Αυλαία μιας σεζόν με θρίλερ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ υπογράφουν σήμερα το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των τελευταίων ετών

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή ημέρα θα είναι ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη. Οποιος και αν είναι ο κερδισμένος. Πώς να αντέξει ένας ΠΑΟΚτζής στο ενδεχόμενο να έχει χάσει ένα πρωτάθλημα από τον Αρη; Πώς θα διαχειριστεί ένας Αρειανός τους πανηγυρισμούς του αντιπάλου μέσα στην έδρα του;

Η καζούρα στα στέκια της πόλης, ένθεν κακείθεν, αναπόφευκτη. Το φετινό πρωτάθλημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε σασπένς. Το σενάριο να κριθεί ο τίτλος σε ντέρμπι Αρη – ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να καραδοκεί για να το αρπάξει, ελάχιστων το μυαλό το έπλαθε, ωστόσο αποδείχθηκε δικαιότατο.

Και όμως, δεκάδες είναι τα παιχνίδια και των τεσσάρων διεκδικητών στην κανονική διάρκεια και στα πλέι οφ όπου μπορεί να εστιάσει κάποιος για να αντιληφθεί την παραδοξότητα της φετινής συναρπαστικής μάχης στη Super League 1. Τρανταχτές γκέλες που διαμόρφωσαν ισορροπίες τρόμου. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, το Λαμία – ΠΑΟΚ 1-1 στα πλέι οφ, εκεί όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να ισοφαρίσει στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων. Αν είχε πάρει εκείνο το παιχνίδι θα είχε πανηγυρίσει ήδη. Τα «αν» όμως είναι πολλά. Και η ΑΕΚ θα το είχε κατακτήσει πολύ καιρό πριν, αν σε 12 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας και των πλέι οφ όπου προηγήθηκε στο σκορ, κατάφερνε να πάρει τη νίκη. Τα τρία μάλιστα με τον ΠΑΟΚ, εκ των οποίων «γύρισαν» εις βάρος της μετά το 80΄!

Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει διδάξει ότι όταν τα πράγματα φτάνουν να κρίνονται την τελευταία αγωνιστική, τότε δεν έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Τουλάχιστον μετά τη δημιουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την περίοδο 1979-80, ποτέ δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Αυτός που είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας την προτελευταία αγωνιστική, φτάνει πάντα στην κατάκτηση του τίτλου. Θα γίνει ο Αρης ο πρώτος που θα «σπάσει» αυτό το άτυπο ταμπού; Διαθέτει το πραγματικό κίνητρο, έξι ημέρες πριν από τη μεγάλη πρόκληση να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον Παναθηναϊκό; Ενας τίτλος που θα είναι ο πρώτος του μετά το 1970, όταν είχε κατακτήσει το Κύπελλο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Σίγουρα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πάει στο σπουδαίο αυτό παιχνίδι από τη νίκη στο τοπικό ντέρμπι έστω κι αν ο Ακης Μάντζιος εμφάνισε άλλη «φιλοσοφία», αναφέροντας πως «το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα ή αν θα το κρίνουμε εμείς, είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει».

Αξίζει ωστόσο να θυμηθεί κανείς ότι οι «κίτρινοι» είναι αήττητοι φέτος κόντρα στον ΠΑΟΚ. Για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ξεκίνησαν με ισοπαλία 0-0 στην Τούμπα. Ακολούθησε η νίκη στο «Κλ. Βικελίδης» με 2-1, ενώ ο Αρης έφυγε νικητής από την Τούμπα με γκολ του Μορόν στην πρεμιέρα των πλέι οφ. Και στα τρία παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού προϋποθέσεις και ευκαιρίες για γκολ, παγιδευμένος από το εξαιρετικό αμυντικό πλάνο του αντιπάλου του. Το αν θα μπορέσει σήμερα να τα καταφέρει, όπου θέλει μόνο τη νίκη, είναι ένα κομβικό ερώτημα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά», ανεξάρτητα από την έκβαση της προσπάθειάς του, στη συνείδηση των περισσότερων είναι αυτός που αξίζει να σηκώσει το τρόπαιο. Στην αρχή της σεζόν, μετά την ήττα από τον ΟΦΗ και το εντός έδρας 0-0 με τον Αρη, οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έφταναν να τον δίνουν στο 25! Το ρόστερ του, με το χαμηλότερο μπάτζετ από των υπολοίπων, στα μάτια των περισσότερων ήταν όχι περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά περιορισμένο αριθμητικά για να «χτυπήσει στα ίσα» τους τρεις της Αθήνας. Κάπου εκεί «μίλησε» ο Λουτσέσκου, ο οποίος κέντρισε τον εγωισμό των μεγάλων προσωπικοτήτων της ομάδας: του Ζίβκοβιτς, του Τάισον, του Μπράντον. Κατάφερε να συνδυάσει το ταλέντο των Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη με ουσία και όλα αυτά με εξαιρετική διαχείριση, κρατώντας και το καρπούζι της Ευρώπης στην άλλη μασχάλη, φτάνοντας έως τα προημιτελικά του Conference League.

Ακόμη κι όταν αντιμετώπισε φυσιολογική σωματική και πνευματική κόπωση, έχοντας περιορισμένες επιλογές, έβρισκε τις λύσεις.

Και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ: Τερμάτισε πρώτος με 60 βαθμούς στην κανονική περίοδο, έχοντας τις περισσότερες νίκες (19), την καλύτερη επίθεση (66) και την καλύτερη άμυνα (21).

Η ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γράφει ότι στην τελευταία αγωνιστική ουδέποτε σημειώθηκε… ανατροπή.

Στα πλέι οφ, νίκησε στην Τούμπα ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πετυχαίνοντας 9 γκολ και δεχόμενος 3. Συγκέντρωσε συνολικά 17 βαθμούς, εξακολουθώντας να έχει την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα σε σύνολο 35 αγώνων με απολογισμό 85-33.

Ο ΠΑΟΚ απόψε παίζει το 58ο φετινό του παιχνίδι. Παίρνοντας και το τέταρτο σερί –και πολύ πιο ιδιαίτερο– ντέρμπι από τα τρία προηγούμενα, θα είναι πανάξιος κατακτητής του πιο συγκλονιστικού πρωταθλήματος που έχουμε ζήσει.

Η ΑΕΚ με δεδομένο πως θα νικήσει απόψε τη Λαμία στην «Opap Arena», ελπίζει σε ένα ακόμη επιτυχημένο πλάνο του Αρη κόντρα στον συμπολίτη του.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει ίσως το πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εξαιρετική ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς εξασφάλιζε τα πρωταθλήματα λίγο πριν από το τέλος. Φέτος, το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από την κανονική περίοδο. Εχασε τέσσερις βαθμούς από τον Πανσερραϊκό (1-1 εντός, 2-2 εκτός), δύο από την Κηφισιά (1-1 εκτός), δύο από τον Παναιτωλικό (2-2 εκτός) και άλλους δύο από τον Αρη (3-3 εκτός). Σε όλα τα παιχνίδια δεν μπόρεσε να κρατήσει το υπέρ της σκορ, δείγμα ότι κάτι πήγε λάθος.

Το φαινόμενο επαναλήφθηκε στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ και κυρίως σε αυτό της Τούμπας, όπου με το 1-2 μέχρι το 82΄ κρατούσε το πρωτάθλημα στα χέρια της και «κατάφερε» να χάσει με 3-2.

Σαφώς η φετινή ΑΕΚ δεν έβγαλε ποτέ την περυσινή ένταση ως ομάδα. Η ομάδα συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη έβγαλε αντίδραση στο ξεκίνημα της σεζόν και στα ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Μπράιτον. Εν συνεχεία τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και οι πολλοί τραυματισμοί φάνηκε να την επηρεάζουν, ενώ παίκτες που την περασμένη σεζόν αποτέλεσαν βαρόμετρο, όπως ο Γκαρσία, ο Αραούχο, ο Γκατσίνοβιτς και ο Τσούμπερ, είχαν συνεχή σκαμπανεβάσματα. Ο Αλμέιδα που στην καριέρα του δεν είχε βιώσει ξανά μια πλήρη σεζόν με αγώνες υψηλών απαιτήσεων μεσοβδόμαδα, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε το ρόστερ του έναντι των αντιπάλων του.

Οι αριθμοί εξηγούν την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ: περισσότεροι βαθμοί στην κανονική περίοδο, περισσότερες νίκες, καλύτερη επίθεση και άμυνα.

Η ΑΕΚ διέθετε 20 ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, τους οποίους ο προπονητής της δεν μπόρεσε να τους αξιοποιήσει στο έπακρο, παραμένοντας προσκολλημένος σε κάποιους εξ αυτών.

Η ομάδα του δεν εξελίχθηκε όπως εκτιμούσε ο ίδιος κατά την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Αν εξαιρέσει κανείς τον Ελίασον και τον Βίντα, αλλά και τη σταθερότητα του Πινέδα, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα στάνταρ.

Το γεγονός πως δεν ήταν πρώτη κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και ο αποκλεισμός της από το Κύπελλο, φανέρωναν αδυναμίες. Σήμερα «κληρώνει» για όλους.

Ολυμπιακός, ο παράγοντας Χ

Την ίδια ώρα που σε Θεσσαλονίκη και Νέα Φιλαδέλφεια θα κρίνεται ο τίτλος, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα συγκρούονται με στόχο την αποφυγή της τέταρτης θέσης και του ενδεχόμενου να μη βρίσκονται του χρόνου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Πειραιώτες, που είναι στο +2 από τον αντίπαλό τους, βολεύονται και με ισοπαλία, ενώ όπως και πέρυσι, που επικράτησαν του Παναθηναϊκού στην προτελευταία αγωνιστική, έτσι και φέτος με τη νίκη τους επί της ΑΕΚ καθόρισαν τις εξελίξεις. Η μεταμόρφωση από τον Χοσέ Μεντιλίμπαρ είναι δεδομένη και έχει εξηγηθεί, σε αντίθεση με την καθίζηση του Παναθηναϊκού στα τελευταία παιχνίδια. Το «τριφύλλι», αν δεν νικήσει σήμερα, θα παίξει τους κόπους της χρονιάς και το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στον τελικό με τον Αρη. Υπαρκτό αλλά και δύσκολο συνάμα είναι και το σενάριο της εξόδου πέντε ομάδων μας στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που σήμερα ο Παναθηναϊκός επικρατήσει, ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League και παράλληλα ο Αρης σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT