Τα θαύματα δεν είναι πάντα… μεταφυσικά

Τα θαύματα δεν είναι πάντα… μεταφυσικά

Ο Παναθηναϊκός AKTOR άφησε άφωνο ολόκληρο τον μπασκετικό πλανήτη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR άφησε άφωνο ολόκληρο τον μπασκετικό πλανήτη με την κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού τίτλου του κι ενώ, πριν από μόλις 11 μήνες, έχανε το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ με διασυρμό από τον Ολυμπιακό και εν μέσω επεισοδίων, βλέποντας παράλληλα στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας την ντροπιαστική 17η θέση.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ύστερα από πολλά μπρος – πίσω, αποφάσισε να γυρίσει τον διακόπτη και να χτίσει μια ομάδα από το μηδέν, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κανένα εχέγγυο επιτυχίας. Εχοντας ήδη πείσει από τον Απρίλιο του 2023 τον Εργκίν Αταμάν ότι ο οργανισμός του Παναθηναϊκού δεν ήταν βαριά άρρωστος, αλλά είχε περάσει απλώς μία σκοτεινή περίοδο, έβαλε μπροστά τα σχέδιά του.

Οι «πράσινοι» πριν από λίγες ώρες πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο που όμοιός του δεν έχει υπάρξει. Κι ο Δ. Γιαννακόπουλος είχε ένα πολύ δύσκολο δρόμο να διανύσει. Επρεπε να δώσει μεγάλες μάχες και να πείσει κόσμο ότι ο Παναθηναϊκός επιστρέφει. Πήρε το ΟΑΚΑ ύστερα από πολύ αγώνα και τρικλοποδιές, έπεισε τον Κώστα Σλούκα, ύστερα τον Ματίας Λεσόρ και πολύ σύντομα και αποφασιστικά άρχισε να πείθει και τους απογοητευμένους οπαδούς.

Το «πράσινο» οικοδόμημα άντεξε μία ηχηρή ήττα στο Σούπερ Καπ απέναντι στον Ολυμπιακό κι ακόμη μία στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας από τους «ερυθρόλευκους», την ώρα που η μουρμούρα και η αμφισβήτηση άρχισαν να επιστρέφουν. Πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Ο Παναθηναϊκός όμως άντεξε κάτω από τα έξι ευρωπαϊκά λάβαρά του. Ο Αταμάν πίστεψε, το μπάτζετ ανέβηκε, οι παίκτες τόλμησαν, ο «πράσινος» οργανισμός απέκτησε ξανά αντισώματα και σιγά σιγά θωρακίστηκε απέναντι σε κάθε κακό αποτέλεσμα, σε κάθε κριτική από αυτούς που τον περίμεναν στη γωνία. Και η διορθωτική κίνηση του χειμώνα με τον Κέντρικ Ναν έμελλε να του αλλάξει τη μοίρα.

Για να βρεθεί μια ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, ύστερα από τόσες αποτυχίες και τέτοιο κλίμα την προηγούμενη χρονιά, χρειάζεται πολύ περισσότερα από χρήματα. Ο Παναθηναϊκός δεν μετετράπη σε μια νεόπλουτη ομάδα. Μετετράπη σε ένα σύνολο αποφασισμένο να αποδείξει πράγματα. Με έναν προπονητή μπαρουτοκαπνισμένο, αλλά και –όπως αποδεικνύεται– σωστό ψυχολόγο, που δεν χάιδεψε αυτιά.

Εχοντας δομικά κενά στο ρόστερ με παίκτες που δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα, αλλά και τραυματισμούς, ο Τούρκος κόουτς και το επιτελείο του διαχειρίστηκαν χειρουργικά τους παίκτες, οι οποίοι άρχισαν να πιστεύουν στην ομάδα μέρα με τη μέρα, νίκη με τη νίκη, με κομβικές επιτυχίες την επικράτηση στο ΣΕΦ, αλλά και αυτή στο Μονακό. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη κατανοήσει τις πραγματικές δυνατότητές του.

Το «πράσινο» DNA είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται ξανά και όλες οι αναταράξεις μπορούσαν να απορροφηθούν με μεγαλύτερη ευκολία. Ετσι, η ομάδα του Αταμάν ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο της Basket League στην κορυφή της βαθμολογίας και με «3 στα 3» επί του Ολυμπιακού, ενώ με μια αντεπίθεση διαρκείας έκλεισε τη regular season της Ευρωλίγκας στη 2η θέση, κατακτώντας το πλεονέκτημα έδρας κι εκεί.

Πολλοί προσπάθησαν να κάνουν επανεκκινήσεις, πολλοί έριξαν εκατομμύρια στις μεταγραφές και εκτόξευσαν το μπάτζετ τους, όμως ο Παναθηναϊκός έγραψε Ιστορία φέτος και η χρονιά του θα μνημονεύεται ως ένα μπασκετικό θαύμα χωρίς προηγούμενο. Οι «πράσινοι» έχουν πολύ βαριά φανέλα, η οποία κέρδισε κάθε γραμμάριό της από αυτά που «έχαναν» κάθε φορά ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, από την πίστη που επέδειξαν, από τους παίκτες που έφεραν, από την επιστροφή στις κορυφές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για κάποιους, η φετινή επιτυχία του Παναθηναϊκού, αποτελεί μια αθλητική κατάκτηση και τίποτα παραπάνω, όμως κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Διότι, για να γίνεις ένας μικρός… θαυματοποιός στον αθλητισμό, πρώτα πρέπει να έχεις «ματώσει» και ως προσωπικότητα, να έχεις φτάσει στο σημείο μηδέν και να έχεις την τρέλα να σηκώσεις ξανά το κεφάλι, χαμογελώντας λοξά…

Και η Ελλάδα έχει… αδυναμία στα μπασκετικά θαύματα. Από την ΑΕΚ του ’68, το χρυσό ’87, τον Ολυμπιακό του 2012-13, μέχρι αυτό του «πράσινου» 2002 στην Μπολόνια και το φετινό, έχει δημιουργήσει μια «σχολή», ανεβάζοντας τη χώρα μας στο πάνω ράφι των δυνάμεων του μπάσκετ παγκοσμίως.

Το μπάσκετ έβγαλε ξανά τον κόσμο στους δρόμους, μοίρασε χαμόγελα που τα φόρεσαν εκατομμύρια άνθρωποι και που θα ξεκινήσουν την εβδομάδα τους τρισευτυχισμένοι. Την ίδια ώρα, δύο τεράστιες μορφές του ΝΒΑ, ο Σκότι Πίπεν κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα διηγούνται στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού όλα όσα έζησαν στο Βερολίνο. Δεν είναι και λίγο αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT