Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ΑΙ

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα τεθούν στην υπηρεσία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι αγώνες και της τεχνητής νοημοσύνης. Αλγόριθμοι, σύμβολα, κανόνες λογικής υψηλού επιπέδου, αριθμητικά μοντέλα και όλα όσα συνθέτουν την AI θα τεθούν στην… υπηρεσία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως μπορεί και να… τοποθετήσει βέλη στη φαρέτρα ανθρώπων που έχουν ως στόχο προβοκάτσιες προκειμένου να αμαυρωθεί η ολυμπιακή γιορτή του καλοκαιριού.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ είχε δηλώσει: «Είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με κάθε υπεύθυνο τρόπο». Και οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν αρχίσει και το εφαρμόζουν στην πράξη. Ενας από τους τομείς που θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτός της ασφάλειας. Ηδη, τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές Αρχές έχουν εξουσιοδοτήσει τους ιθύνοντες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να διεξάγουν δοκιμές σε τέσσερις σταθμούς που βρίσκονται κοντά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα δικά τους προολυμπιακά τεστ.

Οι Αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους εικόνα από περισσότερες από 100 κάμερες. Το υλικό θα αναλυθεί με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορέσει να εντοπίσει ανθρώπους που κινούνται με ύποπτο τρόπο στους ίδιους χώρους, εγκαταλειμμένες τσάντες και άλλα ύποπτα αντικείμενα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το λογισμικό δεν κάνει αναγνώριση προσώπων αλλά σωμάτων. Ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις είναι μεγάλος και οι διοργανωτές πιστεύουν ότι, με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, θα τον μηδενίσουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να βοηθήσει και τους αθλητές και τις αθλήτριες προκειμένου να προστατευτούν από τη διαδικτυακή παρενόχληση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η ΑΙ σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό αθλητών, οι οποίοι μάλιστα αγωνίζονται και σε διαφορετικά αθλήματα. Το σύστημα θα παρακολουθεί χιλιάδες λογαριασμούς σε όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και θα χρησιμοποιεί περισσότερες από 35 γλώσσες. Η παρακολούθηση θα πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και η παρενόχληση θα μπλοκάρεται πριν ο αποδέκτης δει την ανάρτηση. Υπό παρακολούθηση θα βρίσκονται και οι λογαριασμοί των αξιωματούχων.  

Η τεχνολογία όμως αποτελεί όπλο και για όσους θέλουν να υπονομεύσουν τη διοργάνωση της Γαλλίας. Ετσι, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη, έχει εντοπιστεί προσπάθεια για υποτίμηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ σε ένα μεγάλο μέρος αναγνωστών του διαδικτύου έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από ανακριβείς ειδήσεις, οι οποίες έχουν διοχετευτεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες (ψεύτικες) ότι οι Γάλλοι ασφαλίζουν την περιουσία τους επειδή φοβούνται τρομοκρατικές επιθέσεις. Ψεύτικα βίντεο ανέφεραν ότι το 24% των ανθρώπων που αγόρασαν εισιτήρια τα επέστρεψαν διότι φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα ενώ άλλα βίντεο που, υποτίθεται, προέρχονταν από μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν αθλητές και φιλάθλους να μην μεταβούν στο Παρίσι γιατί κινδυνεύουν.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημοσιεύτηκαν εικόνες από, υποτιθέμενα, γκράφιτι στο Παρίσι που απειλούσαν με βία τους Ισραηλινούς πολίτες. Ανάμεσα στα ψεύτικα βίντεο ήταν και ένα με τον Τομ Κρουζ.

Η ΑΙ ήδη χρησιμοποιείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής σε περίπτωση ενστάσεων. Η Δ.Ο.Γ. σε συνεργασία με τη Fujitsu έχουν κατασκευάσει το Judging Support System το οποίο καταγράφει τρισδιάστατα τις κινήσεις των αθλητών από όλες τις πλευρές και αναλύει τα αριθμητικά δεδομένα. Προς το παρόν, αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται για χρήση των κριτών.

«Το συγκεκριμένο σύστημα έχει πολύ καλή εφαρμογή σε όργανα με στατικές κινήσεις, όπως, π.χ., οι κρίκοι. Η συνεργασία της Ομοσπονδίας και της Fujitsu υπάρχει από το 2017. Προς το παρόν το χρησιμοποιούμε εάν υπάρχουν ενστάσεις», δήλωσε ο διεθνής κριτής ενόργανης Νίκος Προβιάς στην «Κ», ενώ όταν τον ρωτήσαμε εάν θα αντικαταστήσει η ΑΙ τον άνθρωπο απάντησε: «Θα έρθει ο καιρός που θα γίνει αλλά θα αργήσει. Κάποια υποκειμενικά κριτήρια δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Το άθλημα είναι πολύπλοκο και το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο».

Το Judging Support System δεν θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT