Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός

Από την 17η θέση πέρυσι, βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έγραψε Ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εραψε με ατσάλινη κλωστή το 7ο αστέρι του, επικρατώντας της Ρεάλ με 95-80 στο Βερολίνο, αφού πραγματοποίησε το σπουδαιότερο come-back που έχει καταγραφεί ποτέ.

Από την 17η θέση πέρυσι, βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Ξανά. Για 7η φορά μπροστά σε περίπου 9-10 χιλιάδες «πράσινους» οπαδούς που κατέκλυσαν την Uber Arena.

Πρόκειται για έναν μοναδικό άθλο, σε μία σεζόν που είχε αμφισβήτηση, τραυματισμούς, μικρό rotation, νέους παίκτες, αλλά ο Εργκίν Αταμάν απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, η οποία έχει μείνει άφωνη μπροστά στο «πράσινο» μπασκετικό θαύμα.

O Τούρκος κόουτς ξεκίνησε με τους Γκραντ, Ναν, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Λεσόρ και ο Ματέο με τους Καμπάτσο, Μούσα, Χεζόνια, Εντιαγέ, Ταβάρες.

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός-1
Reuters

Η τυπικά γηπεδούχος Ρεάλ προσπάθησε να ανοίξει τον ρυθμό με γρήγορες μεταβάσεις και επιθέσεις περίπου στα 15’’. Ο Εντιαγέ με 8 σερί πόντους έδωσε προβάδισμα 8-3 στην «βασίλισσα», όμως ο Παναθηναϊκός δεν φοβήθηκε να πάρει σουτ τα οποία έβαλε και μείωσε τη διαφορά στο 17-13.

Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πρόβλημα κυρίως μέσα στη ρακέτα τους, κυρίως μετά από καταστάσεις πικ εν ρολ ή από drive. Μέχρι τα μέσα της α’ περιόδου η Ρεάλ είχε 9/11 σουτ, αλλά επεφύλασσε και εκπλήξεις (παγίδες, πολλά χέρια στις μπάλες) για την ελληνική ομάδα που υπέπεσε σε λάθη με αποτέλεσμα η διαφορά να ανοίξει στο 26-17.

Η Ρεάλ συνέχισε να κρατά μακριά από τη ρακέτα της τους «πράσινους» με ψηλά κορμιά, χαλώντας κάθε προσπάθεια για πικ, παρά την είσοδο του Σλούκα, ο Ναν υπέπεσε σε αφελές 3ο φάουλ και η ελληνική ομάδα έμεινε στο -10, μη μπορώντας να βρει σταθερά στην άμυνά της. Παρά, τις αλλαγές του Αταμάν με Γκριγκόνις και Ερνανγκόμεθ, ή Αντετοκούνμπο και Καλαϊτζάκη, το πρόβλημα παρέμεινε και μοιραία το δεκάλεπτο έκλεισε με παθητικό 36 πόντους, πάρα πολλούς για μία περίοδο τελικού (36-25).

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός-2
REUTERS/Fabrizio Bensch

H ισπανική ομάδα μπήκε και στη β’ περίοδο με την ενέργειά της στα κόκκινα με τα deflections να δημιουργούν προβλήματα στον Παναθηναϊκό που αδυνατούσε να βρει δρόμο στο καλάθι παρά την απουσία του Ταβάρες, με τη διαφορά να σκαρφαλώνει στο +14 και τα «πράσινα» λάθη στα 6.

Η ομάδα του Αταμάν, άρχισε να βγάζει επιτέλους άμυνες με μυαλό (σ’ αυτό παραδόξως βοήθησε και η είσοδος του Βιλντόζα πάνω στον Καμπάτσο), έτρεξε τη Ρεάλ στο γήπεδο και με ένα σερί 8-0 έριξε τη διαφορά στο -6 (41-35 στο 4,5’). Οι «πράσινοι» μείωσαν σε 43-39 και σε 46-45, εξαργυρώνοντας την αμυντική συνέπειά τους, κατεβάζοντας τη Ρεάλ από τους 36 π. της α’ περιόδου, στους μόλις 10 (1 λεπτό πριν από την ανάπαυλα). Η «βασίλισσα» όμως ανανέωσε επιθέσεις και βρήκε 2 τρίποντα με Μούσα και Καμπάτσο (54-47), για να απαντήσει ο Σλούκας μπροστά στον Χεζόνια και να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 54-49 (επί μέρους σκορ περιόδου 18-24), με τον Αταμάν να έχει να λύσει τον δύσκολο γρίφο της άμυνας και τον διπλό «πονοκέφαλο» με τους Μούσα (13 π.) και Καμπάτσο (10 π.), την ώρα που έβλεπε τον Έλληνα γκαρντ (11 π.) αλλά και τον Λεσόρ (11 π., αλλά και 16:07 λεπτά συμμετοχής) να κρατούν στο ματς τον Παναθηναϊκό.

Ο Τούρκος προπονητής βλέποντας ότι η ομάδα του δεν έβρισκε σκορ στις πρώτες επιθέσεις της γ’ περιόδου, πήρε το ρίσκο να χαμηλώσει το σχήμα, ρίχνοντας στο παρκέ Γκραντ, Ναν, Σλούκα και λίγο αργότερα τον Βιλντόζα. Ο Ναν έφερε τον Παναθηναϊκό στο +2 (56-58) για πρώτη φορά στην αναμέτρηση, με τρίποντο του Αμερικανού στα μισά του δεκαλέπτου, με τη Ρεάλ να δείχνει… εξουθενωμένη από την άμυνα των «πράσινων» και τα πρώτα σημάδια αμφισβήτησης.

Παρόλα αυτά, η ελληνική ομάδα έκανε βιαστικές επιθέσεις και δεν κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά, την ώρα που η Ρεάλ δεν μπορούσε να βρει σκορ, με το 56-58 να παραμένει για περίπου 2,5 λεπτά.

Ο Ματέο ρίσκαρε με τρεις πεπειραμένους γκαρντ αλλά… υπερήλικες στο παρκέ, τους Ροντρίγκεθ, Φερνάντεθ και Γιουλ (37, 39 και 36 ετών), με τον Παναθηναϊκό να βγάζει άμυνες αλλά να σπαταλάει δικές του επιθέσεις και να κλείνει την περίοδο μόλις στο +3 (61-64 με επί μέρους σκορ δεκαλέπτου 7-15!)

Ο Ματέο διατήρησε στο ματς τους Ροντρίγκεθ, Φερνάντεθ και Γιουλ και στην αρχή της 4ης περιόδου, ο Ναν έκανε το 61-66, όμως ο Λεσόρ υπέπεσε στο 4ο φάουλ του, με αποτέλεσμα να πάει στον πάγκο. Η Ρεάλ μείωσε σε 65-66, όμως οι «πράσινοι» βρήκαν σκορ, με τον Μήτογλου (αγωνιζόταν ως σέντερ) να γράφει το 65-71 (+6) με τρίποντο από τα 7,5 μέτρα και τον βιονικό Γκραντ να ανεβάζει τη διαφορά στο +8 (65-73).

Η Ρεάλ γύρισε την άμυνά της σε ζώνη, οι «πράσινοι» «βραχυκύκλωσαν», η διαφορά έπεσε στο 71-73, όμως 2 τρίποντα του Σλούκα έγραψαν το 71-79, με τη «βασίλισσα» να μειώνει ξανά σε 76-79 άμεσα. Κάπου εκεί πήρε τη μπαγκέτα ο Ναν με 4 σερί πόντους (76-83), ο Καμπάτσο πήγε στον πάγκο με 5 φάουλ και ο Μήτογλου με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +10 (76-86), ενώ ο Λεσόρ με 2 βολές έκανε το 76-88 (+12). 

Η Ρεάλ επιβεβαίωσε ότι έχασε τις δυνάμεις της από πολύ νωρίς και στη συνέχεια το μυαλό της, με πρώτο και βασικό τον προπονητή της, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έγινε «ατσάλι» αμυντικά, πήγε στη δύναμη και με μεγάλα καλάθια από τις προσωπικότητές του τελείωσε τον τελικό πιο εύκολα απ’ ότι αναμενόταν.

Τα δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64, 80-95

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός-3
Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT