Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League

Με γκολ του Ελ Κααμπί στο 116′, οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ομάδας στην OPAP Arena

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γκολ του Ελ Κααμπί στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης ενός δραματικού αγώνα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ομάδας στην OPAP Arena.

Η κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116ο λεπτό, έπειτα από τη σέντρα του Εσε χάρισε στον Ολυμπιακό τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας στην Ιστορία των διοργανώσεων της UEFA.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν στην παράταση και να κάνουν δικό τους το Europa Conference League, καθώς ο Κάρμο έκανε μία απίθανη επέμβαση στο 120′ σε κοντινό πλασέ του Ικονέ.

Live εικόνα από το γήπεδο

Το «θρίλερ» έως την παράταση

Ο τελικός ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε απείλησε την εστία του Τερατσάνο, όταν συνέκλινε από αριστερά και σούταρε συρτά υποχρεώνοντας τον Ιταλό τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ. 

Στην επίθεση που ακολούθησε από την Φιορεντίνα, ο Γκονζάλες «ταλαιπώρησε» από τα δεξιά τον Ορτέγκα και γύρισε στην περιοχή, ο Μπελότι έγινε κάτοχος αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Τζολάκη. 

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League-1
Reuters

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League-2
Reuters

Στο 10ο λεπτό ο Μιλένκοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει για οφσάιντ, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR. Καθώς τα λεπτά κύλησαν οι «Βιόλα» κέρδισαν την κατοχή.

Η ομάδα του Ιταλιάνο όταν έβγαινε μπροστά έδειχνε πόσο επικίνδυνη είναι. Με το χρονόμετρο να δείχνει το 21ο λεπτό ο Γκονζάλες ξαναγύρισε την μπάλα από δεξιά, η ερυθρόλευκη άμυνα δεν καθάρισε την φάση και ο Μποναβεντούρα σούταρε από πλεονεκτική θέση, αλλά αδύναμα και συρτά, στη μέση της εστίας και ο Τζολάκης μπλόκαρε.

Ακριβώς ένα λεπτό αργότερα ο 21χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μια πολύ πιο δύσκολη απόκρουση, ξανά σε προσπάθεια του επικίνδυνου Μποναβεντούρα που ερχόταν συνεχώς  πίσω από τον Μπελότι.

Η ομάδα του Ιταλιάνο πίεζε αρκετά και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες να χτίσουν παιχνίδι από την άμυνα. Στο 39΄ οι Ιταλοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή, όταν από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Εσε προς τα πίσω ο Κουαμέ στο δεύτερο δοκάρι επανέφερε την μπάλα, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς άλλη καλή στιγμή.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει τους ρυθμούς του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην «πλάτη» της ιταλικής άμυνας.

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League-3
Reuters

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες, ενώ η είσοδος του δυνατού Ενζολά στη θέση του Μπελότι, που «καταποντίστηκε» από τον Κάρμο, έκανε πιο επικίνδυνους τους φιλοξενούμενους.

Η Φιορεντίνα είχε τις ευκαιρίες της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 72΄ ο Μεντιλίμπαρ επενέβη για πρώτη φορά στον αγώνα ρίχνοντας στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Ορτα στη θέση του Τσικίνιο.

Στο 80΄ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Τερατσάνο.
 
Τέσσερα λεπτά αργότερα, σε πανομοιότυπη φάση, ο Ελ Κααμπί μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη έφυγε ξανά δίπλα από το δοκάρι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση.

Στο 95΄ ο Κουάρτα βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή, όλοι στον Ολυμπιακό διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι καθώς δεν φάνηκε να είναι σε φυσική θέση αλλά ο Ντίας έδειξε κάρτες σε Γιόβετιτς και Πασχαλάκη.

Στο 96΄ πλασέ του Γιόβετιτς από το όριο της περιοχής έδιωξε σε κόρνερ ο Τερατσάνο, στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.

Το παιχνίδι φαινόταν να οδηγείται στα πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε μπαλιά του Εσε και σημείωσε ένα από τα δυσκολότερα ίσως γκολ της καριέρας του, και το πιο σημαντικό.

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League-4
Reuters

Εγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός – Σήκωσε το Conference League-5
Πανηγυρισμοί στον Πειραιά (Associated Press)

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

Κίτρινες: Ποντένσε, Γιόβετιτς, Πασχαλάκης, Ελ Κααμπί – Κουάρτα, Μπιράγκι

Οι συνθέσεις

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (90΄+1 Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης (72΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120΄+2 Ελ Αραμπί).

Φιορεντίνα (Βιντσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106΄ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα, Αρτούρ (74΄ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106΄ Μπελτράν), Κουαμέ (82΄ Ικονέ), Μπελότι (59΄ Ενζολά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT