Οι τελικοί – ορόσημα του Champions League

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι λίγοι οι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα του Champions League που έχουν σημαδέψει, όχι μόνο τη χρονιά τους αλλά και ολόκληρες γενιές. Ποιος δεν θυμάται τη μεγάλη ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Μπάγερν ή την επιστροφή της Λίβερπουλ από το 3-0 της Μίλαν… Ποιοι ήταν όμως οι τελικοί – ορόσημα στα σχεδόν 70 χρόνια του θεσμού;

Ο πρώτος τελικός ήταν το 1956 στο Παρκ ντε Πρενς στο Παρίσι, με τη Ρεάλ να κατακτά το νέο κύπελλο νικώντας 4-3 τη γαλλική Ρεμς. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη θρίαμβοι της «βασίλισσας», που είναι πάντα η πολυνίκης του θεσμού με 14 κατακτήσεις και ελπίζει απόψε να τις κάνει 15. Ενας από αυτούς τους θριάμβους ήταν το εντυπωσιακό 7-3 επί της Αϊντραχτ στον τελικό της Γλασκώβης το 1960.

Η νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπενφίκα με 4-1 στον τελικό του 1968 στο Γουέμπλεϊ χάρισε στους τότε λεγόμενους «μπέμπηδες» αυτό που τους είχε ουσιαστικά στερήσει 10 χρόνια νωρίτερα το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου.

Ορόσημο όμως ήταν και ο τελικός του «Χέιζελ» των Βρυξελλών το 1985, αλλά για μια τραγωδία, όταν 39 κυρίως Ιταλοί σκοτώθηκαν κατόπιν επίθεσης από οπαδούς της Λίβερπουλ και δεν πρόλαβαν να δουν τη Γιουβέντους να κατακτά το τρόπαιο.

Κορυφαίες στιγμές ήταν το 1999 η ανατροπή στις καθυστερήσεις (2-1) της Γιουνάιτεντ επί της Μπάγερν στη Βαρκελώνη και η επιστροφή της Λίβερπουλ από το 3-0 της Μίλαν στο τελικό 3-3 στην Κωνσταντινούπολη, με επικράτηση των «ρεντς» στα πέναλτι. Ιδιαίτερη ήταν η χρονιά της πανδημίας, το 2020, όταν ο κορωνοϊός οδήγησε στη διεξαγωγή ενός… Final Eight στην Πορτογαλία, χωρίς θεατές, με την Μπάγερν να κατακτά το τρόπαιο στη Λισσαβώνα (1-0 την Παρί Σ.Ζ.).

Για εμάς τους Ελληνες ορόσημο αποτελούν βεβαίως η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 και οι τελικοί που έγιναν στην Αθήνα, δηλαδή η νίκη-έκπληξη του Αμβούργου επί της Γιουβέντους το 1983 (1-0), η συντριβή της Μπαρτσελόνα από τη Μίλαν με 4-0 το 1994 και η έτερη νίκη της Μίλαν με 2-1 επί της Λίβερπουλ το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT