Ποδόσφαιρο: Ερχεται η ροζ κάρτα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα προσθήκη έρχεται να φέρει επιπλέον χρώμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τη ροζ κάρτα που θα δείχνουν οι διαιτητές κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Κόπα Αμέρικα, της διοργάνωσης εθνικών ομάδων ολόκληρης πλέον της Αμερικής που αρχίζει στις 21 Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Οι ροζ κάρτες δεν αφορούν σε ποινές. Πρόκειται για την υπόδειξη από τον διαιτητή για υποχρεωτική έξοδο ενός ποδοσφαιριστή από τον αγωνιστικό χώρο για χτύπημα που έχει δεχθεί στο κεφάλι και ενδεχομένως έχει υποστεί διάσειση.

Ο παίκτης αυτός θα αντικαθίσταται υποχρεωτικά και δεν θα έχει δικαίωμα επιστροφής στον αγωνιστικό χώρο σε καμία περίπτωση.

Θα πρέπει μάλιστα να οδηγείται απευθείας στο ιατρείο του γηπέδου προς εξέταση.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η αντικατάσταση αυτή μπορεί να είναι επιπλέον των πέντε αλλαγών που επιτρέπονται σε κάθε ομάδα σε ένα 90λεπτο ή των έξι αλλαγών σε αγώνα με παράταση, ενώ μπορεί να υποδεικνύεται και από τον τέταρτο διαιτητή, που για πρώτη φορά έτσι θα πρέπει να έχει κάρτες στο τσεπάκι του.

Σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία που διοργανώνει το Κόπα Αμέρικα, η CONMEBOL αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πρόσθετη αντικατάσταση σε περίπτωση που μπορεί να υπάρχει τραύμα στο κεφάλι ή διάσειση. Για την εφαρμογή της ο πρώτος διαιτητής ή και ο τέταρτος πρέπει να ενημερώνονται και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια κάρτα χρώματος ροζ».

Ο λόγος της εφαρμογής της ροζ κάρτας είναι ότι συχνά ποδοσφαιριστές δεν έβγαιναν από τον αγωνιστικό χώρο ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι ώστε να μην αφήσουν την ομάδα τους με παίκτη λιγότερο, ρισκάροντας έτσι την υγεία τους, κάποιες φορές με ολέθρια αποτελέσματα.

Οι μπλε κάρτες

Σε αντίθεση με τη ροζ, η μπλε κάρτα απέτυχε να καθιερωθεί φέτος. Επρόκειτο για την ιδέα μιας μερικής αποβολής, διάρκειας 10 λεπτών, για την οποία ο διαιτητής θα έδειχνε μια κάρτα χρώματος μπλε, ενδιάμεση μεταξύ κίτρινης και κόκκινης.

Παρά την έγκρισή της από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κανονισμών Ποδοσφαίρου (IFAB), η μπλε κάρτα αντιμετώπισε τη χλεύη πολλών ανθρώπων του ποδοσφαίρου τους προηγούμενους μήνες ως «αχρείαστη», με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο να αναλάβει ο ίδιος να ενταφιάσει την ιδέα, εν μέρει επειδή η ομοσπονδία φαίνεται να μην είχε ενημερωθεί εξαρχής για την πρόθεση της IFAB.

«Δεν θα υπάρξουν μπλε κάρτες στο επαγγελματικό επίπεδο», είπε.

«Το θέμα δεν υφίσταται για μας, βγάζουμε κόκκινη κάρτα στην μπλε κάρτα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT