Ο ξεχωριστός Μαουρίτσιο Σάρι

Ποιος είναι ο «ιδιόρρυθμος» Ναπολιτάνος προπονητής που συζητά με τον Παναθηναϊκό

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αφήσει ένας άνθρωπος μια στρωμένη δουλειά με υψηλές αποδοχές, όπως αυτή του τραπεζίτη, και να ρισκάρει στην προπονητική, θέλει αρκετή δόση… τρέλας αλλά και αυτοπεποίθησης.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι, που μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου κάπως… απότομα, ύστερα από μια όχι και τόσο σημαντική πορεία ως σέντερ μπακ και μια αξιόλογη διαδρομή στα γήπεδα της Ευρώπης, έχει στα χέρια του πλέον την υψηλότερη πρόταση που έχει δεχθεί προπονητής από ελληνική ομάδα (σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως) και καλείται να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση για τη νέα σεζόν.

Ο ξεχωριστός Μαουρίτσιο Σάρι-1
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Ο Παναθηναϊκός, παρότι έχει 14 ολόκληρα χρόνια να πάρει πρωτάθλημα (και έχει πάρει μόλις δύο τα τελευταία 20 έτη), αποτελεί ένα τεράστιο brand name. Γι’ αυτό μπορεί να μαγνητίσει προπονητές του βεληνεκούς του Σάρι, έστω κι αν το έργο της ελληνικής ομάδας μοιάζει εξαρχής δύσκολο αφού οι Ιταλοί τεχνικοί δύσκολα αφήνουν τη χώρα τους για μια ομάδα του εξωτερικού, ειδικά αν δεν είναι πρωτοκλασάτη.

Ο 65χρονος Ναπολιτάνος αποχώρησε από τη Λάτσιο τον περασμένο Μάρτιο και μελετά με προσοχή το επόμενο βήμα του μέσα από τις δεκάδες προτάσεις που έχει στα χέρια του.

Το όνομά του απασχόλησε έντονα τον ιταλικό και διεθνή Τύπο την τριετία 2015-2018, όταν με τη Νάπολι τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γιουβέντους η οποία δύο μήνες αργότερα θα κατάφερνε να «κλέψει» τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν των 36 γκολ στο Καμπιονάτο για 90 εκατομμύρια ευρώ. 

Με τα χρήματα αυτά, ο Σάρι έχτισε μια πιο συμπαγή ομάδα και με την άφιξη του Μέρτενς (ο Βέλγος σκόραρε 28 γκολ) η Νάπολι τερμάτισε τρίτη το 2017, ενώ ο Σάρι ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος και έλαβε το βραβείο Enzo Bearzot.

Η Νάπολι θα ξεκινούσε τη σεζόν 2017–18 με εξαιρετικές επιδόσεις, όμως η νέα απώλεια του πρωταθλήματος από τη Γιουβέντους έφερε στη θέση του τον Κάρλο Αντσελότι.

Στις 14 Ιουλίου του 2018, ο Ιταλός ανέλαβε την Τσέλσι, αντικαθιστώντας τον Αντόνιο Κόντε. Εγινε ο πρώτος προπονητής που παρέμεινε αήττητος στους 12 πρώτους αγώνες του στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, στη διαδικασία των πέναλτι, θέλησε να αντικαταστήσει τον βασικό τερματοφύλακά του (Αριζαμπαλάγκα) με τον αναπληρωματικό (Καμπαλέρο). 

Ο Αριζαμπαλάγκα αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Ιταλός να εκραγεί και να επιτεθεί στον παίκτη του μέσα στη φυσούνα του γηπέδου, αφήνοντας άφωνους όλους τους αυτόπτες μάρτυρες του θερμού και πρωτοφανούς για την Πρέμιερ Λιγκ επεισοδίου.

Πολλοί δικαιολόγησαν την ακραία αυτή αντίδραση του εκρηκτικού Ναπολιτάνου, λέγοντας πως το… τσιγάρο ήταν η αιτία του κακού. Ο Σάρι ήταν μανιώδης καπνιστής και όσο βρισκόταν σε πάγκους ιταλικών ομάδων, μπορούσε να απολαμβάνει το πάθος του. Λέγεται ότι η ημερήσια δόση του ήταν 60 τσιγάρα.

Η μετακόμιση στο Λονδίνο όμως έφερε την απότομη διακοπή του καπνίσματος, λόγω του σχετικού νόμου στην Αγγλία για τα γήπεδα. Μάλιστα, οι «μπλε» σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα smoking lounge στο Στάμφορντ Μπριτζ ώστε ο Ιταλός προπονητής να παίρνει την απαιτούμενη νικοτίνη του την ημέρα των αγώνων, ωστόσο, η υλοποίηση αυτής της ιδέας δεν προχώρησε.

Ο ξεχωριστός Μαουρίτσιο Σάρι-2
(AP Photo/Luca Bruno, File)

Ετσι, για να παραμένει συγκεντρωμένος στο έργο του, άρχισε να μασάει αποτσίγαρα ή κρατούσε ένα μη αναμμένο τσιγάρο στο χέρι. Σχετικά με αυτό το… βασανιστήριό του είχε τονίσει: «Δεν νιώθω την ανάγκη να καπνίζω στους αγώνες αλλά ύστερα από αυτούς μου είναι απαραίτητο. Αντιμετώπιζα πόνους στην πλάτη αλλά πλέον νιώθω καλύτερα!»

Το τέλος της σεζόν 2018–19 θα βρει την Τσέλσι με το τρόπαιο του Europa League, αλλά και σε αναζήτηση νέου προπονητή καθώς το κλαμπ ανακοίνωσε ότι ο Σάρι αποχωρεί για τη Γιουβέντους, θέλοντας να επιστρέψει στην πατρίδα του και να βρεθεί ξανά κοντά στους ηλικιωμένους γονείς του.

Στις 26 Ιουλίου, η Γιουβέντους εξασφάλισε τον ένατο συνεχόμενο τίτλο της Serie A, με τον Σάρι να κατακτά το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ενώ έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κέρδισε τη Serie A σε ηλικία 61 ετών και 198 ημερών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Σάρι έμεινε ένα χρόνο ανενεργός μετά τη σεζόν στη «Μεγάλη Κυρία» και ύστερα πήγε στη Λάτσιο. Επιασε δουλειά το καλοκαίρι του 2021 και έμεινε εκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι παραπάνω από τη δεύτερη θέση πέρυσι.

Δύσκολη η περίπτωση Σάρι για τον Παναθηναϊκό, δύσκολος και ο χαρακτήρας του Ιταλού, μεγάλες και οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, καθώς θα πρέπει να αναλάβει ένα βαρύ όνομα από την Ελλάδα με μεγάλη ιστορία αλλά και ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει μια ομάδα «που να μη βιάζεται», κι αυτή η επιθυμία ίσως προκαλέσει ακόμη περισσότερες σκέψεις στις δύο πλευρές, αν και ο χρόνος τρέχει και οι «πράσινοι» δεν έχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT