Το απωθημένο του ενός εκατοστού

Ο Ελληνας πρωταθλητής σαρώνει όλα τα μετάλλια αλλά του λείπει το πανελλήνιο ρεκόρ που θα τον απογειώσει

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εκατοστό… Ούτε καν ένα εκατοστό δεν κάνει χάρη ο αθλητισμός. Ακόμα και στους πιο σπουδαίους. Στους κορυφαίους.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει σαρώσει τα πάντα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο ηγεμόνας στο αγώνισμα του μήκους αλλά δεν είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ. Κι όλα αυτά για ένα εκατοστό!

Πόσο σημαντική μονάδα μέτρησης είναι για τον στίβο αυτό το εκατοστό, που επί 17 χρόνια δεν βρέθηκε ούτε ένας να σπάσει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ (8.66μ.) του Λούη Τσάτουμα από τα  Παπαφλέσσεια» του 2007; Ούτε καν ο Τεντόγλου που χθες προσγειώθηκε στα 8.65μ και μάλιστα δύο φορές;

«Κατάρα. Δεν γίνονται αυτά…» ομολόγησε το απωθημένο του ο 26χρονος άλτης κουρασμένος σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, έγραψε ιστορία, κατέκτησε για τρίτη διαδοχική φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το χρυσό μετάλλιο, κατέρριψε το προσωπικό του ρεκόρ κατά 6 εκατοστά, σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνων αλλά το πανελλήνιο ρεκόρ ανήκει ακόμη σε άλλον.

Το απωθημένο του ενός εκατοστού-1
Φωτ.: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

«Στον ανοιχτό θα κυνηγήσω το πανελλήνιο ρεκόρ. Το ρεκόρ ανδρών γράφει ακόμη Τσάτουμας. Πρέπει να το πάρω. Αν βρω καλές συνθήκες πιστεύω θα καταφέρω να κάνω φέτος το ρεκόρ του Λούη», είχε πει το 2022 αλλά δεν μπόρεσε. Ούτε το 2023, ούτε στο μισό 2024.

Το εκατοστό αυτό το κυνηγάει χρόνια ο Τεντόγλου. Τουλάχιστον έξι. Δεν θέλει απλά να το ξεπεράσει. Θέλει να το «διαλύσει» με ένα άλμα πάνω από τα 8.70μ. που θα τον απελευθερώσει, που θα σπάσει τα «δεσμά» του και θα τον κάνει να κοιτάξει πιο μακριά.

Πήρε φόρα και το κυνήγησε στην Ελλάδα, σε μεγάλα τουρνουά, σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η «προσγείωση» γινόταν πάντα πιο πίσω.

Οσοι τον είδαν μετά την χθεσινή προσπάθειά του στην Ρώμη κατάλαβαν πως βαθιά μέσα του ξέρει πως αργά ή γρήγορα θα «πετάξει» πιο ψηλά. Μιλούσε για μεγάλα άλματα, για 8.80μ., 8.90μ. Ωστόσο υπάρχει πάντα η επιφύλαξη του αθλητή: Ο φόβος ενός τραυματισμού, μιας κακής ημέρας, ενός άκυρου άλματος, ενός μη ευνοϊκού ανέμου.

Στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Τεντόγλου δεν θα επιδιώξει μόνο να γίνει ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ. Θα ψάξει το άλμα που στην κυριολεξία θα τον απογειώσει. 

Το απωθημένο του ενός εκατοστού-2
Φωτ.: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Για τους περισσότερους, ειδικούς και μη, είναι ο μοναδικός στον πλανήτη που είναι σε θέση να ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ (8.95 μ.) και να αγγίξει τα εξωπραγματικά 9 μέτρα.

Ο Μάικ Πάουελ ακόμη και σήμερα, 33 χρόνια μετά, είναι ο Νο 1 στο αγώνισμα. Τον Αύγουστο του 1991 στο Τόκιο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ο Αμερικανός άλτης πήδηξε στα 8,95μ σε μια ασύλληπτη μάχη με τον Κάρλ Λιούις.

Ο αθλητής του αιώνα έκανε πέντε άλματα πάνω από 8.68μ. (8.68μ., 8.83μ., 8.91μ., 8.87μ., 8.84μ. κατά σειρά) αλλά έχασε από τον συμπατριώτη του.

Το κρυφό όνειρο του Μίλτου έχει τον αριθμό 9 μπροστά. Αυτό έχει ως φάρο στον ορίζοντα του και μέχρι στιγμής το πλησιάζει αργά αλλά σταθερά. Μόλις ένα εκατοστό τον χωρίζει από το τοίχος που ορθώνεται μπροστά του. Οταν το περάσει όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT