Στα… όπλα οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Στα… όπλα οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα αντιδρούν οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ στη συμφωνία χορηγίας που υπέγραψε ο σύλλογος της Βεστφαλίας με μεγάλη γερμανική βιομηχανία όπλων, παρότι θα αποφέρει πολλά εκατομμύρια στα ταμεία. Η φιναλίστ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θα λαμβάνει ετησίως διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ (η εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για 20 εκατ. ευρώ) για τα επόμενα τρία χρόνια από τη Rheinmetall, την εταιρεία όπλων, που μεταξύ άλλων παράγει υλικό που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ομάδας της Μπουντεσλίγκα με βιομηχανία όπλων, αν και η Rheinmetall είχε νωρίτερα συνάψει συμφωνία χορηγίας με ομάδες στο μπάσκετ και στο χάντμπολ. Αυτή την εβδομάδα προστέθηκε συμφωνία και με ομάδα χόκεϊ.

Η συμφωνία με την Μπορούσια ανακοινώθηκε μερικές ημέρες πριν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και προκάλεσε μια μάλλον αχρείαστη αναστάτωση στον σύλλογο, όσο κι αν ο διευθυντής Λαρς Ρίκεν δήλωνε ότι δεν υπάρχει θέμα στην ομάδα. Στον τελικό λοιπόν, το περασμένο Σάββατο, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έφεραν στο Γουέμπλεϊ κι ένα πανό που ρωτούσε σε ελεύθερη μετάφραση: «Rheinmetall: Με το ποδόσφαιρο καθαρίζετε την εικόνα σας;». Κάποιοι οπαδοί ανέστειλαν και την ιδιότητα μέλους του συλλόγου, όπως έγινε γνωστό. Κατά τον γερμανικό Τύπο, η Rheinmetall, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, θα γίνει «πρωταθλητής χορηγός» της Μπορούσια: αν και δεν θα διαφημίζεται στη φανέλα του συλλόγου, το όνομα της βιομηχανίας θα εμφανίζεται σε διαφημιστικές πινακίδες στην έδρα της ομάδας, ενώ το λογότυπό της θα υπάρχει και στο φόντο των συνεντεύξεων Τύπου.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, είπε ότι η συμφωνία είναι «ασυνήθιστη», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε πως ζούμε σε έναν διαφορετικό, πιο απειλητικό κόσμο». Εδώ και δεκαετίες, ο κόσμος στη Γερμανία έχει γαλουχηθεί σε αντιμιλιταριστικά πρότυπα, για να ξεφύγει από το παρελθόν των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ετσι, η χορηγία και διαφήμιση μιας βιομηχανίας όπλων φαντάζει ιδιαιτέρως αταίριαστη στους οπαδούς της Ντόρτμουντ, ομάδας με ευρεία στήριξη στις εργατικές τάξεις της κοιλάδας του Ρουρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT