Ενα Euro που μοιάζει διαφορετικό

Μεγάλο φαβορί δεν υπάρχει, ενώ πολλά αουτσάιντερ δείχνουν ικανά για την έκπληξη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μοιάζει με Μουντιάλ, αλλά δεν θα είναι. Θα διαρκέσει αγωνιστικά όσο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα έχει πάρα πολλές ομάδες, αλλά θα είναι όλες ευρωπαϊκές, με την ευρεία γεωγραφική έννοια. Τρία χρόνια μετά το προηγούμενο Euro, και ενάμιση χρόνο μετά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουμε μπροστά μας ξανά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, για μία φορά ακόμη χωρίς την Ελλάδα, αλλά ξανά γεμάτο προσδοκίες για φιλάθλους και μη, ίσως περισσότερες από ποτέ.

Το Euro 2024 αρχίζει σε πέντε ημέρες (14/6) στα γήπεδα της Γερμανίας και μας προϊδεάζει για μία διοργάνωση πιο απρόβλεπτη και πιο χορταστική από όλες τις προηγούμενες. Σε αντίθεση με εκείνες, από το φετινό Euro δεν λείπει καμία από τις μεγάλες ομάδες, ούτε υπάρχει κάποια που να ξεχωρίζει ως φαβορί. Η χαρά των μπουκμέικερ δηλαδή…

Είναι όμως και η χαρά η δική μας: Θα δούμε για έκτη φορά (ρεκόρ στη διοργάνωση) τον νικητή του 2016 με την Πορτογαλία, Κριστιάνο Ρονάλντο, τον κατά πολλούς κορυφαίο σήμερα παίκτη στον κόσμο Κιλιάν Εμπαπέ να φοράει το γαλλικό περιβραχιόνιο, θα απολαύσουμε νέους αστέρες να δίνουν χαρά σε Αγγλους, Γερμανούς, Ισπανούς και Ιταλούς, θα παρακολουθήσουμε έξι ομάδες από τα Βαλκάνια και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ θα ξεχωρίσει και το ντεμπούτο της Γεωργίας, που πήρε στη διαδικασία των πέναλτι τη θέση που διεκδικούσε η Ελλάδα.

Ενα είναι σίγουρο: Οτι ξεχωρίζουν ελάχιστες από τις 24 φιναλίστ και η διοργάνωση έχει όλα τα φόντα ώστε να μας χαρίσει εκπλήξεις και συγκινήσεις εφάμιλλες του παρελθόντος – άλλωστε, πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση των εκπλήξεων, αν αναλογιστεί κανείς τους θριάμβους ομάδων που δεν έχουν άλλον τίτλο, δηλαδή της Τσεχοσλοβακίας το 1976, της Δανίας το 1992 και της «γαλανόλευκης» πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

Μπορεί η Γερμανία να φιλοξενεί τη διοργάνωση φέτος, αλλά δεν φαίνεται και να… τρελαίνεται προς το παρόν γι’ αυτήν – τουλάχιστον, μέχρι να έρθουν οι πρώτες νίκες. Οι αρνητικές εμφανίσεις σε πολλά φιλικά ματς πριν αναλάβει ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν και το… στραπάτσο του Μουντιάλ στο Κατάρ έχουν μειώσει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες των οπαδών της «νασιοναλμανσάφτ», με το 27% των πολιτών στη Γερμανία να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το Euro 2024. Τουλάχιστον στο πρόσωπο του Φλόριαν Βιρτς, του μεσοεπιθετικού της Λεβερκούζεν, κάποιοι βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας για κάτι πολύ καλό.

Για έκτη φορά στη διοργάνωση –κάτι που αποτελεί ρεκόρ– θα συμμετάσχει ο νικητής του 2016 με την Πορτογαλία, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η κάτοχος του τροπαίου Ιταλία, με τον τεχνικό Λουτσάνο Σπαλέτι να βλέπει τη «σκουάντρα ατζούρα» να μην… τραβάει στα φιλικά, ενώ βρίσκεται και στον λεγόμενο «όμιλο του θανάτου», κόντρα σε Ισπανία και Κροατία, από όπου ο τρίτος θα δυσκολευτεί πολύ να πάρει ένα από τα τέσσερα εισιτήρια των επιλαχόντων.

Μάλιστα, ο Σπαλέτι είναι ένας από τους πέντε Ιταλούς προπονητές που μπαίνουν στη διοργάνωση φέτος, μαζί με τους Ντομένικο Τεντέσκο (Βέλγιο), Φραντσέσκο Καλτσόνα (Σλοβακία), Μάρκο Ρόσι (Ουγγαρία) και Βιντσέντσο Μοντέλα (Τουρκία). Αρα, υπάρχουν 21% πιθανότητες να σηκώσει την κούπα Ιταλός; Σε ό,τι αφορά στους Αγγλους, εκεί σίγουρα θα το σηκώσει 100% ένας Αγγλος, καθώς θεωρούν τα «τρία λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ το αδιαμφισβήτητο φαβορί για να πάρουν αυτό που έχασαν στον τελικό του Γουέμπλεϊ πριν από τρία χρόνια και δεν έχουν ακόμη κατακτήσει. Η αρμάδα των Κέιν, Μπέλιγχαμ, Φόντεν και των άλλων αστέρων φαίνεται ικανή για πολύ μεγάλα πράγματα φέτος, αν και κάθε φορά τα ίδια λένε οι Αγγλοι και στο τέλος ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε περισσότερο… Οι ίδιοι είναι, πάντως, το μεγάλο φαβορί και για τα γραφεία στοιχημάτων.

Η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάμπ, που κλείνει 12 χρόνια στον πάγκο των «μπλε», είναι δεύτερη στις πιθανότητες, αλλά ούτε αυτή έχει πείσει με τις μάλλον ασταθείς εμφανίσεις της. Ο δρόμος της προς τα νοκ άουτ είναι ευκολότερος από αυτόν της Ιταλίας και της Ισπανίας, και αν καταφέρει να μην ασχολείται συνέχεια με το τι κάνει ο Εμπαπέ, μπορεί και να βρει τον δρόμο προς την τρίτη κούπα της.

Οσο για την ανανεωμένη Ισπανία, ο Λουίς ντε λα Φουέντε θα ποντάρει στους παίκτες που είχε στα χέρια του και στις «μικρές» εθνικές ομάδες με τα κόκκινα, για να εκπληρώσει τις ισπανικές προσδοκίες με νέα αστέρια όπως ο Λαμίν Γιαμάλ.

Και η έκπληξη από πού μπορεί να έρθει φέτος; Εδώ η… κρυστάλλινη σφαίρα σβήνει, δεν δείχνει ούτε Βέλγιο, ούτε Ολλανδία, ούτε Πορτογαλία. Σε έναν μήνα, πάντως, θα ξέρουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT