήματος.

Εάν κατακτήσει το Conference League, ο Ολυμπιακός πηγαίνει απ’ ευθείας στη League Stage του Europa League, με τον κυπελλούχο να είναι η 2η ομάδα μας σ’ αυτή τη διοργάνωση, είτε είναι ο Παναθηναϊκός είτε ο Αρης. Κερδίζουμε, δηλαδή, μία θέση στο Europa League και χάνουμε μία στο Conference.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT