Η ένταση των τελικών απειλεί να «τσαλακώσει» το μπάσκετ

Η ένταση των τελικών απειλεί να «τσαλακώσει» το μπάσκετ

Το ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ των «αιωνίων» επιδεινώθηκε μετά το φινάλε του 3ου τελικού στο ΟΑΚΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μείωσε σε 2-1 τη σειρά των τελικών της Basket League, μπήκε ξανά στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου, όμως τα αγωνιστικά συμβάντα μένουν σε δεύτερο… πλάνο, καθώς το ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ των «αιωνίων» επιδεινώθηκε μετά το φινάλε του 3ου τελικού στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Δευτέρας.

Νέες φωνές για τη διαιτησία –αυτή τη φορά από τον Ολυμπιακό–, νέες εντάσεις μεταξύ παικτών και των προπονητών, αλλά και ανακοινώσεις κάνουν τον 4ο τελικό της Τετάρτης στο ΣΕΦ άκρως εκρηκτικό.

Ενα ματς που ουσιαστικά θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή. Αν ο Ολυμπιακός επικρατήσει, θα στεφθεί πρωταθλητής. Αν νικήσει ο Παναθηναϊκός AKTOR, θα ισοφαρίσει τη σειρά σε 2-2 και θα πρέπει να… αυτοκτονήσει στο πέμπτο και τελευταίο ματς στο ΟΑΚΑ για να χάσει το πρωτάθλημα. Αρα, ο τίτλος κρίνεται την Τετάρτη. 

Πριν πάμε στα αγωνιστικά, να πούμε ότι η διαιτησία δεν διαμόρφωσε κανένα αποτέλεσμα (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι την ίδια θέση είχαμε και για τα δύο προηγούμενα ματς).

Βλέποντας και την αναμέτρηση της Δευτέρας, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει την τύχη (που κάθε άλλο παρά τύχη είναι, βέβαια) να έχει δύο πολύ σπουδαίες μπασκετικές ομάδες και δύο από τις καλύτερες της Ευρώπης, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να είναι φυσικά ο πρωταθλητής Ευρώπης για τη σεζόν 2023-24.

Αν ξεκινήσουμε από τους «ερυθρολεύκους», αξίζει να θαυμάσουμε ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα κατάφερε μέσα σε ένα καυτό ΟΑΚΑ να τροχίσει τη διαφορά των 16 πόντων, και μάλιστα να περάσει και μπροστά, έστω και για λίγο στην 4η περίοδο. Μια ομάδα που έμεινε με έναν σέντερ λόγω τραυματισμού, έχει καταφέρει στους τελικούς να παραμένει στο υψηλό επίπεδο και να διαχειρίζεται το ματς μοναδικά και να βγάζει στο παρκέ όλα αυτά που τον κρατούν εδώ και τρία χρόνια μέσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει, ουσιαστικά, βγάλει τη σεζόν, κατακτώντας μάλιστα και την Ευρωλίγκα (ένας απίθανος άθλος), με –πάνω κάτω– επτά παίκτες, καθώς, όπως έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν, οι «πράσινοι» είναι μια ομάδα μόλις μίας σεζόν και, όπως είναι αναμενόμενο, έχει «αστοχίες». 

Κι εκεί που βλέπει τον Κώστα Αντετοκούνμπο να γίνεται παράγοντας του ματς, «χάνει» σε απόδοση τον Γκριγκόνις ή τον Μήτογλου, καταφέρνει να αντέξει την αντεπίθεση του Ολυμπιακού και να μη χάσει το μυαλό του όταν αυτός προσπερνά, και με ένα 9-0 να τελειώνει την αναμέτρηση, στηριζόμενος ξανά στην «αγία τριάδα» Λεσόρ, Ναν, Σλούκα, και με τον Παπαπέτρου και τον Γκραντ να δίνουν πολύτιμες βοήθειες.

Κι εκεί που όλη η Ευρώπη παρακολουθεί ίσως τη σημαντικότερη σειρά τελικών της εντός παρκέ, έξω από αυτό η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει. Μέχρι στιγμής, στα δύο ματς του ΟΑΚΑ και στο ένα του ΣΕΦ δεν είχαμε παρατράγουδα. Την Τετάρτη, όμως, τα πάντα θα είναι οριακά, καθώς η νίκη θα κρίνει τα πάντα.

Και στην εθνική ομάδα;

Με τα ντέρμπι να συνεχίζονται και μετά τα 40 αγωνιστικά λεπτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα δούμε ξανά έκτροπα, αν οι «πράσινοι» κάνουν το 2-2 στο Φάληρο. Με την ένταση να έχει περάσει και στους παίκτες, παραμένει, φυσικά, και το ερώτημα αν αυτή η κατάσταση μεταφερθεί και στην εθνική ομάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Καθαρά αγωνιστικά, ο τέταρτος τελικός στο ΣΕΦ θα κριθεί στις προσωπικότητες και στους σφυγμούς. Οποια ομάδα καταφέρει να τους ελέγξει και να έχει περισσότερα αποθέματα ενέργειας στο φινάλε, αυτή θα πάρει και το ματς. Πέρα από τακτικές και συστήματα. Κι ελπίζουμε η διαιτησία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κραυγαλέα και καθοριστικά λάθη.

Οποιος, πάντως, κι αν πάρει τον τίτλο, θα κλείσει πιο… γλυκά τη χρονιά, μια χρονιά πολύ επιτυχημένη και για τους δύο «αιωνίους». Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ήδη ράψει το 7ο αστέρι του και απλώς θα χάσει ακόμη ένα πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε για τρίτη σερί σεζόν στο κορυφαίο ραντεβού της Ευρώπης και έχει κατακτήσει το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο, ενώ είναι πρωταθλητής τα τελευταία δύο χρόνια.

Κανενός η τροπαιοθήκη δεν θα… πληγεί με την απώλεια του φετινού τίτλου, κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πριν η ένταση αυτή πληγώσει την Εθνική, δημιουργήσει επεισόδια στην κερκίδα και, εντέλει, τσαλακώσει την εικόνα του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που γίνονται προσπάθειες να κλείσουν νέους παίκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT