Το Last Dance του Κριστιάνο

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ πηγαίνει στη Γερμανία για να καταρρίψει όσα ρεκόρ δεν έχει ακόμα ξεπεράσει

το-last-dance-του-κριστιάνο-563064091

Εχοντας φτάσει πλέον σε ηλικία 39 ετών, ο Ρονάλντο επιστρέφει στα γήπεδα της Ευρώπης με τη φανέλα της Πορτογαλίας, με στόχο να ηγηθεί της προσπάθειας της εθνικής ομάδας της χώρας του να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο του Euro 2024. Ολα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μεγάλο τουρνουά της απίστευτης καριέρας του και θα ήθελε να φτάσει μέχρι το τέλος, όπως είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια στη διοργάνωση του 2016, στη Γαλλία.

Ο αρχηγός της Πορτογαλίας κατέχει μια σειρά από ρεκόρ που αφορούν την παρουσία του σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει και πολλά άλλα. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την πορεία που θα έχουν οι Πορτογάλοι στη διοργάνωση ξεκινώντας από έναν όμιλο με αντιπάλους την Τουρκία, την Τσεχία και τη Γεωργία, όπου σαφώς είναι το φαβορί για την πρωτιά.

Ρεκόρ που ήδη κατέχει

1. Κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης

Ο Ρονάλντο έπαιξε για πρώτη φορά στο Euro το 2004, σε ηλικία 19 ετών. Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πάρει μέρος σε πέντε συνεχόμενα Euro και μπορεί απλά και μόνο με την παρουσία του στο γήπεδο στις 18/6, στην πρεμιέρα της Πορτογαλίας απέναντι στην Τσεχία, να φτάσει τις έξι συνεχείς παρουσίες σε τελική φάση.

Το ντεμπούτο του έγινε στις 12 Ιουνίου του 2004, όταν σκόραρε εναντίον της εθνικής μας ομάδας στο «Ντραγκάο» (νίκη της Ελλάδας με 2-1) και από εκεί τα πέρα τα γκολ συνεχίστηκαν. Συνολικά έχει πετύχει 14, δύο το 2004, ένα το 2008, τρία το 2012 και το 2016, πέντε το 2021. Τον ακολουθούν οι Μισέλ Πλατινί (Γαλλία): 9, Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία): 7, Αλαν Σίρερ (Αγγλία): 7, Ολε Μάντσεν (Δανία): 7, Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία): 6, Πάτρικ Κλάϊφερτ (Ολλανδία): 6, Τιερί Ανρί (Γαλλία): 6, Νούνο Γκόμεζ (Πορτογαλία): 6 και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία): 6.

2. Περισσότερες εμφανίσεις

Με 25 παρουσίες σε αγώνες τελικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης να τον ξεπεράσει, καθώς αναμένεται να προσθέσει και άλλες στο τουρνουά της Γερμανίας. Τον ακολουθούν οι συμπατριώτες του Ζοάο Μουτίνιο και Πέπε με 19 συμμετοχές ο καθένας, ενώ από 18 έχουν οι Σβαϊνστάιγκερ και Μπονούτσι και από 17 οι Μπουφόν και Κιελίνι.

3. Τελικές προσπάθειες

Από το 1980, κανείς δεν έχει πλησιάσει τον Ρονάλντο σε περισσότερες τελικές προσπάθειες για γκολ. Ο αριθμός των 137 του Πορτογάλου σούπερ σταρ είναι μίλια μακριά από τις 52 του Ανρί, ενώ ακολουθούν ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Ντένις Μπέργκαμπ, αμφότεροι με 48 τελικές προσπάθειες για γκολ.

Το Last Dance του Κριστιάνο-1
Associated Press

Τα ρεκόρ που μπορεί να σπάσει

1. Δημιουργία ευκαιριών

Και πάλι από το 1980, το ρεκόρ των περισσότερων ευκαιριών κατέχει ένας σπουδαίος Πορτογάλος, αλλά όχι ο Ρονάλντο. Ο Λουίς Φίγκο βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με 42. Ο Ρονάλντο βρίσκεται μόλις μία πίσω με 41 και λογικά θα τον ξεπεράσει, με τον Γερμανό Μεσούτ Οζίλ να έχει 40, τον Κάρελ Πομπόρσκι της Τσεχίας 39 και τον Ζιντάν 38.

2. Ασίστ

Ο πρώην εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κάρελ Πομπόρσκι, μοιράζεται αυτή τη στιγμή το ρεκόρ με τον Ρονάλντο για τις περισσότερες ασίστ, με έξι ο καθένας, με τον Πορτογάλο πάντως να είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τον Τσέχο. Από κοντά, πάντως, ακολουθεί και ο Κέβιν ντε Μπρόινε που έχει πέντε και θα πάρει μέρος στο τουρνουά, με τη φανέλα του Βελγίου.

3. Γηραιότερος σκόρερ

Ακόμα και στα 39 του χρόνια, ο Ρονάλντο δεν είναι ο γηραιότερος παίκτης στην ομάδα της Πορτογαλίας, με την τιμή αυτή να πέφτει στον συμπαίκτη του, Πέπε. Εφόσον ο 41χρονος αμυντικός δεν σκοράρει, ο Ρονάλντο θα μπορούσε να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του τουρνουά και να πάρει αυτό το ρεκόρ από τον Αυστριακό Iβιτσα Βάστιτς (ο οποίος ήταν 38 ετών και 257 ημερών όταν σκόραρε στην ισοπαλία 1-1 με την Πολωνία το 2008).

Ο τίτλος του γηραιότερου σκόρερ σε τελικό του Euro θα μπορούσε επίσης να διεκδικηθεί, αν η Πορτογαλία φτάσει μέχρι το Βερολίνο, με το ρεκόρ αυτό να κατέχει σήμερα ο Ιταλός Λεονάρντο Μπονούτσι, ο οποίος ήταν 34 ετών όταν ισοφάρισε εναντίον της Αγγλίας πριν από τρία χρόνια.

4. Αρχηγός σε δύο κατακτήσεις

Εάν η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στον όμιλο F μαζί με Τσεχία, Τουρκία και Γεωργία, επαναλάβει την επιτυχία του 2016, τότε ο Ρονάλντο θα γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης –μετά τον Ισπανό Ικερ Κασίγιας το 2008 και το 2012– που θα είναι αρχηγός της χώρας του σε κατακτήσεις δύο Euro.

5. Η μάχη του πρώτου σκόρερ

Αν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει αγωνιστεί σε 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τώρα πάει για το 6ο, έχει καταφέρει να βγει μόλις μια φορά πρώτος σκόρερ. Τον ξεπερνούν ο Μισέλ Πλατινί με 9 τέρματα το 1984 και με έξι ο Αντουάν Γκριεζμάν το 2016. Φέτος πάντως η μάχη αναμένεται να είναι αρκετά αμφίρροπη, καθώς τον ίδιο τίτλο θα διεκδικήσουν με πάθος οι Κιλιάν Εμπαπέ, Αντουάν Γκριεζμάν και Χάρι Κέιν.

Το μέλλον

Ο,τι και να συμβεί στα γήπεδα της Γερμανίας, είναι δεδομένο ότι ο 39χρονος αγέραστος σταρ θα έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις τελικές φάσεις της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αφού πολλά από τα ρεκόρ που έχει ή και αναμένεται να δημιουργήσει, δύσκολα θα ξεπεραστούν από κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή στο μέλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT