Ο Ολυμπιακός χτυπά στοχευμένα για τον τίτλο, ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR ακόμη ψάχνεται

Ο Ολυμπιακός χτυπά στοχευμένα για τον τίτλο, ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR ακόμη ψάχνεται

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 2-0, οι «πράσινοι» αναζητούν σφυγμό για τον τελικό της προσεχούς Δευτέρας και το κλίμα έχει δυναμιτιστεί ξανά

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 στη σειρά των τελικών της Basket League το βράδυ της Παρασκευής, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να πρέπει πλέον να ανεβεί ένα βουνό.

Οπως στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, έτσι και σ’ αυτό του ΣΕΦ, η ένταση περίσσευε, η διαιτησία ήταν ξανά κακή (χωρίς να καθορίσει αποτέλεσμα, αλλά στο 76-70 έδωσε δικαιώματα, κατακυρώνοντας το εκπρόθεσμο καλάθι του Κάνααν που έκανε το 78-70), με τους «πράσινους» να αναζητούν τον καλό εαυτό τους, τη διάρκεια και την ενέργειά τους, μα προπαντός το μυαλό τους, αν θέλουν να παραμείνουν «ζωντανοί» στη μάχη.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στους δύο τελικούς έχει δεχθεί 90,5 πόντους κατά Μ.Ο από τον Ολυμπιακό των 78,8 πόντων της Ευρωλίγκας, δείχνοντας ότι μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, δεν είναι η «ίδια» ομάδα. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι στον 2ο τελικό, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, δέχθηκε 25 πόντους από τα 13 λάθη του και 18 από τις δεύτερες κατοχές που «χάρισε» στον αντίπαλό του.

Ο Γ. Μπαρτζώκας για δεύτερο ματς εγκλώβισε αμυντικά τον Ναν, ο οποίος είχε ξανά κακό ποσοστό στα σουτ (8/20 στο ΟΑΚΑ και 6/17 στο ΣΕΦ, αλλά παραδόξως και καμία κερδισμένη βολή!) και έχασε το μυαλό του, καθώς πέρα από κάποια σφυρίγματα που δεν πήρε, είδε δίπλα του τον Λεσόρ να είναι απελπιστικά μόνος στο «5» και τους φόργουορντ της ομάδας να μην βγαίνουν μπροστά και στα δύο μέρη του παρκέ, ειδικά στην 3η περίοδο όταν ο Ολυμπιακός έτρεξε επί μέρους σκορ 24-16, με τους «πράσινους» να αφήνουν τη μπάλα στα χέρια του για να παίζει ένας εναντίον όλων.

Το ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR διεκδικεί «άδειος» τον τίτλο μετά το 7ο αστέρι του, δεν σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν συμβάλει σ’ αυτή την εικόνα με το στοχευμένο, πειθαρχημένο και γεμάτο πίστη για αποτέλεσμα παιχνίδι τους.

Οι «πράσινοι» δέχθηκαν πολλά ελεύθερα σουτ, αποτέλεσμα της εξαιρετικής αντίπαλης κυκλοφορίας, ο Μιλουτίνοφ έκανε πάρτι με 17 πόντους, ο Πίτερς είχε 15, ο Παπανικολάου 11, ενώ στα γκαρντ, Γκος και Κάνααν φόρτωσαν το αντίπαλο καλάθι με 35 πόντους, με το σύνολο του Αταμάν να παρουσιάζει μεταπτώσεις, χωρίς επικοινωνία και ψυχραιμία.

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στο 3ο δεκάλεπτο ήταν αποκαρδιωτική. Οχι μόνον ήταν άναρχος επιθετικά, αλλά επέτρεψε στους παίκτες του Ολυμπιακού να πιστέψουν ότι η αναμέτρηση είναι δική τους, βάζοντας μεγάλα σουτ. Κι όταν σε ένα τέτοιο ντέρμπι ο αντίπαλος πιστέψει -ειδικά στην έδρα του- τότε είναι δύσκολο να πάρεις τη νίκη.

Ο Γ. Μπαρτζώκας, χτύπησε για μια φορά ακόμη, στοχευμένα, τρεις παίκτες, τόσο αμυντικά όσο επιθετικά: τους Λεσόρ, Ναν, Σλούκα. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να παίρνει κάτι υπέρ του και στα δύο μέρη του παρκέ, με τον Πετρούσεφ και τον Πίτερς να φθείρουν τον Γάλλο, παράλληλα με τον Μιλουτίνοφ. Τον Αμερικανό γκαρντ τον σημάδεψε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και πολλές φορές με mismatch, ενώ τον Ελληνα διεθνή τον έχει αποσυντονίσει αισθητά στη σειρά αυτή.

Οταν, λοιπόν, «εξαφανίζονται» και τα «τριαροτεσσάρια» (Χουάντσο, Μήτογλου, Γκριγκόνις, Παπαπέτρου), τότε ο γρίφος, έχει λυθεί πολύ πιο εύκολα… 

Ο Παναθηναϊκός έχει δομικές ατέλειες, ως ομάδα μόλις 11 μηνών, που μπορεί το έπος του Βερολίνου να τις έκρυψε διότι ήταν δύο νοκ άουτ ματς, όμως μια σειρά αγώνων, όπως οι τελικοί, τις έφεραν ξανά στην επιφάνεια. Οι «πράσινοι» υποφέρουν κυρίως στο «5» (ο Λεσόρ είναι «θηρίο», αλλά έχει ύψος 2.06 και σε κάποιες καταστάσεις έχει πρόβλημα), όπως και στις θέσεις των φόργουορντ, αφού κάποιοι παίκτες παρουσιάζουν σημαντικές και συχνές μεταπτώσεις. 

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Η σειρά είναι πλέον στο 2-0 με τον Ολυμπιακό να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR, αν δεν μπει σε mood Βερολίνου, δεν θα έχει καμία ελπίδα να επιστρέψει. Αν καθαρίσει το μυαλό του και επαναφέρει την ενέργειά του εκεί που πρέπει, τότε μπορεί να βρει διέξοδο στο ήδη διαμορφωμένο γενικότερο αδιέξοδο. 

Ο Ολυμπιακός έχει ακουμπήσει τον τίτλο, ξέρει, όμως, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος στο πλάνο του Μπαρτζώκα, προκειμένου να μη μπει σε περιπέτειες.

Οι τελικοί έχουν δυναμιτιστεί ξανά και ευχή όλων είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση και η «φωτιά» περάσει στην «πυρίτιδα» της εξέδρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT