Ολυμπιακός: Μία σεζόν γεμάτη διακρίσεις, πριν από τα 100ά γενέθλια
ολυμπιακός-μία-σεζόν-γεμάτη-διακρίσε-563051392

Ολυμπιακός: Μία σεζόν γεμάτη διακρίσεις, πριν από τα 100ά γενέθλια

Εναν χρόνο πριν από τα εκατοστά γενέθλια του Ολυμπιακού, τα τμήματά του «σάρωσαν» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σπυριδούλα Σπανέα
Ακούστε το άρθρο

Συλλέκτης διακρίσεων σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχει γίνει αυτή τη χρονιά ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά έκλεισε 99 έτη από τις 20 Μαΐου 1925 όταν με την υπ. αριθμ. 1247 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ιδρύθηκε τυπικά ο σύλλογος που φέρει το προσωνύμιο «θρύλος». Εναν χρόνο πριν από τα εκατοστά γενέθλια τα τμήματά του «σάρωσαν» τις διακρίσεις, λες και ήθελαν να τιμήσουν την ουσιαστική ίδρυση του συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16/5/1924, και να προσθέσουν περισσότερη λάμψη στην τούρτα με τα κεράκια που θα ανάψει του χρόνου. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ, κολύμβηση συνέλεξαν και άλλο… χρυσάφι για την υπέρλαμπρη πειραϊκή τροπαιοθήκη.

Το κύπελλο του Conference League από χθες αποτελεί το… διαμάντι στο στέμμα της ομάδας του λιμανιού. Μία διάκριση που κανένας από τους πρωτεργάτες του συλλόγου, οι οποίοι έβαλαν τις βάσεις του σε ένα δείπνο στην «Ταβέρνα του Μοίρα», δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η μοίρα όμως άρχισε από τότε να «κλώθει» την τύχη του Ολυμπιακού με χρυσό αδράχτι. Ενενήντα εννέα χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Το 2024 θα περάσει στην ιστορία ως το πιο επιτυχημένο έτος της πειραϊκής ομάδας. Το πιο επιτυχημένο μέχρι το επόμενο, φυσικά. Η κατάκτηση του Conference League, του πρώτου ποδοσφαιρικού τροπαίου που έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα, έδωσε το «εισιτήριο» στους Πειραιώτες για τη League Phase του Europa League της νέας σεζόν. Η ιστορική επιτυχία ανέβασε τη χώρα μας στη 15η θέση της κατάταξης στην UEFA και από τη σεζόν 2025-26 θα παίζουν και πάλι πέντε ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

Οι νέοι έστειλαν το «μήνυμα»

Πριν από έναν μήνα, οι Νέοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και έστειλαν προμήνυμα για τη σπουδαία επιτυχία της μεγαλύτερης ηλικιακά ομάδας. Στη Νιόν της Ελβετίας οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τη Μίλαν με 3-0 και σήκωσαν το τρόπαιο του UEFA Youth League στον ελβετικό ουρανό.

Η «αλυσίδα» των φετινών πειραιώτικων επιτυχιών δεν έχει μόνο… κρίκους από το ποδόσφαιρο. Στην πρόσφατη Ευρωλίγκα το μπασκετικό τμήμα έφτασε μέχρι την 3η θέση της Γηραιάς Ηπείρου (Ευρωλίγκα) και, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, αν φυσικά ξεπεράσει το εμπόδιο του Περιστερίου στην ημιτελική σειρά. Πριν από τέσσερις εβδομάδες οι «ερυθρόλευκες» μπασκετμπολίστριες επικράτησαν στον πέμπτο και τελευταίο τελικό των πλέι οφ της Α1 γυναικών επί του «αιώνιου» αντίπαλου Παναθηναϊκού με 61-45 και κατέκτησαν το όγδοο πρωτάθλημα των τελευταίων εννέα ετών.

Ο Απρίλιος ήταν –και αυτός– μήνας συλλογής διακρίσεων και για άλλα τμήματα των Πειραιωτών. Η ανδρική ομάδα βόλεϊ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος καθώς, ύστερα από ένα συγκλονιστικό ντέρμπι, επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-2 σετ, στον 4ο αγώνα της σειράς των τελικών. Πριν από ένα μήνα, στην εκπνοή του Μαρτίου οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν και κυπελλούχοι, στο Final Four της Λάρισας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, τα κορίτσια του τμήματος είχαν προσθέσει στην πειραιώτικη συλλογή και το Κύπελλο Γυναικών. Στο πρωτάθλημα η γυναικεία ομάδα ήταν φιναλίστ και έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό στο 5ο παιχνίδι.

Φιναλίστ στην 3η, κατά σειρά σπουδαιότητας, ευρωπαϊκή διοργάνωση, το EHF European Cup ήταν και το τμήμα χάντμπολ του Ολυμπιακού / Ομίλου Ξυνή. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Βαλούρ και έχασαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο σύλλογος προκρίθηκε στον τελικό όπου θα διεκδικήσει την κούπα απέναντι στην ΑΕΚ.

Τίτλοι και στον υγρό στίβο

Η… αλυσίδα των «ερυθρόλευκων» φετινών επιτυχιών συνεχίζεται και στα υδάτινα γήπεδα. Στις 28 Μαΐου η ανδρική ομάδα πόλο νίκησε τη Βουλιαγμένη και πρόσθεσε στο παλμαρέ της τον 12ο συνεχόμενο τίτλο της. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε στεφθεί για 25η φορά κυπελλούχος. Το μεγάλο ραντεβού όμως των Πειραιωτών θα είναι στη Μάλτα καθώς από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου θα αγωνιστούν και πάλι σε Final Four του Champions League. Το «εμπόδιο» για την πρόκριση στον τελικό θα είναι η Προ Ρέκο, έντεκα φορές πρωταθλήτρια του θεσμού.

Και η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην «ερυθρόλευκη» αλυσίδα επιτυχιών. Οι Πειραιώτισσες κατέκτησαν αυτή τη χρονιά το πρωτάθλημα και ήταν φιναλίστ στο κύπελλο Ελλάδος. Η μεγάλη τους όμως φετινή επιτυχία ήταν η πρόκριση τους στον τελικό του φετινού Champions League όπου ηττήθηκαν από τη Σαμπαντέλ.

Ιστορία έγραψαν οι «ερυθρόλευκοι» και στο κολύμπι. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες του τμήματος κατέκτησαν την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία ενώ πρώτευσαν στις κατηγορίες των Ανδρών και των Γυναικών.

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από την ανεπίσημη ίδρυση του συλλόγου που αποτελεί το «καμάρι του Πειραιά». Εκατό χρόνια με χαρές που υπερτερούν των δυσκολιών. Η χθεσινή κατάκτηση του Conference League έδωσε ακόμη μία διάκριση στους «ερυθρόλευκους» καθώς η ελληνική ομάδα έγινε η δεύτερη στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο συνθέτουν αυτό το «στέμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT