Χρήστος Τζόλης: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Χρήστος Τζόλης: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Η πορεία του Χρήστου Τζόλη, η καταξίωση στα γερμανικά γήπεδα και η σπουδαία εμφάνιση κόντρα στη «Νασιονάλμανσαφτ»

7' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεμφάνιση του Χρήστου Τζόλη στην εθνική μας ομάδα δεν συνδυάστηκε με μια νίκη ή ένα δικό του γκολ, ήταν όμως αρκετά θορυβώδης για ένα παιδί 22 χρονών που είχε τεθεί εκτός επιλογών τα τελευταία δύο χρόνια και είδε την καριέρα του να ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού.

Με την εμφάνισή του κόντρα στη Γερμανία, ο Τζόλης κέρδισε ξανά την προσοχή στην δεύτερη ποδοσφαιρική του πατρίδα και ήταν ο Ελληνας διεθνής που κέντρισε περισσότερο από κάθε άλλον το ενδιαφέρον των Γερμανών δημοσιογράφων.

Δεν ήταν μόνο η εξαιρετική του εμφάνιση και οι καλές στιγμές που είχε μέσα στο παιχνίδι, ήταν κι όλος αυτός ο θόρυβος που έχει προκληθεί γύρω από το όνομά του μετά την καταπληκτική χρονιά που έκανε με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ στη β’ κατηγορία της Γερμανίας.

Με 24 γκολ και 10 ασίστ, ο Τζόλης ήταν ο βασικός λόγος που η ομάδα του έφτασε μέχρι το διπλό μπαράζ με τη Μπόχουμ που έκρινε το τελευταίο εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία.

Ο τρόπος που έχασε στο νήμα την άνοδο η Φορτούνα ήταν σοκαριστικός. Παίζοντας με την ομάδα που τερμάτισε στην 16η θέση της Μπουντεσλίγκα, νίκησε μέσα στο Μπόχουμ 3-0, με τον Τζόλη να έχει μία ασίστ και ενεργή συμμετοχή στα άλλα δύο γκολ της ομάδας του, που ξεκίνησαν από δικές του ενέργειες.

Η ρεβάνς στο Ντίσελντορφ πήρε από νωρίς χαρακτήρα φιέστας. Οι οπαδοί της Φορτούνα γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο περιμένοντας μια γιορτή αλλά έζησαν μια απόλυτη ποδοσφαιρική «κηδεία».

Χρήστος Τζόλης: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς-1

Η Μπόχουμ επικράτησε 3-0, πήγε το ματς στην παράταση και μετά στη διαδικασία των πέναλτι, επιβίωσε από την άσπρη βούλα και έμεινε στη Μπουντεσλίγκα. Το σοκ για τους γηπεδούχους ήταν απίστευτο και το κάζο τους θα μνημονεύεται για χρόνια.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ουδόλως αποθάρρυνε τη Φορτούνα να αποκτήσει τα δικαιώματα του καταβάλλοντας στη Νόριτς τα 3,5 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η ρήτρα δανεισμού του, εκ των οποίων τα 600 χιλ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία του ΠΑΟΚ με βάση του ποσοστού μεταπώλησης που κράτησε από τη μεταγραφή του στην αγγλική ομάδα.

Αν και έδωσε αυτό το σημαντικό ποσό για ομάδα β’ κατηγορίας, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι ο Τζόλης θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο Ντίσελντορφ.

Ενας όρος στο συμβόλαιό του προβλέπει ρήτρα εξαγοράς των δικαιωμάτων του έναντι 6 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιουλίου. Και οι Γερμανοί θεωρούν αρκετά πιθανό εάν όχι σίγουρο ότι κάποια άλλη ομάδα θα βρεθεί να τα δώσει για να τον αποκτήσει.

Η Φορτούνα δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, διότι εκτιμά ότι με μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σαν την καταπληκτική εφετινή, το κασέ του Τζόλη του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει πάει σε πολύ πιο ψηλά νούμερα.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί Γερμανοί δημοσιογράφοι περίμεναν τον Τζόλη στο τέλος του φιλικού της Εθνικής για να τον ρωτήσουν σχετικά με το μέλλον του.

Ο ίδιος δεν θέλησε να βάλει μια πινελιά ίντριγκας στην ιστορία και άφησε τα πάντα ανοικτά. Πολύ ανοικτά, μάλιστα, καθώς πέρα από το δεδομένο ενδιαφέρον γερμανικών ομάδων όπως της Μάιντς, της Βέρντερ Βρέμης και της Γκλάντμπαχ, μοιάζει πιθανό να μπουν στο χορό και ελληνικές ομάδες.

Ο Ολυμπιακός έχει ασχοληθεί με την περίπτωσή του και ο Παναθηναϊκός δεν είναι αδιάφορος, παρότι τα 6 εκατ. ευρώ της ρήτρας είναι πολύ μεγάλο νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα και για ομάδες που δείχνουν αποφασισμένες να ξοδέψουν κάτι παραπάνω εφέτος για να επιστρέψουν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μοιάζει πολύ πιθανό, λοιπόν, να δούμε τις επόμενες εβδομάδες ένα σίριαλ γύρω από έναν παίκτη που λίγα χρόνια νωρίτερα χάλασε κόσμο με τις εμφανίσεις του στον ΠΑΟΚ και έκανε μια μεταγραφή σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που τίναξε την μπάνκα στον αέρα.

Ο Χρήστος Τζόλης της διετίας 2019-21, ειδικά της δεύτερης χρονιάς που ήταν πραγματικά εντυπωσιακές οι επιδόσεις του, ήταν ο… Κωνσταντέλιας της εποχής εκείνης!

Τα 16 γκολ που πέτυχε, αρκετά εκ των οποίων «χρυσάφι» σε κρίσιμα ματς του πρωταθλήματος και της Ευρώπης, είχαν φέρει στην Τούμπα δεκάδες σκάουτ από διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, που προσπαθούσαν να τον ακτινογραφήσουν και να καταλάβουν το εάν ένα παιδί μόλις 19 χρονών θα μπορούσε να σταθεί ανταγωνιστικά σε ένα πολύ πιο δυνατό πρωτάθλημα από το ελληνικό.

Η Νόριτς πείστηκε ότι πρέπει να επενδύσει πάνω του και τον απέκτησε με ένα ποσό 13,5 εκατ. ευρώ που ήταν διπλό ρεκόρ: ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή που έκανε ποτέ στην ιστορία της η αγγλική ομάδα και ταυτόχρονα η πιο μεγάλη πώληση που έκανε ποτέ στη δική του ιστορία ο ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κράτησε, μάλιστα, και ποσοστό μεταπώλησης 20% που θα της αποφέρει τώρα άλλες 600 χιλ. ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το νούμερο είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν ολοκληρώθηκε πριν τρία χρόνια η μεταγραφή του.

Χρήστος Τζόλης: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς-2

Aγουρο παιδί ο Τζόλης, δεν μπόρεσε να δικαιώσει σε τόσο υψηλό επίπεδο τις μεγάλες προσδοκίες που είχε η Νόριτς όταν τον αποκτούσε, ούτε και το βάρος των 13,5 εκατ. ευρώ που κόστισε η μεταγραφή του.

Η διαφορά μεταξύ Πρέμιερ Λιγκ και Σούπερ Λιγκ είναι χαώδης και το επίπεδο του ανταγωνισμού στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν άφησε πολλές ευκαιρίες στον 19χρονο τότε Τζόλη να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση στο ταλέντο του.

Με μόλις 1 γκολ σε 27 αγώνες παρά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του, έμεινε στα ρηχά και την επόμενη χρονιά πήρε τον δρόμο για την Ολλανδία και τη Τβέντε για να «ψηθεί».

Ούτε εκεί τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως όλοι περίμεναν. Πολύ μακριά από το εξαιρετικό πρόσωπο που είχε δείξει στον ΠΑΟΚ, ο Τζόλης είχε αρκετά θέματα να ξεπεράσει στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε στη Τβέντε.

Επαιξε μόλις σε 10 αγώνες με τη φανέλα της, σκόραρε μόνο μία φορά και μ’ αυτή τη φτωχή επίδοση ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αγγλία. Η Νόριτς τον έδωσε ξανά δανεικό, αυτή τη φορά σε ομάδα β’ κατηγορίας της Γερμανίας. Πιθανώς όταν μπήκε η ρήτρα των 3,5 εκατ. ευρώ δεν θα πίστευε καν ότι θα ερχόταν η ώρα να πληρωθεί, αλλά να που το ποδόσφαιρο απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι το άθλημα των μεγάλων ανατροπών.

Αν η Νόριτς είχε υποψιαστεί ότι ο Τζόλης θα έκανε τόσο υπέροχη χρονιά στη Γερμανία, σαφώς και δεν θα έβαλε ρήτρα αγοράς του ή κι αν το έκανε, δεν θα ήταν τόσο χαμηλή, σχεδόν στο 25% των χρημάτων που είχε δαπανήσει για να τον αποκτήσει από τον ΠΑΟΚ.

Οι όροι του δανεισμού ήταν τέτοιοι που της άφηναν ένα περιθώριο να μαζέψει λίγο τη ζημιά, γιατί τα 13,5 εκατ. ευρώ που επένδυσε σε καμία περίπτωση δεν της βγήκαν στα πρώτα δύο χρόνια ούτε και πίστευε κανείς ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στη συνέχεια.

Να όμως που άλλαξαν τα πράγματα και η εικόνα πλέον είναι εντελώς διαφορετική. Η Φορτούνα βρήκε στο πρόσωπο του Τζόλη έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή και μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει πολλά, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί αλλιώς στα μπαράζ με τη Μπόχουμ και η Φορτούνα επέστρεφε στη Μπουντεσλίγκα, σαφώς τα οφέλη και για τις δύο πλευρές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Τώρα η μπάλα δεν είναι αποκλειστικά στα πόδια της ομάδας του Ντίσελντορφ κι ας έδωσε το ποσό που προβλεπόταν για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.

Τα 6 εκατ. ευρώ δεν είναι μεγάλο ποσόν για να αποθαρρύνει τις ουκ ολίγες ομάδες που ενδιαφέρονται για τον Τζόλη, άρα είναι πιθανό να γίνει άμεσα κάποια κίνηση πριν περάσει η προθεσμία.

Πάντα μια επένδυση στο ποδόσφαιρο εμπεριέχει ένα ρίσκο σαν κι αυτό που πήρε η Νόριτς χωρίς να δικαιωθεί ούτε αγωνιστικά ούτε και οικονομικά. Αυτό ενδεχομένως να βάζει σε δεύτερες σκέψεις τις ομάδες που τον παρακολουθούν στενά τους τελευταίους μήνες, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι όπως πριν 3 χρόνια.

Οταν πήγε στην Αγγλία, ο Τζόλης ήταν ένα σχεδόν αμούστακο παιδί μόλις 19 χρονών, που φορτώθηκε ένα τεράστιο βάρος στην πλάτη. Τρία χρόνια μετά, είναι πια στα 22 του, γεμάτος εμπειρίες από 3 διαφορετικά πρωταθλήματα και με μια καταπληκτική σεζόν στα πόδια του, πολύ υψηλή και τόσο σε επίπεδο όσο και σε διάρκεια.

Το ρίσκο μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ελεγχόμενο, γι’ αυτό και οι Γερμανοί εκτιμούν ότι θα βρεθούν αρκετές ομάδες πρόθυμες να το πάρουν πριν η τιμή του εκτιναχθεί στα ύψη μετά από μια δεύτερη το ίδιο καλή χρονιά.

Ο Χρήστος Τζόλης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της φράσης «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»!

Οι άγουρες πλάτες του δεν άντεξαν το βάρος τόσο μεγάλων προσδοκιών και λύγισε στην αρχή, χωρίς να προφέρει τα πρώτα δύο χρόνια ούτε το ελάχιστο απ’ αυτά που υποσχόταν η εντυπωσιακή παρουσία του στον ΠΑΟΚ.

Βρήκε, όμως, τη δύναμη να πατήσει ξανά στα πόδια του και να εκτιναχθεί σαν ελατήριο ψηλά. Εκεί που η καριέρα του έμοιαζε να τελματώνει, εκεί βρήκε ο ίδιος τη δύναμη να τη σώσει. Ένα παιδί 22 χρονών είναι ακόμα, γεμάτο εμπειρίες πια, με όλο το μέλλον μπροστά του.

Η περίπτωσή του είναι παράδειγμα και για άλλα παιδιά της ηλικίας του που μοιάζουν έτοιμα να κάνουν ένα τόσο μεγάλο άλμα στην καριέρα τους, όπως ο Κωνταντέλιας που αυτές τις μέρες που είναι στο επίκεντρο ενός τρελού χορού εκατομμυρίων.

Πάντα κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή από μια άλλη έστω κι αν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά σίγουρα όλο και κάποια μαθήματα προσφέρει.  

Όσο πιο ψηλό το επίπεδο, τόσο πιο μεγάλες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες. Αλλά οι αθλητές είναι φτιαγμένοι για να αγωνίζονται και να κυνηγάνε κάθε ευκαιρία, με σημείο – κλειδί να βρουν την κατάλληλη στιγμή, χωρίς άγχος και ανυπομονησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT