Ιμπόρα: Ο μοναχικός καουμπόι που συλλέγει ευρωπαϊκούς τίτλους
ιμπόρα-ο-μοναχικός-καουμπόι-που-συλλέ-563051692

Ιμπόρα: Ο μοναχικός καουμπόι που συλλέγει ευρωπαϊκούς τίτλους

Ο Ισπανός χαφ ήρθε στον Ολυμπιακό αθόρυβα και τελικά έφυγε έχοντας κάνει… κρότο

Κώστας Κουκουλάς
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον χαμό από τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό, υπήρξε και μια ξεχωριστή φωτογραφία. Ο Βιθέντε Ιμπόρα είχε καθίσει στο πάτωμα σε έναν διάδρομο λίγο πιο έξω από τα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Κρατούσε το κινητό του και κοιτούσε την οθόνη του με απλανές βλέμμα. Ισως να επικοινωνούσε με την οικογένειά του στην Ισπανία. Ισως να κοιτούσε τι έγραφαν για αυτόν στα social. Ισως απλώς στο μυαλό του να είχε φέρει, αυτή τη στιγμή του θριάμβου, ομαδικού και προσωπικού, όλα αυτά που είχε περάσει αυτή τη σεζόν. Η αμφισβήτηση, ο τραυματισμός, η σχεδόν σίγουρη αποχώρηση του Ιανουαρίου, αποτελούσαν πλέον παρελθόν.

Ο Ισπανός χαφ ήρθε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν αθόρυβα, αν και είχε ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό, καθώς ήδη μετρούσε τέσσερις κατακτήσεις Europa League. Μάλιστα είχε αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή των «ερυθρόλευκων» για τη νέα μεταγραφική περίοδο και στη συνέχεια επισκιάστηκε από όλες εκείνες που ακολούθησαν…

 
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη Λεβάντε, η οποία παραμένει και η ομάδα της καρδιάς του. Εκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2007–08, καθώς τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του συλλόγου προκάλεσαν την αποχώρηση αρκετών παικτών. Αφού πρώτα πάτησε χορτάρι σε έναν αγώνα του Κυπέλλου εναντίον της Χετάφε στις 9 Ιανουαρίου 2008, έπαιξε στην Πριμέρα Ντιβισιόν εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης τέσσερις ημέρες αργότερα (0–2 εντός έδρας ήττα).

Η παρουσία του στη δεύτερη ομάδα της Βαλένθια, τον στέλνουν στη Σεβίλλη το καλοκαίρι του 2013 με την οποία την ίδια σεζόν κατακτά το Europa League, το πρώτο του από τα τρία συνεχόμενα. Το 2016 έφτασε μια ανάσα από τη Σάντερλαντ η οποία είχε δώσει τα χέρια με τους Ισπανούς έναντι 7 εκατ. λιρών, όμως η μεταγραφή χάλασε την τελευταία στιγμή. Τελικά το βήμα στην Premier League γίνεται έναν χρόνο αργότερα, καθώς το καλοκαίρι του 2017 υπογράφει τετραετές συμβόλαιο στην Λέστερ έναντι 15 εκατ. λιρών. Ομως ένας τραυματισμός τον κρατά πίσω και χάνει πολύτιμο έδαφος στην προετοιμασία που του στερεί και τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα. Η πρώτη του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς έπαιξε το δεύτερο ημίχρονο της εκτός έδρας ισοπαλίας με 0-0 εναντίον της Μπόρνμουθ και σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα στις 4 Νοεμβρίου, σε μια ισοπαλία με 2-2 εναντίον της Στόουκ Σίτι.

Ομως η Αγγλία δεν ταιριάζει ούτε στον ίδιο, αλλά ούτε και στην οικογένειά του, η οποία δεν προσαρμόζεται στο Νησί και τον πιέζει να επιστρέψει στην Ισπανία. Τελικά αυτό γίνεται τον Ιανουάριο του 2019 όταν και υπογράφει με τη Βιγιαρεάλ με την οποία υπογράφει για 4,5 χρόνια και κατακτά και μαζί της ένα ακόμα Europa League.

Το πλούσιο βιογραφικό του δεν είχε βέβαια μόνο κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων. Είχε σοβαρούς τραυματισμούς (ρήξη χιαστών) και είχε και αρκετή αμφισβήτηση, η περισσότερη μάλιστα στον Ολυμπιακό. Σε μια και μόνο σεζόν στη χώρα μας είδε όσα δεν είχε δει δεκάδες άλλες σε Αγγλία και Ισπανία. Ξεκίνησε βασικός, όμως οι συνεχείς αλλαγές προπονητών τον έστειλαν κάπου μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Εφτασε να χαρακτηριστεί «παλτό» και ως «η χειρότερη μεταγραφή που έκανε φέτος ο Ολυμπιακός». Παράλληλα ήρθε και ο τραυματισμός στον αστράγαλο και τα λάθη στην αποθεραπεία που τον πήγαν ακόμα πιο πίσω και τον γονάτισαν αγωνιστικά και ψυχολογικά. Τον Ιανουάριο ήταν μια ανάσα από το να εγκαταλείψει του Ρέντη και να επιστρέψει στην Ισπανία, όμως εκείνη ακριβώς την στιγμή που όλα έμοιαζαν χαμένα, οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν την κίνηση «ματ». Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπαίνει στο αεροπλάνο για την Αθήνα και ο Ιμπόρα αλλάζει τις αρχικές του σκέψεις για αποχώρηση…

Η παρουσία του «στρατηγού» αναπτερώνει το ηθικό του Ιμπόρα. Ο νέος προπονητής τον βάζει ξανά στο ροτέισον, μέχρι που φτάνει η ρεβάνς με την Φενέρ στην Πόλη. Το ματς που γύρισε τον διακόπτη για τον 36χρονο μέσο. Ο Μεντιλίμπαρ τον έριξε στο παιχνίδι με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και ο Ιμπόρα καταφέρνει να φέρει ισορροπία στην ομάδα του που μέχρι εκείνη τη στιγμή πάλευε με τα κύματα. Αν και στο τέλος της βραδιάς ο ήρωας ήταν ο Τζολάκης, συμβολή του στο να πάει το ματς στα πέναλτι ήταν μέγιστη.

Ο Μεντιλίμπαρ βλέπει στο πρόσωπο του Ιμπόρα τον προπονητή που θέλει να έχει μέσα στο γήπεδο και τον εμπιστεύεται τόσο στα δύο ματς με την Αστον Βίλα, καθώς βέβαια και στον τελικό.

Το τέλος του αγώνα με τη Φιορεντίνα τον βρήκε με ακόμα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το πέμπτο της καριέρας του μετά τα τέσσερα Europa με την Σεβίλη (2013–14, 2014–15, 2015–16) και το ένα με την Βιγιαρεάλ (2020-21), επιτυχία που τον έβαλε σε ένα μοναδικό κλαμπ που απαρτίζεται κυρίως από παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και τον Πάολο Μαλντίνι, οι οποίοι έχουν κατακτήσει πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει έξι (συγκεκριμένα έξι κύπελλα πρωταθλητριών) είναι ο Φρανσίσκο Χέντο. Ο άλλοτε ακραίος της Ρεάλ ήταν μέλος των μερένγκες που κατέκτησαν τους τίτλους τις σεζόν (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966).

Ο κύκλος του στον Ολυμπιακό ήταν μεν σύντομος, αλλά καθόλα πετυχημένος. Ολα δείχνουν ότι θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Λεβάντε, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτούς τους μήνες ήταν στη χώρα μας μόνος του χωρίς την οικογένειά του που είχε μείνει στην Ισπανία.

Ο Βιθέντε Ιμπόρα ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν αθόρυβα και φεύγει έχοντας κάνει τελικά πολύ μεγάλο «θόρυβο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT