Αρχίζει το Copa America στη σκιά του Euro

Σχεδόν όλα τα μεγάλα αστέρια που μεσουρανούν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μεξικό θα δώσουν το «παρών», όπως οι Μέσι, Βινίσιους, Σουάρες, Αλέξις Σάντσες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαιότερη ηπειρωτική ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Copa America, διεξάγεται φέτος σχεδόν ταυτόχρονα με το Euro, αφού ξεκινάει το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης και ολοκληρώνεται την ίδια ημέρα με τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βερολίνο. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: θα αποδώσει αυτό το ρίσκο των διοργανωτών;

Σε αντίθεση με την πολύ πιο συγκεντρωτική διοργάνωση της UEFA που άρχισε χθες στη Γερμανία, με 10 γήπεδα να υποδέχονται 24 ομάδες, το φετινό Copa America θα… σκορπίσει τις 16 συμμετέχουσες ομάδες σε 14 γήπεδα και 12 πόλεις. Κάτι σαν… περιοδεία Copa America δηλαδή.

Οι διοργανωτές προσέλαβαν και κορυφαίους Λάτιν καλλιτέχνες, όπως τον Pitbull και την Becky G, ακόμη και τη Shakira, ώστε να διαφημίσουν τη διοργάνωση με τη μουσική τους, καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο για τους Αμερικανούς: θεωρούν το φετινό Copa America –το δεύτερο που διοργανώνουν οι ΗΠΑ μέσα σε οκτώ χρόνια– το κρίσιμο σκαλοπάτι προς την επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, το οποίο θα συνδιοργανωθεί με το Μεξικό και τον Καναδά.

Είναι προφανές ότι για τη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) και τους Αμερικανούς διοργανωτές δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με το Euro, αφού οι ώρες των αγώνων δεν συμπίπτουν – αντιθέτως δημιουργείται ένα τηλεοπτικό σύνολο που θυμίζει πρόγραμμα Μουντιάλ, με τα ευρωπαϊκά ματς να γίνονται… ορεκτικό (ή «lead-in», κατά τον τηλεοπτικό όρο) για τα αμερικανικά παιχνίδια. Κάθε βράδυ στην πρώτη φάση θα υπάρχουν δύο αγώνες, ένας στη 1 π.μ. κι ένας στις 4 π.μ. (ώρες Ελλάδος), σαν… συνέχεια των αγώνων του Euro που θα λήγουν μεσάνυχτα (ή 12.40 π.μ., αν έχουν παράταση).

Οι θεατές και οι τηλεθεατές δεν θα απογοητευθούν. Και Λιονέλ Μέσι θα απολαύσουν, και Βινίσιους, και Λουίς Σουάρες, και Αλέξις Σάντσες. Σχεδόν όλα τα μεγάλα αστέρια που μεσουρανούν στην Ευρώπη και στα πλούσια πρωταθλήματα ΗΠΑ και Μεξικού θα δώσουν το «παρών», ακόμη κι αν λείπει ο Νεϊμάρ από την εθνική Βραζιλίας.

Θέμα ανταγωνισμού θα υπάρχει όμως με το… αμερικανικό πρωτάθλημα, το MLS, που δεν πρόκειται να διακοπεί όσο διαρκεί το Copa America, ακόμη κι αν οι σύλλογοι που έχουν χρυσοπληρώσει τους διεθνείς αστέρες τους, όπως η Ιντερ Μαϊάμι τους Μέσι και Σουάρες, θα υποχρεωθούν να δώσουν αγώνες χωρίς αυτούς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Copa America, έχουν ήδη πωληθεί πάνω από 1 εκατ. εισιτήρια για τους 32 αγώνες της διοργάνωσης – και κάθε άλλο παρά φθηνά είναι. Μπορεί ακόμη να βρει κανείς εισιτήριο για την πρεμιέρα της ερχόμενης Πέμπτης μεταξύ της κατόχου Αργεντινής και του Καναδά στην Ατλάντα, αλλά για να δει κάποιος τον Μέσι και την παρέα του να παίζουν τότε θα πρέπει να δώσει από 195 έως 1.150 δολάρια.

Το ζητούμενο είναι να επεκταθεί το βεληνεκές της διοργάνωσης από τα εκατομμύρια των παθιασμένων με το ποδόσφαιρο ισπανόφωνων Αμερικανών και να κερδίσει το ενδιαφέρον και άλλων φιλάθλων, που έως τώρα προτιμούν το αμέρικαν φούτμπολ, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ και το χόκεϊ επί πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT