Μια ηρωίδα της ζωής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μια ηρωίδα της ζωής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Βραζιλιάνα αθλήτρια του πινγκ πονγκ, Αλεξάντρε Μπρούνα Κόστα, θα λάβει μέρος και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

μια-ηρωίδα-της-ζωής-στους-ολυμπιακούς-563073790

«Φτάσε όπου δεν μπορείς» έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» και η Αλεξάντρε Μπρούνα Κόστα ενδέχεται να μην έχει διαβάσει μεν το έργο του Κρητικού συγγραφέα, ωστόσο, στη μέχρι τώρα ζωή της, έχει ως στόχο να… φτάνει εκεί που δεν μπορεί.

Η αθλήτρια του πινγκ πονγκ αναμένεται να γίνει η πρώτη Βραζιλιάνα που θα αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς επιλέχθηκε και για τις δύο διοργανώσεις του Παρισιού. Θα είναι η δεύτερη αθλήτρια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης που θα πάρει μέρος και στις δύο αθλητικές γιορτές. Η πρώτη ήταν η γνωστή μας από τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, Ναταλία Παρτίκα, από την Πολωνία.

Η Μπρουνίνια, όπως είναι το προσωνύμιο της, όταν ήταν τριών μηνών υπέστη θρόμβωση και οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμό στο δεξί της χέρι. Αρχισε να ασχολείται με το πινγκ πονγκ από την παιδική ηλικία και πολλές φορές υπερίσχυε των αρτιμελών αντιπάλων της.

«Οταν ήμουν μικρή και οι γονείς μου έκλαιγαν για την απώλεια του χεριού μου τους είπα ότι μία ημέρα θα τους κάνω υπερήφανους. Ο Θεός δεν αφήνει τα όνειρα να πεθάνουν και ένα πρόβλημα μπορεί να σε ενδυναμώσει για να πετύχεις άλλες νίκες», έχει πει σε συνέντευξή της.

Στο βιογραφικό της Βραζιλιάνας αθλήτριας υπάρχουν ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια από τους Παραολυμπιακούς του Ρίο και του Τόκιο και ένα χρυσό και δύο χάλκινα από παγκόσμια πρωταθλήματα. Η Ομοσπονδία πινγκ πονγκ της Βραζιλίας την επέλεξε για να την εκπροσωπήσει και στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού.

«Θέλω να γιορτάσω, να τραγουδήσω, να κλάψω»

«Από μωρό η ζωή μου έχει πολλές προκλήσεις. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα αντέξω να τις αντιμετωπίζω. Σήμερα όμως μπορώ να γιορτάσω, να τραγουδήσω, ακόμα και να κλάψω, καθώς θέλω να μοιραστώ με όλους όσοι με αγαπούν, ότι θα γίνω η πρώτη Βραζιλιάνα που θα πάρω μέρος και σε Ολυμπιακούς και σε Παραολυμπιακούς», έγραψε η αθλήτρια σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την ηλικία των 7 ετών, η Αλεξάντρε Μπρούνα Κόστα ασχολείται με το πινγκ πονγκ και στα 11 έγινε δεκτή στην εθνική ομάδα. Δύο φορές έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Βραζιλίας στο πρωτάθλημα των αρτιμελών αθλητών.

Η Μπρουνίνια έχει ως ίνδαλμα τη Ναταλία Παρτίκα. Η αθλήτρια από την Πολωνία γεννήθηκε χωρίς το δεξί χέρι και άρχισε να παίζει πινγκ πονγκ και αυτή από την ηλικία των 7. Στα 11 έγινε η νεότερη αθλήτρια που πήρε μέρος σε Παραολυμπιακούς καθώς αγωνίστηκε στη διοργάνωση του Σίδνεϊ.

Τέσσερα χρόνια μετά, η Πολωνή συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας και αναδείχθηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης. Στο Πεκίνο και στο Λονδίνο πήρε μέρος και στους αγώνες των αρτιμελών αθλητριών. Στην τροπαιοθήκη της έχει έξι χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα από Παραολυμπιακούς, 11 από παρά-παγκόσμια (7-3-1) και 19 (17-2-0) από παρα-ευρωπαϊκά.

«Η Ναταλία αποτελεί το ίνδαλμά μου. Είναι η πηγή έμπνευσής μου. Εχει πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα της. Μου έδωσε τόση έμπνευση με αυτά που έχει κάνει με αποτέλεσμα να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για να πετύχω κάτι ανάλογο», έχει δηλώσει η Βραζιλιάνα σε συνέντευξή της.

Το προπονητικό πρόγραμμα της Μπρουνίνια περιλαμβάνει και άλλα αθλήματα όπως φούτσαλ και σκέιμπορντ. «Αυτή η προπονητική τακτική με βοήθησε για εξελίξω το παιχνίδι μου και να μπορώ να παίζω με αρτιμελείς. Μέσα από το σκέιτμπορντ ανέπτυξα την ισορροπία μου. Το ολυμπιακό πινγκ πονγκ είναι πιο γρήγορο από το παραολυμπικό. Είμαι πολύ χαρούμενη που εκπροσωπώ όλα τα άτομα με αναπηρία. Μέσα από τη συμμετοχή μου θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι μία αναπηρία δεν είναι αρκεί για να σε εμποδίσει όταν θέλεις να πετύχεις κάτι», δήλωσε μετά την ανακοίνωση για τη διπλή συμμετοχή στο Παρίσι.

Στην «Πόλη του Φωτός», η Μπρουνίνια θα προσπαθήσει να φτάσει… όπου δεν μπορεί. Και ίσως κάποιος να της ψιθυρίσει τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη από το μυθιστόρημα «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά, κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT