Ενα παιδί οδηγεί την Τουρκία

Ο 19χρονος Αρντά Γκιουλέρ συστήθηκε με το «καλημέρα» στο Euro πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό γκολ

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάπνισα ένα πούρο, τραγούδησα ένα τραγούδι, χόρεψα με τον Εντουάρντο- τώρα θέλω να σας συστήσω ένα πολύ ενδιαφέρον παιδί». Ο Κάρλο Αντσελότι κοίταξε τους χιλιάδες οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν μπροστά του και τον 19χρονο που στεκόταν νευρικά πίσω του, απρόθυμα στριμωγμένος πίσω από τους συμπαίκτες του που πανηγύριζαν για την κατάκτηση του Champions League. «Είναι πολύ ντροπαλός», είπε ο Ιταλός προπονητής. Και μετά έδωσε το μικρόφωνο στον Αρντά Γκιουλέρ, ο οποίος ψέλλισε «ευχαριστώ», πρόσθεσε κάτι σαν «είμαστε οικογένεια», και το έδωσε βιαστικά πίσω.

Μερικές εβδομάδες μετά ο 19χρονος Αρντά στο πρώτο του παιχνίδι για το Euro της Γερμανίας μόνο… ντροπαλός δεν εμφανίστηκε. Πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό γκολ έβγαλε την Τουρκία από το αδιέξοδο απέναντι στη Γεωργία και την οδήγησε στην πρώτη της νίκη στη διοργάνωση. Μπορεί στη Ρεάλ να ψάχνει να βρει ακόμα τον ρόλο του, αλλά στην εθνική ομάδα της χώρας του είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο Γκιουλέρ πήγε από την Φενέρ στην Ρεάλ έναντι 20 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. ευρώ σε bonus, ένα εκ των οποίων είχε να κάνει με την κατάκτηση του Champions League. Μέχρι τη στιγμή που στάθηκε μπροστά σε αυτούς τους οπαδούς στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Γκιουλέρ ήταν στον σύλλογο και στη χώρα για ένα χρόνο. Αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόταν μια εισαγωγή, και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ο Αντσελότι τον κάλεσε μπροστά. Αυτή ήταν  μια έκφραση φροντίδας, εμπιστοσύνης, ενσωμάτωσης, μια επένδυση στο μέλλον όλων τους.

«Ο Αρντά έχει ένα χάρισμα», είχε πει ο Αντσελότι, αλλά όλη την περασμένη σεζόν στην Ρεάλ, αυτό φάνηκε μόνο φευγαλέα. Τώρα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπορεί να είναι η ευκαιρία που χρειάζεται ο νεαρός παίκτης, αλλά και η Ρεάλ για να τον εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο, καθώς όπως φαίνεται θα παραμείνει στο ρόστερ και δεν θα δοθεί δανεικός.

Στην εθνική βέβαια τα πράγματα είναι αλλιώς. «Γίνεται μεγάλος παίκτης μπροστά στα μάτια μας», λέει ο Αρντά Τουράν, «μαζί του βλέπουμε μια υπέροχη ιστορία, σαν ταινία του Χόλιγουντ».

Αυτή τη σεζόν, όμως, δεν είχε πάει εντελώς σύμφωνα με το σενάριο. Όταν ο Γκιουλέρ πήγε στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, σε ηλικία 18 ετών, ο Βίτορ Περέιρα, ο προπονητής που του έδωσε το ντεμπούτο του στα 16 του χρόνια στη Φενερμπαχτσέ, σε συνέντευξή του στην El País είχε πει ότι ήταν ξεχωριστός: «ένας στοχαστής, ένας οργανωτής» και «ένας παίκτης που παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση. Ο Τόνι Κρόος συμφώνησε όταν τον είδε στις πρώτες προπονήσεις με τη φανέλα της Ρεάλ. «Είναι τεχνικά πολύ καλός, ειδικά σε μικρούς χώρους», επεσήμανε ο Γερμανός χαφ χαρακτηρίζοντας το αριστερό του πόδι «εκλεπτυσμένο».

Ηταν όμως και ευαίσθητο… Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ βρισκόταν στην περιοδεία προετοιμασίας στις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ υπέστη τραυματισμό στο γόνατο από μηνίσκο, και αναγκάστηκε να επιστρέψει μόνος του στην Ισπανία για να μπει στο χειρουργείο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο. Κάθε φορά ο τραυματισμός ερχόταν καθώς πλησίαζε στην επιστροφή του. Όλοι σχετίζονταν, θα αποκαλύψει ο Αντσελότι- οι μυϊκοί τραυματισμοί ήταν προϊόν της αλλαγής του σώματός του. Δεν έπαιξε ούτε λεπτό μέχρι το παιχνίδι του Copa del Rey εναντίον της Αραντίνα τον Ιανουάριο.

Δεν έπαιξε σε αγώνα πρωταθλήματος μέχρι τις 27 Ιανουαρίου – εννέα λεπτά εναντίον της Λας Πάλμας. Στις 10 Φεβρουαρίου έπαιξε ξανά. Αυτή τη φορά πήρε 13 λεπτά εναντίον της Τζιρόνα, μπαίνοντας και κερδίζοντας ένα πέναλτι. Μια εβδομάδα αργότερα, υπήρχαν τρία λεπτά εναντίον της Ράγιο. Ανήσυχος, ο προπονητής της Τουρκίας, Βιντσέντζο Μοντέλα, τον επισκέφθηκε στην Μαδρίτη. «Τον παρακολουθούμε στενά και παίζει πολύ λίγο», είπε. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να παίξει περισσότερο τώρα, γιατί έχει πολύ ταλέντο. Θα ήταν καλύτερο για τη Ρεάλ, την εθνική και για τον ίδιο αν έπαιζε περισσότερο».

Ο Γκιουλέρ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε ξανά μέχρι τις 10 Μαρτίου. Έπαιξε ένα λεπτό και σκόραρε. Ακολούθησαν πέντε λεπτά απέναντι στην Οσασούνα, στα οποία σημάδεψε το δοκάρι από τα 50 μέτρα, και στη συνέχεια πέντε εβδομάδες χωρίς χρόνο συμμετοχής. Σε τέσσερις ημέρες με την εθνική ομάδα της Τουρκίας έπαιξε τριπλάσια λεπτά από όσα είχε παίξει όλη τη σεζόν με τη Μαδρίτη.

«Ο Αντσελότι μου δίνει συμβουλές για το πώς να βελτιώνομαι, να παίζω περισσότερο: Είμαι υπομονετικός», θα πει ο ίδιος, αλλά δεν ήταν πάντα εύκολο. Δεν ήταν πάντα εύκολο ούτε για τον προπονητή που επί της ουσίας είχε να διαχειριστεί και τον θυμό ενός εφήβου, όπως όταν αντέδρασε πετώντας τη ζακέτα της ομάδας στην προθέρμανση, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα έμπαινε στο παιχνίδι με την Αλμερία τον Ιανουάριο. Τον επόμενο μήνα, ο Αντσελότι είπε ότι ο Γκιουλέρ ήταν πλέον σε φόρμα- η απουσία του ήταν θέμα ανταγωνισμού για τις θέσεις. «Για κάποιους είναι πιο δύσκολο να μπουν στην 11άδα επειδή έχουν χάσει χρόνο λόγω τραυματισμού: είναι πολύ νέος και έπρεπε να κάνει υπομονή», θα πει για ακόμα μια φορά ο «Καρλίτος». «Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αγωνιστεί, να ανταγωνιστεί, αυτό είναι όλο».

Η ευκαιρία του ήρθε όταν η Ρεάλ «κλείδωσε» τον τίτλο στην Ισπανία. «Είναι δύσκολο να κάνεις αλλαγές όταν τα πράγματα λειτουργούν, αλλά ο Αρντά θα απολαύσει τα λεπτά που θέλει σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προανήγγειλε ο Ιταλός τεχνικός δίνοντας πλέον χρόνο συμμετοχής στον νεαρό παίκτη. Η ανταπόκριση από την άλλη ήταν εντυπωσιακή: ένα γκολ απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ένα γκολ απέναντι στη Γρανάδα, άλλο ένα απέναντι στην Αλαβές και δύο απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Ο Γκιουλέρ έφτασε στο τέλος της σεζόν χωρίς να έχει ούτε ένα λεπτό στο Champions League. Στη La Liga  έπαιξε 379, λιγότερα από οποιονδήποτε άλλον στην πρώτη ομάδα.
«Θα είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς στο μέλλον», δήλωσε ο Αντσελότι. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: θα μείνει και του χρόνου. Έχουμε μεγάλη αγάπη γι’ αυτόν. Είναι ο νεότερος. Η μπάλα είναι ερωτευμένη μαζί του».

Το ίδιο όμως ερωτευμένος με την μπάλα είναι και ο Αρντά Γκιουλέρ. Το απέδειξε χθες όταν με ένα σουτ – χάδι πέτυχε το πιο όμορφο μέχρι τώρα γκολ στη διοργάνωση. Πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της Ρεάλ για την κατάκτηση του Champions League ο Αντσελότι τον είχε κοιτάξει, του έδωσε το μικρόφωνο και του είπε: «Βγες μπροστά, μικρέ». Και βγήκε στον πρώτο αγώνα της Τουρκίας στο Euro…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT