Το καρέ της Σίτι και ο «στρατηγός» Πεπ

Το καρέ της Σίτι και ο «στρατηγός» Πεπ

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι πέτυχε αυτό που κανείς δεν είχε καταφέρει για 135 χρόνια: Να κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα σερί

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν 135 χρόνια για να καταφέρει μια ομάδα το ακατόρθωτο: Να κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα σερί! Ο Πεπ Γκουαρδιόλα γνώριζε εκ προοιμίου πως το απόγευμα της 19ης Μαΐου είχε ραντεβού με την Ιστορία. Με νίκη απέναντι στη Γουέστ Χαμ, η δική του Μάντσεστερ Σίτι θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, φτάνοντας τους τέσσερις διαδοχικούς τίτλους στην Αγγλία και αφήνοντας πίσω του την Αρσεναλ στη γραμμή του τερματισμού. Οι συνθήκες γεννούσαν μνήμες από το 2022, όταν την τελευταία μέρα πήρε τη νίκη – θρίλερ απέναντι στην Αστον Βίλα με ασύλληπτη ανατροπή, κατακτώντας τον τίτλο σε μια τρελή κούρσα απέναντι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Το έργο τελικά επαναλήφθηκε. Αν και με λιγότερο… σασπένς, η Σίτι πήρε τη νίκη με 3-1 και παρά το τρίποντο που πανηγύρισε η Αρσεναλ, κράτησε τον τίτλο στο Μάντσεστερ για τέταρτη σερί σεζόν. 

Φόντεν, η σκηνή είναι δική σου 

MVP του αγώνα ήταν o Φιλ Φόντεν, ένα παιδί από τις ακαδημίες που οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση της Premier League. Οχι μόνο με τα δυο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Γουέστ Χαμ, αλλά συνολικά με τις επιδόσεις του ολόκληρη τη σεζόν. 

Με 19 γκολ και οκτώ ασίστ, αποτέλεσε την αιχμή στο αγωνιστικό πλάνο του Πεπ Γκουαρδιόλα για τη διάσπαση της άμυνας των αντιπάλων. Ο νεαρός Αγγλος βέβαια –ως είθισται στις ομάδες του Γκουαρδιόλα– ήταν απλώς ένα (πολύτιμο) γρανάζι σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ για δεύτερη σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 27 γκολ, τη στιγμή που Ρόδρι, Μπερνάρντο Σίλβα και Φόντεν σχημάτισαν μια υπέροχη μεσαία γραμμή. Η επιστροφή του Ντε Μπρόινε στο δεύτερο μισό τους εκτόξευσε στο καλύτερο δυνατό timing αφού στο φινάλε η Σίτι μπορεί να πανηγύρισε, όμως μέχρι τον Δεκέμβρη τα πράγματα δεν φαίνονταν ιδανικά για τη Σίτι.

Ο Γκουαρδιόλα των ρεκόρ

«Το τρεμπλ μας έχει επηρεάσει όλους, ακόμα και μένα» δήλωνε ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον Οκτώβριο, όταν η Σίτι άρχισε να χάνει την επαφή με την κορυφή. Για πρώτη φορά ο Καταλανός έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μια «χορτασμένη» Σίτι, όμως ο διακόπτης έμελλε να γυρίσει. 

Σε μια επανάληψη της περσινής σεζόν, το δεύτερο μισό αποδείχθηκε καθοριστικό για την πορεία της Σίτι. Η επάνοδος του Ντε Μπρόινε στην αγωνιστική δράση στις αρχές του 2024 ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ, με τη Σίτι να επιστρέφει στα… επίπεδα ελέγχου και ασφυκτικής πίεσης που μας έχει συνηθίσει.

Στη λήξη της κούρσας ο Πεπ Γκουαρδιόλα το κατάφερε ξανά. Με το τέταρτο σερί πρωτάθλημα και πέμπτο σε επτά χρόνια που βρίσκεται στην Αγγλία. Οταν είχε πρωτοεμφανιστεί στο Νησί, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν πως η Premier League δεν είναι Γερμανία ή Ισπανία. Ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά εκείνος τελικά έμελλε να γράψει τη δική του Ιστορία.

Ο τελικός του πρωταθλήματος 

Η Ιστορία βέβαια θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά αν στην προτελευταία στροφή της Premier League η Τότεναμ κατάφερνε να κερδίσει τη Σίτι. Στο πιο κρίσιμο ματς του πρωταθλήματος, ο Χάαλαντ πέτυχε δύο γκολ, ενώ ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Στέφαν Ορτέγκα, σαν άλλος… Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ πραγματοποίησε μια σωτήρια επέμβαση σε τετ α τετ με τον Σον. 

Το καρέ της Σίτι και ο «στρατηγός» Πεπ-1

Ο φωτεινός πίνακας στο φινάλε έγραφε 0-2 υπέρ της Σίτι, ένα γιγαντιαίο άλμα προς τον τίτλο. «Ο άνθρωπος έχει όρια, ψυχολογικά και σωματικά. Για πολλά χρόνια φτάνουμε στο όριο, αλλά είμαστε ακόμα εκεί. Για αυτόν τον λόγο είμαι πάρα πολύ εντυπωσιασμένος, αν και όλη την ώρα σκέφτομαι ότι θα καταρρεύσουμε. Αυτή τη φορά νόμιζα πως δεν θα τα καταφέρναμε, αλλά το πετύχαμε ξανά. Για αυτόν τον λόγο όταν θα ανακαλώ την εποχή μου στη Σίτι, θα θαυμάζω αυτούς τους παίκτες που για πολλά χρόνια έβρισκαν κάθε φορά τον τρόπο να γίνονται πρωταθλητές». 

Και μπορεί o Γκουαρδιόλα να αποδίδει πάντα τα εύσημα στους παίκτες του, αλλά ίσως έφτασε ο καιρός πέρα από τους χαρακτηρισμούς «φιλόσοφος», «σκακιστής», «καινοτόμος του όμορφου ποδοσφαίρου», να του χαρίσουμε ένα ακόμα παράσημο. Εκείνο του ανθρώπου πίσω από τον προπονητή που φροντίζει κάθε χρονιά να κρατά τους παίκτες του διψασμένους… για επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT