Τα ευτράπελα της φετινής Premier League

Μέχρι να φτάσουμε σε ακόμα ένα συγκλονιστικό φινάλε στην κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα της Ευρώπης, αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις… εναλλακτικές στιγμές που τη σημάδεψαν

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Κυριακής 19 Μαΐου θα γνωρίζουμε το αν η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα θα είναι για 4η συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια Αγγλίας, ή αν τελικά η Αρσεναλ του «μαθητή» Μικέλ Αρτέτα θα έχει καταφέρει να σπάσει την κυριαρχία των «πολιτών» επιστρέφοντας για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2003-04 στην κορυφή.

Μέχρι όμως να φτάσουμε σε ακόμα ένα συγκλονιστικό φινάλε στην κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα της Ευρώπης, αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις… εναλλακτικές στιγμές που τη σημάδεψαν και φέτος και που φανερώνουν πως πίσω από την λαμπερή βιτρίνα, συμβαίνουν γεγονότα που τα συναντάμε και στα πιο «ταπεινά» πρωταθλήματα.

1. Το σοβαρότερο λάθος του VAR

Το περιστατικό με το ακυρωθέν γκολ του Λουίς Ντίαζ στον αγώνα της Λίβερπουλ εναντίον της Τότεναμ τον Σεπτέμβριο ήταν πρωτοφανές. Με το παιχνίδι στο 0-0 και τους «κόκκινους» με 10 παίκτες, το τέρμα του Κολομβιανού επιθετικού ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από έναν ασυνήθιστα γρήγορο έλεγχο του VAR από τον Ντάρεν Ινγκαλντ, στον οποίο μάλιστα δεν εμφανίστηκε το γραφικό της γραμμής οφσάιντ. Την επομένη η επιτροπή διαιτησίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη για «σημαντικό ανθρώπινο λάθος», αλλά το κακό για την Λίβερπουλ είχε γίνει.

Δεύτερη θέση: Το πέναλτι που δεν δόθηκε στον επιθετικό της Γουλβς, Σάσα Κάλαϊτζιτς, στην καθαρή ανατροπή του από τον Ανρέ Ονάνα της Γιουνάιτεντ.

2. Το μεγαλύτερο… τρολ του πρωταθλήματος

Το βραβείο πηγαίνει σίγουρα στον Νιλ Μοπέ. Ο επιθετικός της Μπρέντφορντ δεν έχει αφήσει σε… χλωρό κλαρί κανέναν αντίπαλο είτε εντός αγωνιστικών χώρων, είτε διαδικτυακά. Το παλμαρέ του περιλαμβάνει από  τη μίμηση πανηγυρισμού αντιπάλων, έως την αφαίρεση του ακουστικού του βοηθού προπονητή της Μπέρνλι, Κρεγκ Μπέλαμι. Βέβαια δεν εκτιμούν όλοι οι αντίπαλοι το χιούμορ του Γάλλου στράικερ, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο το πείραγμά του στον τερματοφύλακα της Αστον Βίλα, Εμιλιάνο Μαρτίνες, παραλίγο να προκαλέσει γενική σύρραξη.
Μέσω διαδικτύου, τρόλαρε τον ΜακΤομινέι της Μαν.Γιουνάιτεντ, όταν ανέβασε μια φωτογραφία με «μονομαχία» των δύο, με λεζάντα: «Αυτός ο οπαδός ήθελε απεγνωσμένα τη φανέλα μου».
Πάντως ακόμα και ο Μοπέ, έχει όρια, καθώς όταν τον Απρίλιο ο άσος της Μαν.Γιουνάιτεντ πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στους παίκτες της Κόβεντρι στον ημιτελικό του Κυπέλλου σε ανάρτησή του έγραψε «για την ιστορία, ούτε εγώ δεν θα το έκανα αυτό».

Δεύτερη θέση: Ο Τζόρνταν Πίκφορντ πανηγύρισε σε στυλ Γιούργκεν Κλοπ, στη νίκη της Εβερτον επί της Λίβερπουλ με την οποία την έβγαλε οριστικά εκτός διεκδίκησης του φετινού τίτλου.

3. Το πιο πικρόχολο σχόλιο

Με τα δύο γκολ που πέτυχε στο τελευταίο παιχνίδι της Σίτι επί της Τότεναμ στο Λονδίνο, ο Ερλινγκ Χάαλαντ έφερε την ομάδα του ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εχει φτάσει ήδη τα 27 γκολ και είναι στην κορυφή των φετινών σκόρερ και ενώ απομένει ακόμα ένα ματς. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έσπασε το φράγμα των 50 γκολ στην Premier League.Παρόλα αυτά όμως δεν γλίτωσε από την (αυστηρή) κριτική του Ρόι Κιν, που παραμένει σκληρός και μετά το τέλος της καριέρας του, όταν μετά από έναν αγώνα της Σιτι με την Αρσεναλ, ο πρώην αρχηγός της Μαν.Γιουνάιτεντ τόνισε ότι οι κινήσεις του Νορβηγού επιθετικού τον έκαναν να μοιάζει «σχεδόν με παίκτη της League Two».

Δεύτερη θέση: Ο Γκάρι Νέβιλ ουσιαστικά χαρακτηρίζει «κώνους (σ.σ. τα βοηθητικά τρίγωνα που χρησιμοποιούνται στις προπονήσεις) δισεκατομμυρίων λιρών» τους παίκτες της Τσέλσι μετά την ήττα από την Λίβερπουλ στον τελικό του Λιγκ Καπ.

4. Η ανακοίνωση που θύμισε Ελλάδα

Στις 21 Απριλίου, η Νότιγχαμ Φόρεστ (του Βαγγέλη Μαρινάκη) έχασε με 2-0 από την Εβερτον σε έναν πολύ κρίσιμο και για τις δύο ομάδες αγώνα στη μάχη που έδιναν για την παραμονή τους στην κατηγορία. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν τρεις φορές πέναλτι με τον διαιτητή Αντονι Τέιλορ να έχει διαφορετική άποψη,  ενώ για τις συγκεκριμένες φάσεις δεν πήρε θέση ούτε ο VAR, που ήταν  Στιούαρτ Ατγουελ. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα, η Νότιγχαμ, με  ανάρτησή της στα social media, που θύμισε περισσότερο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι Premier League, ισχυρίστηκε ότι ο διαιτητής που χειριζόταν το VAR είναι οπαδός της Λούτον που επίσης μαχόταν για να αποφύγει τον υποβιβασμό, φωτογραφίζοντας δόλο στην απόφασή του να μην παρέμβει. «Τρεις εξαιρετικά κακές αποφάσεις – τρία πέναλτι που δεν δόθηκαν – τις οποίες απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε. Προειδοποιήσαμε την PGMOL ότι ο VAR είναι οπαδός της Λούτον… Η NFFC θα εξετάσει τώρα τις επιλογές της», ανέφερε η ανάρτηση, η οποία προβλήθηκε περισσότερες από 45.000.000 φορές. Η αντίδραση της FA ήταν άμεση, καθώς η Νότιγχαμ κατηγορήθηκε στη συνέχεια για παράβαση καθήκοντος.

Δεύτερη θέση: Η ανάλογη αντίδραση της Αρσεναλ, που ζήτησε «επείγουσα δράση» για τη διαιτησία μετά την ήττα από τη Νιούκαστλ.

5. Η πιο βραχύβια μόδα: Μπλε κάρτες

Τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε από τους «σοφούς» του ποδοσφαίρου την «Ifab» η εφαρμογή της «μπλε κάρτας», την οποία όποιος παίκτης την δεχόταν θα αποχωρούσε για 10 λεπτά από τον αγωνιστικό χώρο. Η αντίδραση της Premier League ήταν άμεση, καθώς απέκλεισε τον εαυτό της από κάθε –έστω και δοκιμαστική- περίοδο, κάτι που οδήγησε και τον πρόεδρο της Fifa, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει πίσω την εφαρμογή της. Ετσι η μπλε κάρτα έμεινε απλά ως ιδέα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Δεύτερη θέση: Ο ρόλος του «αναλυτή διαιτητών». Ο πρώην αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπουργκ προσλήφθηκε από τη Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Φεβρουάριο ως σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, είχε παραιτηθεί, λέγοντας ότι η θέση του «είχε γίνει περισσότερο εμπόδιο παρά βοήθεια» για τον σύλλογο.

6. Το «άδειασμα» του Ρόι Χότσον

Στην αρχή της σεζόν, ο Ρόι Χότσον ξεκινούσε τη δεύτερη θητεία του ως προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, τον σύλλογο όπου ξεκίνησε και την καριέρα του ως παίκτης το 1965. Μέχρι τον Φεβρουάριο, η Πάλας βρισκόταν στην 16η θέση της βαθμολογίας, έχοντας χάσει 10 από τα 16 παιχνίδια της στην Premier League. Οι φήμες για απόλυση είχαν φουντώσει, όταν ο 76χρονος τεχνικός αρρώστησε. Για να βγάλει τον σύλλογο από τη δύσκολη θέση να τον απολύσει, ανακοίνωσε ο ίδιος την παραίτησή του, ώστε να επιστρέψει στην Πάλας να «προωθήσει τα σχέδιά της για την πρόσληψη νέου προπονητή», προλαβαίνοντας ουσιαστικά την διοίκηση πριν να τον… προλάβει.

Δεύτερη θέση: Η… παρατεταμένη απόλυση του Ντέιβιντ Μόγιες από τη Γουέστ Χαμ, για την οποία η απόφαση έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό,  αλλά θα υλοποιηθεί από τη Δευτέρα.

7. Το μεγαλύτερο πρόβλημα: Κάλβιν Φίλιπς

Με την ελπίδα να αναζωογονήσει την καριέρα του πριν από το Euro 2024, ο Κάλβιν Φίλιπς αποφάσισε τον Ιανουάριο να πάει δανεικός από την Σίτι στη Γουέστ Χαμ, κάτι που όμως δεν πήγε και τόσο καλά όσο ήλπιζε. Στο ντεμπούτο του στα «σφυριά» απέναντι στην Μπόρνμουθ, ο  28χρονος ουσιαστικά χάρισε ένα γκολ στον Ντομινίκ Σολάνκε στο τρίτο λεπτό. Αποβλήθηκε εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ τον Φεβρουάριο και έδωσε πέναλτι εναντίον της Νιούκαστλ τον Μάρτιο. Μετά από εκείνο το ματς, ο Φίλιπς φέρεται να έκανε και μια προσβλητική χειρονομία σε οπαδούς της Γουέστ Χαμ που τον επέκριναν, ενώ επιβιβαζόταν στο λεωφορείο της ομάδας.

Δεύτερη θέση: Ο Ραχίμ Στέρλινγκ αποδοκιμάστηκε από ορισμένους από τους ίδιους τους οπαδούς της Τσέλσι μετά από ένα κακό σουτ κατά τη διάρκεια της νίκης επί της Λέστερ Σίτι στον προημιτελικό του FA Cup.

8. Ο πιο… θρασύς πανηγυρισμός

Ο Μοχάμεντ Κούντους έχει μια ξεχωριστή παρουσία στο ρόστερ της Γουέστ Χαμ, με τα επτά γκολ και τις έξι ασίστ που έχει μέχρι στιγμής στην Premier League. Εκτός όμως από την ικανότητά του στο σκοράρισμα ο 23χρονος Γκανέζος έχει εισαγάγει και τον δικό του ξεχωριστό πανηγυρισμό στην κατηγορία, καθώς κάθε φορά που πετυχαίνει κάποιο τέρμα, κάθεται στις διαφημιστικές πινακίδες. Τον περασμένο Μάρτιο θέλησε να… εξελίξει το στυλ του, όταν μετά από γκολ που πέτυχε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» εναντίον της Νιούκαστλ πλησίασε ένα ball boy και του ζήτησε να καθίσει στο σκαμνί του. Το παιδί αρνήθηκε, από την στιγμή μάλιστα που είχε σκοράρει εναντίον της ομάδας του, με αποτέλεσμα ο Κούντους να μείνει… σύξυλος χωρίς να ξέρει τι να κάνει…

Δεύτερη θέση: Η αντιγραφή του Σάκα, ο οποίος πανηγύρισε πετώντας βελάκια, κίνηση που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Μάντισον, σε μεταξύ τους αγώνα (Αρσεναλ – Τότεναμ), με τον τελευταίο βέβαια να μην το αφήνει ασχολίαστο. «Μου είπαν ότι (ο Μπουκάγιο Σάκα) έκανε τον πανηγυρισμό με τα βέλη. Μάλλον θα το έκανε ακόμα και όταν τον πέρασα σαν σταματημένο στο πρώτο μας γκολ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT