Μεταγραφή Εμπαπέ: Γιατί η Ρεάλ πήρε άλλον έναν σούπερ σταρ
μεταγραφή-εμπαπέ-γιατί-η-ρεάλ-πήρε-άλλ-563059903

Μεταγραφή Εμπαπέ: Γιατί η Ρεάλ πήρε άλλον έναν σούπερ σταρ

Η συνύπαρξη Εμπαπέ και Βινίσιους μοιάζει με πολυτέλεια και προκαλεί αναμφίβολα μεγάλο πονοκέφαλο στον Κάρλο Αντσελότι

Χρήστος Κοντός
Ακούστε το άρθρο

Ο Ικερ Κασίγιας, ο εμβληματικός παλιός τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στη θέση του, αναρωτήθηκε πότε ακριβώς πήρε φέτος η «βασίλισσα της Ευρώπης» το τρόπαιο του Champions League: το περασμένο Σάββατο που νίκησε την Ντόρτμουντ στον τελικό του Γουέμπλεϊ ή μήπως την περασμένη Δευτέρα, όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Αν και είχε από καιρό επιβεβαιωθεί, η λιτή ανακοίνωση της Ρεάλ για τη μεταγραφή ίσως του πιο σημαντικού ποδοσφαιριστή στον κόσμο αυτήν την εποχή, προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στα εκατομμύρια των οπαδών της και μια φανερή αμηχανία στους φίλους των άλλων μεγάλων ομάδων της Ευρώπης, αυτών που προσπαθούν κάθε χρόνο να την κοντράρουν και έχουν βαρεθεί να τρώνε τη σκόνη της.

Με έξι τρόπαια Champions League την τελευταία δεκαετία και 15 συνολικά στην ιστορία μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών, τα διπλά συν ένα από τη δεύτερη στο «Libro d’ Oro» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Μίλαν, οι «μερένχες» έκαναν την κίνηση ματ που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της ηγεμονίας τους για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, το «μαύρο διαμάντι» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το στέμμα τους και υπόσχεται θριάμβους σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Μεταγραφή Εμπαπέ: Γιατί η Ρεάλ πήρε άλλον έναν σούπερ σταρ-1
(REUTERS/Catherine Steenkeste)

Εδώ και χρόνια η επιτυχία μιας μεταγραφικής κίνησης έχει πάψει να αποτιμάται μόνο από την αγωνιστική αντανάκλασή της. Το ίδιο ή και περισσότερο σημαντική είναι η εμπορική αξιοποίησή της. Και στην προκειμένη περίπτωση, ο οικονομικός αντίκτυπος αυτής της συμφωνίας αναμένεται να εκτινάξει σε μυθικά ύψη τα κέρδη της Ρεάλ και να τα φτάσει από τα 400 εκατ. ευρώ κοντά στα 900 εκατ.!

Με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους, η μεταγραφή του Εμπαπέ στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν μοιάζει και τόσο πολύ απαραίτητη για να δικαιολογεί τέτοιο ντόρο. Ο 25χρονος Γάλλος, με καταγωγή από το Καμερούν από την πλευρά του πατέρα του και την Αλγερία από αυτήν της μητέρας του, θεωρείται μεν ένας από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) παίκτες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά παίζει ακριβώς στην ίδια θέση με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ Βινίσιους, τον MVP του φετινού Champions League με 27 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, ένα λιγότερο από τον ίδιο.

Η συνύπαρξη Εμπαπέ και Βινίσιους μοιάζει με πολυτέλεια και προκαλεί αναμφίβολα μεγάλο πονοκέφαλο στον Κάρλος Αντσελότι. Πρέπει να βρει τρόπο να τους χωρέσει και τους δύο στα αριστερά ή να πειραματιστεί δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό, με τον κίνδυνο να δημιουργήσει εντάσεις και παράπονα. Και πόσο πολύ χώρο μπορεί να βρει ο πολύπειρος Ιταλός τεχνικός για να τους βολέψει αμφότερους στην ίδια ενδεκάδα, όταν θα πρέπει να χωρέσει με κάποιο τρόπο και τους Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο συν τον 18χρονο Εντρικ, το νέο παιδί-θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου από τη Βραζιλία;

Μεταγραφή Εμπαπέ: Γιατί η Ρεάλ πήρε άλλον έναν σούπερ σταρ-2
(REUTERS/Lee Smith)

Το γιατί έκανε μια τόσο ηχηρή κίνηση η Ρεάλ Μαδρίτης για έναν παίκτη που στην πραγματικότητα δεν τον έχει ανάγκη αγωνιστικά, το εξηγεί το ίδιο το DNA της: παίρνει πάντα τους καλύτερους, διαιωνίζοντας τη γενιά των galacticos που προκάλεσαν τεράστια αίσθηση με την (όχι πάντα αρμονική) συνύπαρξή τους στην ίδια ομάδα των μεγάλων αστέρων. Η περίπτωση του Εμπαπέ είναι ίδια με εκείνες της παλιάς φουρνιάς και αρκετά διαφορετική από την τωρινή, υπό την έννοια ότι ήλθε στη Ρεάλ ως φτασμένο και τεράστιο όνομα όπως κάποτε οι Ζιντάν, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπέκαμ, Ρονάλντο, Φίγκο, Οουεν, Κακά, Ρομπίνιο και πόσοι άλλοι.

Αντίθετα, οι σταρ της σημερινής Ρεάλ είναι δικό της δημιούργημα. Οταν τους απέκτησε, ήταν όλοι τους τεράστια ταλέντα μεν, αλλά άγουρα παιδιά, που δεν είχαν διαμορφώσει ακόμα χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο, ο Μπέλιγχαμ, ο Μιλιτάο, ο Βαλβέρδε, ο Καμαβιγκά, ο Τσουαμενί πήγαν σχεδόν αμούστακα παιδιά στη Μαδρίτη και πλάστηκαν στη μεγάλη αγκαλιά της «βασίλισσας» που έχει τον δικό της τρόπο να μπολιάζει τα νέα παιδιά με χρυσόσκονη και να εκτινάσσει στα ύψη τη φήμη και την αξία τους.

Αυτός ο συνδυασμός είναι που τρομάζει όλους τους αντιπάλους της. Ολοι αυτοί οι παίκτες που χαρακτηρίζονται πλέον σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, βρίσκονται σε μια ηλικία 23 με 26 χρονών, έχουν δηλαδή πολύ ψηλό ταβάνι ήδη και πολλά χρόνια τεράστιας καριέρας μπροστά τους. Και έρχεται τώρα να προστεθεί στην παρέα τους ο 25χρονος Κιλιάν Εμπαπέ, στο άνθος της ηλικίας του και ήδη με μια απίστευτη καριέρα στην πλάτη. Πέρα από τη μονοκρατορία της Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία επί των ημερών του, ο ίδιος έχει προλάβει να παίξει σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν καν γίνει 24 χρονών. Τα επιτεύγματά του; Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, τρία γκολ στον τελικό του 2022 στο Κατάρ, πρώτος σκόρερ των τελικών σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης. Και έκλεισε τα 25 του μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη!

Το γιατί επέλεξε η Ρεάλ τον Εμπαπέ, μπορεί να το δει κάποιος ανοίγοντας όλο το πλάνο. Πέρα από τα αγωνιστικά οφέλη, θα έχει και τεράστια οικονομικά, με τις μεγάλες συμφωνίες που έχει στα σκαριά με κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Το γιατί επέλεξε ο Εμπαπέ τη Ρεάλ έχει κι αυτό ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πολλοί ειδικοί του χώρου θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε κάνει άλλη επιλογή με καλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα και μεγαλύτερο χώρο δόξας για τον ίδιο.

Τα χρήματα που πήρε από τη Ρεάλ ζαλίζουν (15 εκατ. ευρώ τον χρόνο συν 100 εκατ. μπόνους υπογραφής, δηλαδή μίνιμουμ 175 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια), αλλά είναι σαφώς λιγότερα απ’ όσα καρπωνόταν στην Παρί Σεν Ζερμέν και απ’ όσα θα μπορούσε να πάρει από άλλες μεγάλες ομάδες, όπου θα ήταν αδιαμφισβήτητα το μόνο… κοκόρι στο κοτέτσι! Είναι, βέβαια, σημαντικό δέλεαρ κι αυτό το 80-20 που του εξασφάλισε από τα δικαιώματα της εμπορικής του εικόνας η δαιμόνια μάνατζερ και μητέρα του, Αλίσια, αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν ήταν μόνο το χρήμα αυτό που καθόρισε τις επιλογές του. Θα μπορούσε να βρει αλλού περισσότερα.

Ούτε και το συναίσθημα έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο κι ας είναι το όνομά του δεμένο με τη Ρεάλ από τα 12 του χρόνια, όταν μεγάλωνε με τις αφίσες του Κριστιάνο Ρονάλντο πάνω από το κρεβάτι του. Αυτή ήταν η 3η απόπειρα της «βασίλισσας» να τον αποκτήσει, με ένα έντονο φλερτ που κρατάει σχεδόν τη μισή του ζωή και μόλις τώρα εξελίχθηκε σε γάμο! Παίζει κι αυτό τον ρόλο του, φυσικά, αλλά σε εποχές σκληρού επαγγελματισμού, δεν αρκεί από μόνο του για να καθορίσει τις εξελίξεις.

Αυτό που έστειλε συστημένο τον Εμπαπέ στη Μαδρίτη είναι το μεγάλο απωθημένο του: να κατακτήσει το Champions League! Κι αν θες κάτι τόσο πολύ, για να το κερδίσεις προφανώς και θα πρέπει να απευθυνθείς σ’ αυτόν που έχει το… copyright! Η αλήθεια είναι ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει και τόσο μεγάλη ανάγκη τη βοήθεια του Εμπαπέ για να κατακτά Champions League – έχει πάρει 15 χωρίς αυτόν, τα 6 την τελευταία δεκαετία που είναι και ο ίδιος ενεργός. Ο Εμπαπέ όμως έχει ανάγκη την τεχνογνωσία της Ρεάλ για να σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά που τόσο πολύ τη θέλει για τη συλλογή του. Γι’ αυτό και πήγε στους καλύτερους, για να γίνει ο κορυφαίος όλων!

Για να πετύχει αυτή η σχέση με τις τόσες ιδιαιτερότητες, ο Εμπαπέ πηγαίνει στη Μαδρίτη με τους όρους της Ρεάλ και όχι τους δικούς του. Ναι μεν θεωρείται το πιο καυτό όνομα παγκοσμίως αυτήν την εποχή, αλλά θα βρει να τον περιμένουν εκεί οι Μόντριτς, Καρβαχάλ και Νάτσο με τα 6 Champions League, ο Κάρλος Αντσελότι με τα άλλα 5 δικά του, συν πόσοι άλλοι που έχουν και ένα και δύο και τρία τέτοια τρόπαια, όταν ο ίδιος δεν έχει κανένα! Για να πορευτεί με ασφάλεια σ’ αυτό το ναρκοπέδιο, οφείλει να μπει αυτός στα παπούτσια των άλλων και όχι να τους στριμώξει όλους στα δικά του, όπως πολύ εύκολα θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ομάδα.

Αυτό το παιχνίδι των λεπτών ισορροπιών το γνωρίζει καλά ο Εμπαπέ από τη συνύπαρξή του στην Παρί Σεν Ζερμέν με τους Μέσι και Νεϊμάρ, δύο σούπερ σταρ που ο καθένας τους είναι μία κατηγορία από μόνος του. Θα το ξαναζήσει με άλλους συμπαίκτες σε άλλες συνθήκες και μια άλλη πόλη, έξω από τα δικά του νερά, με τους κανόνες των άλλων, όμως και όχι τους δικούς του.

Κι αυτό του έκανε εξαρχής σαφές η Ρεάλ με ένα ξεχωριστό και αθόρυβο τρόπο: όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο περίμενε υπομονετικά να φύγει από την ομάδα ο Ραούλ για να πάρει το αγαπημένο Νο 7 και να ξαναγίνει ο παγκόσμιος CR7, έτσι κι αυτός θα συμβιβαστεί με το Νο 9 που άφησε ορφανό ο Μπενζεμά γιατί το δικό του αγαπημένο Νο 10, το φοράει ένας γίγαντας τσέπης, ονόματι Λούκα Μόντριτς! Κι όπως σωστά τον συμβούλεψαν και σοφά επέλεξε να το τηρήσει, ο Εμπαπέ ούτε καν τόλμησε να το ζητήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT