Αυλαία σε μια απίθανη μπασκετική σεζόν για την Ελλάδα

Αυλαία σε μια απίθανη μπασκετική σεζόν για την Ελλάδα

Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR τα πήρε όλα, αλλά και ο Ολυμπιακός συνέβαλε στην καλύτερη σειρά τελικών της Ευρώπης που θα την θυμόμαστε

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκλήρωσε μια χρονιά με ένα αποτέλεσμα το οποίο μέχρι το τέλος του 2023 κανείς μα κανείς δεν περίμενε. Υστερα από ένα ολικό restart και ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα με δύο μαζεμένες ήττες από τον Ολυμπιακό και μπόλικη δυσπιστία, κατάφερε να γράψει τη σεζόν που έκλεισε στο «βιβλίο» με τα πιο απίθανα πράγματα που έχουν συμβεί στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Η 15η Ιουνίου 2024 βρίσκει τους «πράσινους» στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας, προϊόν συγκλονιστικών ανατροπών και ιδανικής λειτουργίας ολόκληρου του «πράσινου» οργανισμού. Από τον Δ. Γιαννακόπουλο και τον Ε. Αταμάν μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της ΚΑΕ.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR λειτούργησε ως υγιής οργανισμός ξανά, καταφέρνοντας να βάλει σε εύρυθμη λειτουργία όλα τα γρανάζια του, να απορροφηθεί κάθε κραδασμός και να επανέλθει το κίνητρο και ο ενθουσιασμός στις τάξεις του.

Οι κινήσεις που έγιναν ήταν στοχευμένες, ο κορμός της νέας ομάδας διαμορφώθηκε και η χημεία επετεύχθη. Το να επέλθει η απαιτούμενη χημεία σε μια ομάδα, την κύρια ευθύνη την έχει η διοίκηση. Ο Δ. Γιαννακόπουλος πέραν τον οικονομικών χειρισμών, μίλησε στην καρδιά των μελών της ομάδας, με πράξεις, με ώρες δουλειάς και επαφών και δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω, κανένα παράπονο να περιπλανηθεί και να «μολύνει» οτιδήποτε, με τρανό παράδειγμα τον Σλούκα και όλο το συναίσθημα που έβγαλε για μια ομάδα που βρίσκεται μόλις λίγους μήνες, για όλη την προσπάθεια «δολοφονίας» του χαρακτήρα του που έγινε από κέντρα της πρώην ομάδας του.

Ολα αυτά έδωσαν την ενέργεια για την μυθική κατάκτηση της Ευρωλίγκας με το ανεπανάληπτο ντεμαράζ των τελευταίων μηνών και τη φλόγα για την ολική επαναφορά μετά το 0-2 από τον Ολυμπιακό για τη Basket League. Αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα…

Πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός AKTOR σ’ αυτή την ανατροπή ύστερα από το 7ο αστέρι; Αρχικά, στάθηκε όρθιος στο 3ο ματς στο ΟΑΚΑ, απέφυγε τη «σκούπα» και πήγε στο ΣΕΦ για να παίξει όλη τη χρονιά. Εκεί είχε την τύχη να δει τον Ναν να ξεσαλώνει, αλλά όχι μόνος. Στο ΣΕΦ ξεσάλωσε κι ο Αταμάν με τον τρόπο που εκμεταλλεύθηκε το καυτό βράδυ του Αμερικάνου, δίνοντας του τη μπάλα για να χτυπά τις αλλαγές του Μπαρτζώκα στα σκριν και να κρατά ανοικτή τη ρακέτα των «ερυθρόλευκων» έχοντας ακροβολισμένους τρεις παίκτες έτοιμους να σκοράρουν από μακριά.

Εκανε ουσιαστικά ένα ματς της ελληνικής Λίγκας, αναμέτρηση ΝΒΑ με στοιχεία που λατρεύει να βιώνει ο Ναν. Ο 4ος τελικός έγειρε την πλάστιγγα προς το ΟΑΚΑ, στο οποίο είδαμε το βράδυ της Παρασκευής ένα δυνατό θρίλερ, με τους «πράσινους» να σηκώνουν τελικά το 40ο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά το μέταλλό του στο Μαρούσι, άγγιξε τη δεύτερη ανατροπή με μαεστρικό «διάβασμα» του Μπαρτζώκα, αλλά ο Γκος αστόχησε στο κρισιμότερο δίποντο, πριν πάει ο Μήτογλου στις βολές (το να κατηγορούν τον Αμερικανό ότι φέρει όλη την ευθύνη για την εκπρόθεσμη επαναφορά της μπάλας, είναι τουλάχιστον αστείο, καθώς όσοι συμπάικτες του βγήκαν από τα σκριν, δεν του «έδειξαν» καθαρή πάσα -θυμηθείτε πως δυσκολεύτηκε και ο Σλούκας λίγα δευτερόλεπτα μετά σε αντίστοιχη επαναφορά).

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν τη Μπαρτσελόνα σε 5 ματς με παθητικό 70 πόντων κατά μέσον όρο και πήγαν στο Βερολίνο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό δέχθηκαν κατά Μ.Ο. 85,6 κι αυτό λέει πολλά.

Ουσιαστικά, η διαφορά των φετινών «αιωνίων» ήταν ο Σλούκας. Αυτός καθόρισε τη σειρά, αυτός, με 25 πόντους σε 11 λεπτά στο α’ ημίχρονο, κράτησε χθες ζωντανό έναν Παναθηναϊκό που πάλευε να ανασάνει και να μη χάσει τον τίτλο. 

Ο Ναν έκανε ουσιαστικά μόνος του το 2-2 στη σειρά αλλά στον 5ο τελικό, παραλίγο να τον χάσει μόνος του με 4/17 σουτ (1/10 τρ.). Παρόλα αυτά, σημείωσε ένα αλλά κρίσιμο τρίποντο και είχε την τύχη να δει να βγουν μπροστά κάποιοι συμπαίκτες του που έσωσαν την παρτίδα. Ομως, πόσα περισσότερα μπορείς να ζητήσεις από έναν παίκτη που άλλαξε τον ρουν της σεζόν;

Η χρονιά έκλεισε σαν παραμύθι και ο Παναθηναϊκός θα μπει σιγά σιγά στον δρόμο της επιβεβλημένης ενίσχυσης για τη συνέχεια, έχοντας δημιουργήσει στιβαρό κορμό, την ώρα που θα μεγεθυνθεί και οργανωτικά.

Ο Ολυμπιακός, πλήρωσε κυρίως τις επιθετικές ατέλειές του, οι οποίες του στοίχισαν όταν έφτανε στην πηγή για να πιει νερό. Νερό δεν ήπιε διότι δεν βρήκε τους ελάχιστους πόντους που ήθελε για να κάνει την υπέρβαση. Ο Γ. Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική φιλοσοφία στην ομάδα του με πειθαρχία και ρόλους. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει σε μία ονειρεμένη τριετία με τρία φάιναλ 4 και σε δύο σερί νταμπλ.

Το σίγουρο είναι ότι τη νέα σεζόν, οι Ελληνες φίλοι του μπάσκετ θα δουν δύο ακόμη καλύτερες ομάδες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, μετά την βέβαιη ενίσχυση του καλοκαιριού. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να έκλεισαν τη σεζόν πιο στεναχωρημένοι, αλλά όλοι κατά βάθος ξέρουν ότι η ομάδα τους είναι υγιής και σε καλό δρόμο.

Οι τίτλοι δεν είναι θέμα ανάθεσης. Αλλες φορές έρχονται, άλλες φορές όχι. Το σημαντικότερο είναι το τρένο να παραμένει στις ράγες του, μακριά από το κυνήγι των φθηνών εντυπώσεων. 

Κάτι, φυσικά, που θα έχει νόημα αν η ΕΟΚ και η ΚΕΔ αποφασίσουν να σοβαρευτούν και δεν βλέπουμε διαιτησίες που προκαλούν «πυρκαγιές». Διότι, αυτές, κάποιες φορές σβήνουν. Κάποιες άλλες όχι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT