Γιώργος Βαγιαννίδης: Ενας ήρωας από σπόντα

Γιώργος Βαγιαννίδης: Ενας ήρωας από σπόντα

Πώς μια αποβολή έμελλε να μετατρέψει τον νεαρό μπακ σε πρόσωπο της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν είχε αποβληθεί ο Κώτσιρας, ίσως ο Χρήστος Κόντης να μην χρειαζόταν να αλλάξει τον Μαντσίνι και ίσως ο Γιώργος Βαγιαννίδης να μην είχε περάσει ποτέ ως αλλαγή στον τελικό του Κυπέλλου. Ετσι δεν θα είχε βρεθεί στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και με δικό του buzzer beater να χάριζε τη νίκη, το τρόπαιο και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (που τόσο πολύ το είχε ανάγκη) στον Παναθηναϊκό.

Ομως η ποδοσφαιρική ιστορία δεν γράφεται με τα «αν», αλλά με τις πράξεις. Η πολυπαιγμένη φράση του Κοέλιο με τους πλανήτες, μάλλον ταιριάζει γάντι στον 22χρονο μπακ, που έμελλε σε μια στιγμή να γίνει ο άνθρωπος της χρονιάς για την ομάδα του.

Γεννημένος στον Γέρακα, ο Βαγιαννίδης εντάχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού από τον Αίαντα Παλλήνης. Η ποδοσφαιρική του εξέλιξη ήταν ραγδαία και μάλιστα σε αρκετά νεαρή ηλικία, πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια, κάποιοι δεν δίστασαν να τον συγκρίνουν με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη επισημαίνοντας ότι έχουν ανάλογα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Όπως κάθε παιδί που ανήκει σε μια ποδοσφαιρική οικογένεια, πολλές φορές βρέθηκε ως ball boy σε αγώνες του «τριφυλλιού», έχοντας βέβαια ως στόχο κάποια στιγμή να περάσει και μέσα από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα στις 16/2/2020 όταν και πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό, έχοντας μάλιστα ένα γκολ και μια ασίστ στη νίκη της ομάδας του με 3-1 επί του Παναιτωλικού στο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Αυτό ονειρευόμουν! Αυτός ήταν ο στόχος μου από μικρό παιδί και ήρθε η ώρα να το ζήσω και εγώ. Ήρθε και η δική μου σειρά και ελπίζω, όσο περνούν τα χρόνια, να έρχονται κι άλλα παιδιά τα οποία ξεκινούν απ’ τις ακαδημίες. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί απ’ την ακαδημία να περάσει τόσα χρόνια, τόσες δυσκολίες μέσα σε έναν σύλλογο και στο τέλος να φτάνει η ώρα του αλλά να μην παίζει…», θα πει σε πρόσφατη συνέντευξή του για την δική του πορεία, θέλοντας να δείξει το δρόμο και σε πολλά άλλα παιδιά που κάνουν τα δικά τους ποδοσφαιρικά όνειρα.

Πριν περάσουν μερικοί μήνες, το όνομά του βρίσκεται στα μπλοκάκια αρκετών σκάουτερ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Μόλις τον Μάιο της ίδιας χρονιάς η Ιντερ χτυπά επίσημα την πόρτα του νεαρού παίκτη για να τον αποκτήσει και ενώ ο ίδιος και το «τριφύλλι» βρίσκονταν σε επαφές για την υπογραφή συμβολαίου, οι οποίες όμως είχαν «παγώσει» εξαιτίας της πανδημίας.

Το σοκ για τον ίδιο είναι τεράστιο. Από την μια είναι η ομάδα της καρδιάς του και από την άλλη το ενδιαφέρον της Ιντερ ηχεί στα αυτιά του σαν το τραγούδι των Σειρήνων, στο οποίο τελικά δεν αντιστέκεται… Λέει το ναι και τον Ιούνιο υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με τους «νερατζούρι» οι οποίοι βάση των κανονισμών της FIFA καταβάλλουν στον Παναθηναϊκό 400.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Ομως τα πράγματα στο Μιλάνο μόνο εύκολα δεν εξελίσσονται για αυτόν και τον Οκτώβριο η ιταλική ομάδα τον παραχωρεί δανεικό στην Σιντ Τρούιντεν στο Βέλγιο με την ελπίδα να πάρει εκεί χρόνο συμμετοχής, κάτι που όμως δεν συμβαίνει.
Εχοντας ήδη πέσει, ο Βαγιαννίδης αποφασίζει να παλέψει για να σηκωθεί ξανά. Ο Παναθηναϊκός του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία και τον Σεπτέμβριο του 2021 επιστρέφει ως ελεύθερος στο Κορωπί, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα.

Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για ένα ταξίδι-μάθημα: «Το ταξίδι μου έχει απ’ όλα! Έχει καλό ξεκίνημα με την πρώτη ομάδα και μια μεταγραφή που μου έδωσε πολλά πράγματα. Δεν πήγε όπως θα ήθελα γι’ αυτό και αποφάσισα να γυρίσω πίσω. Ήμουν τυχερός που εκείνη τη δύσκολη περίοδο που περνούσα, ο Παναθηναϊκός με ήθελε. Σε γενικές γραμμές όμως η μεταγραφή μου μου έδωσε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μου πήρε. Όπως το βλέπω, τα θετικά είναι περισσότερα γιατί αν δεν είχα φύγει δεν θα ήμουν στο επίπεδο που είμαι τώρα και δεν θα ήμουν και στο σημείο που είμαι τώρα. Οπότε αν κοιτάξω πίσω, δεν θα άλλαζα κάτι. Το ταξίδι είναι αυτό, κι αυτός ήταν τελικά ο τρόπος που έπρεπε να γίνει για να φτάσω ως εδώ».

Φέτος πραγματοποίησε μια από τις καλύτερές του σεζόν στον Παναθηναϊκό, κυρίως υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όμως από όλες του τις συμμετοχές στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, μάλλον θα μνημονεύει αυτή στον τελικό του Κυπέλλου με τον Αρη. 

«Η χρονιά έκλεισε με καλό τρόπο, είχαμε σκαμπανεβάσματα αλλά έκλεισε με καλό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικός τίτλος. Μας έδωσε εισιτήριο και θέλουμε όλοι εδώ να νικάμε. Το 2022 το είχα ζήσει διαφορετικά, φέτος έπαιζα κιόλας. Είναι διαφορετικό συναίσθημα, είναι μία πολύ σημαντική μέρα για εμάς. Με ενδιαφέρει το Κύπελλο όχι να πάρω τη μπάλα σπίτι», είπε λίγες στιγμές μετά το τέλος του αγώνα. Αν δεν είναι αποβληθεί ο Κώτσιρας, ίσως αυτές οι δηλώσεις να μην είχαν γίνει ποτέ. Αλλά την ιστορία στο ποδόσφαιρο την γράφουν οι παρόντες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT