Μηλένα Κοντού στην «Κ»: Eκανα πάντα αυτό που αγαπούσα και ο στόχος μου ήταν υψηλός

Μηλένα Κοντού στην «Κ»: Eκανα πάντα αυτό που αγαπούσα και ο στόχος μου ήταν υψηλός

Η 18χρονη αθλήτρια μιλάει λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου θα αγωνιστεί στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που η Μυτιλήνη καμάρωνε το δικό της «παιδί», τον Κώστα Κεντέρη, να αναδεικνύεται ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϊ. Στις 27 Ιουλίου 2024, η Λέσβος θα καμαρώσει ξανά ένα δικό της «παιδί», τη μόλις 18χρονη Μηλένα Κοντού, να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι μαζί με το πλήρωμά της, την 26χρονη Ζωή Φίτσιου από τη Θεσσαλονίκη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας.

Οι δύο κωπηλάτισσες έκαναν ένα διάλειμμα στη Λέσβο, ώστε να γνωρίσει η Μηλένα στη Ζωή την πατρίδα της, τον Ναυτικό Ομιλο Μυτιλήνης, αλλά και να προσκυνήσουν μαζί τον Ταξιάρχη Μανταμάδου. Εξάλλου εξομολογήθηκαν ότι έκαναν τάμα, χωρίς να το αποκαλύψουν η μία στην άλλη, πριν λάβουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών του προολυμπιακού τουρνουά στη Λουκέρνη της Ελβετίας την Τρίτη 21 Μαΐου, όταν τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με χρόνο 07:05:07. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου οι δυο τους επιστρέφουν στο προπονητικό κέντρο της Αθήνας, όπου θα συνεχίσουν την προετοιμασία έως τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια πετούν για Γαλλία. Θα προπονούνται σε ένα κέντρο λίγο έξω από το Παρίσι και στις 27 Ιουλίου ξεκινούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μηλένα Κοντού, το όνομα της οποίας απαντάται συνήθως ανορθόγραφα στο Διαδίκτυο γιατί οι συντάκτες του δεν γνωρίζουν ότι προέρχεται από τα ονόματα Δήμητρα και Ελένη, ξεκίνησε να κωπηλατεί στα 7 της χρόνια, στην Γ΄ Δημοτικού, στον Ναυτικό Ομιλο Μυτιλήνης (ΝΟΜ), τον παλαιότερο αθλητικό σύλλογο της Λέσβου (έτος ίδρυσης 1932). Μικρότερη δοκίμασε τον στίβο και το ποδόσφαιρο, αλλά ζήλεψε όπως λέει τον μεγαλύτερο αδελφό της, και πήγε και εκείνη στην κωπηλασία. «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι ψυχολογικά τον εαυτό μου, τις σκέψεις που χρειάζονται πειθαρχία και μαθαίνω να εμπιστεύομαι τις προπονήσεις μου», λέει στην «Κ».

Ξεκίνησε την εντατική προπόνηση στην Γ΄ Γυμνασίου με τέσσερις ώρες, και στην Γ΄ Λυκείου έφτασε στις 8 ώρες, ενώ σήμερα που ετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα κάνει 10 ώρες την ημέρα. Προπονούνταν στον ΝΟΜ, και το «παράπονό» της ήταν ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει δικό της σύγχρονο σκάφος. Οταν όμως πήγε στην Εθνική, η τοπική εταιρεία catering, Ελαΐτης, έκανε δωρεά νέου σκάφους στον ΝΟΜ.

«Η Μηλένα είναι ένας στρατιώτης, αυτό μας έλεγαν πάντα οι καθηγητές της. Εχει ξενυχτήσει πολλά βράδια για τα μαθήματά της», λέει στην «Κ» η μητέρα της, Ρένα Αίνιζλη, η οποία είναι καθηγήτρια γαλλικών. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όταν η Μηλένα μικρή άρχισε να αποσπά τις πρώτες διακρίσεις, συγγενείς και φίλοι τής έλεγαν χαριτολογώντας συγχαρητήρια που μαθαίνει και γαλλικά μαζί, ώστε να πάει επάξια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι! Μαζί της θα πάει και όλη η οικογένειά της. «Ουσιαστικά είχα πάντα δύο ζωές. Η μία ήταν αυτή της επιμελούς μαθήτριας που την έβλεπαν όλοι, η άλλη ήταν η κωπηλατική μου ζωή που δεν ήταν ορατή, είχε πολλές θυσίες, έχασα βόλτες με τις παρέες και την οικογένειά μου για να προπονούμαι», εξηγεί η Μηλένα που πέρασε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, «έκανα πάντα αυτό που αγαπούσα, και ο στόχος μου ήταν υψηλός», με τη μητέρα της να προσθέτει ότι υπήρχαν τα πρωινά ξυπνήματα στις 5 το πρωί, να φάει το πρωινό της, να πάει για τρέξιμο, να επιστρέψει, να κάνει ντους και να κάνει επανάληψη στην ιστορία: «Καμιά φορά κάναμε την αλλαγή των ρούχων και την επανάληψη στο αμάξι, μεταξύ των φροντιστηρίων και της προπόνησης». Στην εθνική ομάδα Κωπηλασίας γνώρισε τη Ζωή Φίτσιου, που της έμαθε πώς να συμπεριφέρεται ψύχραιμα μέσα στη βάρκα με το πλήρωμά της, και «ήταν η πρώτη που με υποδέχτηκε». «Εχουν φοβερή χημεία η Μηλένα με τη Ζωή και αυτό φάνηκε από τις πρώτες διοργανώσεις», λέει ο προπονητής της Αρίστος Βογιατζής.

Ελλειψη στήριξης

Η Μηλένα Κοντού τονίζει τις δυσκολίες της κωπηλασίας στην Ελλάδα. Οι αθλήτριες δεν πληρώνονται και για να μπορέσουν να προπονηθούν με επαγγελματικό τρόπο, πρέπει να βρουν χορηγό. Η Ομοσπονδία Κωπηλασίας στηρίζει οικονομικά όσο μπορεί τη διαμονή των αθλητριών στις διοργανώσεις. «Ο Ναυτικός Ομιλος Μυτιλήνης πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω της Μηλένας. Η ίδια δεν έχει πάρει μεταγραφή και αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο. Ο Κώστας Κεντέρης είχε πάρει μεταγραφή προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Η Περιφέρεια εδώ και δύο χρόνια μας έχει τάξει μια βάρκα και δεν την πήρε ποτέ. Μας κάλεσαν να μας συγχαρούν και επειδή δεν ήταν η Μηλένα μαζί, μας είπαν να φύγουμε. Το ίδιο και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης. Μας είχε τάξει εργομετρικά μηχανήματα. Μας βοήθησε μεν να βάψουμε τον χώρο, αλλά τα πράγματα που έταξαν στη Μηλένα δεν τα έκαναν ποτέ. Οποιος θέλει φωτογραφήσεις, ξέρει πού θα μας βρει. Θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε από γραφείο σε γραφείο», λέει ο πρόεδρος του ΝΟΜ, Τάσος Μπαλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT