Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός με τον Λορέντζο Μπράουν

Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός με τον Λορέντζο Μπράουν

Η ομάδα του Αταμάν δημιουργεί ίσως την καλύτερη περιφερειακή γραμμή στην Ευρωλίγκα

τι-κερδίζει-ο-παναθηναϊκός-με-τον-λορέ-563087251

Ο Παναθηναϊκός AKTOR περιμένει μόνο την υπογραφή του Λορέντζο Μπράουν για να τον εντάξει και τυπικά στο έμψυχο δυναμικό του, δημιουργώντας μια περιφερειακή γραμμή (πλάι στους Σλούκα, Ναν, Γκραντ), η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε καμία ομάδα της Ευρωλίγκας.

Αν και οι «πράσινοι» είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να προσελκύσουν τον 34χρονο Αμερικανό πόιντ γκαρντ (με ισπανικό πλέον διαβατήριο και διεθνή με την εθνική Ισπανίας), η κατάσταση της ομάδας τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσε «δόλωμα» για κανέναν παίκτη υψηλού επιπέδου.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και ύστερα από μία ανέλπιστα επιτυχημένη σεζόν, πήρε το «ΟΚ» από τον παίκτη που ξεχώρησε την περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Εργκίν Αταμάν κατέγραψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιχνίδι του Αμερικανού, καθώς οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τη Μακάμπι όχι μόνον στη regular season αλλά και στη δραματική σειρά των πλέι οφ, η οποία κρίθηκε στο 5ο ματς.

Γεννημένος την 26η Αυγούστου του 1990 στο Ρόσγουελ της Γεωργίας των ΗΠΑ, ο Μπράουν ξεχώρισε ήδη από τα λυκειακά χρόνια. Τελειώνοντας το σχολείο είχε ήδη δημιουργήσει όνομα στον μπασκετικό χώρο. Φοίτησε στο κολέγιο NC State Wolfpack όπου έκανε αισθητή την παρουσία του από την πρώτη χρονιά, ενώ το 2013 επέλεξε να λάβει μέρος στο Draft του NBA, εκεί όπου επελέγη από τους Τίμπεργουλβς στο Νο 52. Σύντομα κατέληξε στους Σίξερς και έπειτα στη G-League, αντιλαμβανόμενος ίσως για πρώτη φορά ότι το παιχνίδι του είναι περισσότερο ευρωπαϊκό παρά αμερικάνικο.

Ετσι, το 2014 συμφώνησε με τη Βενέτσια, όμως κόπηκε στα ιατρικά τεστ. Επέστρεψε στο ΝΒΑ και στους Πίστονς, για να καταλήξει ξανά στη G-League. Δύο χρόνια μετά υπέγραψε στην Ούνικς Καζάν, όμως κόπηκε ξανά στα ιατρικά, παίρνοντας αυτή τη φορά τον δρόμο για την Κίνα και τους Zhejiang Golden Bulls. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του εκεί, τον έστειλαν πάλι στη G-League, για να βρει συμβόλαιο τελικά στους Ράπτορς. Οι επιδόσεις του όμως δεν ήταν οι αναμενόμενες και πολύ γρήγορα κατέληξε για μια φορά ακόμη στην Κίνα και στους Guangzhou Loong Lions το 2019.

Στα 29 του πλέον, πίστεψε ότι έπρεπε πλέον να αποδείξει –πρώτα στον εαυτό του– ότι ήταν πραγματικά ένας Ευρωπαίος παίκτης σε… σώμα Αμερικανού.

Πρώτη στάση ήταν ο Ερυθρός Αστέρας και αυτή τη φορά, χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή στα ιατρικά, ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του, ολοκληρώνοντας την πρώτη σεζόν του στην Ευρωλίγκα με Μ.Ο. 12,3 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ σε 27 αναμετρήσεις.

Την επόμενη χρονιά κιόλας, μετακόμισε στη Φενέρμπαχτσε, με την οποία έφτασε ως τα play off. Το 2021 υπέγραψε στην Ούνικς Καζάν, όμως η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει όπως ήθελε τη σεζόν. Ωσπου, το 2022, θα κλείσει την πόρτα στον Παναθηναϊκό και θα υπογράψει στη Μακάμπι, όπου θα παραμείνει δύο χρόνια, πριν η μοίρα τον κάνει να ακούσει ξανά σειρήνες πολέμου.

Η σεζόν θα κλείσει σταματώντας πάνω στην ελληνική ομάδα, η οποία θα πάρει τελικά το εισιτήριο για το final 4 του Βερολίνου, ύστερα από μια συγκλονιστική σειρά με δύο ανατροπές.

Ο Λορέντζο Μπράουν θα είναι ο παίκτης που θα ξεχωρίσει αισθητά από το καλοδουλεμένο σύνολο του Κάτας. Απέναντι στους «πράσινους» θα κάνει εξαιρετικά ματς και θα ολοκληρώσει την παρουσία του με Μ.Ο. 32 λεπτά συμμετοχής ανά ματς, 17,2 πόντους (60% δίποντα, 38% τρίποντα, 77% βολές) και 5,8 ασίστ.

Τι είναι τελικά ο Λορέντζο Μπράουν και τι ψάχνει ο Παναθηναϊκός σε αυτόν; O 34χρονος άσος, ύψους 1,96μ., είναι ο ορισμός του Floor General. Ενας «στρατηγός» πόιντ γκαρντ που θα οργανώσει την ομάδα του, αλλά δεν θα διστάσει και να σκοράρει.

Είναι ο παίκτης που δεν θα πάρει «τραβηγμένες» προσπάθειες, αποτελεί ένα πραγματικό κομπιούτερ με την μπάλα στα χέρια, καθώς είναι ψύχραιμος όσο λίγοι ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Είναι expert σε πικ εν ρολ plays, ενώ μπορεί να συνυπάρξει με έτερο γκαρντ το οποίο θέλει κι αυτό να κρατά την μπάλα.

Κόντρα στη νέα του ομάδα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας τον είδαμε να συνεργάζεται άψογα με τον Μπάλντουιν, όσο ο τελευταίος, φυσικά, ήταν στο παρκέ πριν τραυματιστεί.

Το ότι μπήκε στο στόχαστρο του Αταμάν, σημαίνει ότι η ικανότητά του στο διάβασμα του πικ εν ρολ είναι μοναδική. Οχι μόνο μπορεί να βρει την ασίστ, αλλά στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του στην ικανότητά του μετά το σκριν να σουτάρει έπειτα από ντρίμπλα, είτε από το τόξο είτε από μέση απόσταση, ενώ δεν θα διστάσει να πάει και στο ένας εναντίον ενός, παρότι δεν είναι και ο πιο γρήγορος παίκτης της Ευρωλίγκας. Αυτή η ικανότητά του δημιουργεί μέγιστο πονοκέφαλο στην αντίπαλη άμυνα, καθώς στη μέρα του (και φυσικά όταν και η υπόλοιπη ομάδα είναι σε καλή κατάσταση), μπορεί να διαλύσει είτε under είτε flat αντιμετωπίσεις. Αδύνατο σημείο του Μπράουν θα λέγαμε ότι είναι το παιχνίδι χωρίς την μπάλα στα χέρια, αν και την τελευταία χρονιά έδειξε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνος και σε Catch and Shoot καταστάσεις.

Αμυντικά, ο Αμερικανός είναι από τους παίκτες που υπηρετούν το πλάνο της ομάδας, καθώς το μέγεθός του (1,96) του επιτρέπει να μαρκάρει με επιτυχία ακόμη και σε καταστάσεις Iso. Μην ξεχνάμε ότι οι «πράσινοι» έχουν όλα τα γκαρντ τους με ύψος άνω του 1,90 και αυτό αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα για τον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος βλέπει την περιφερειακή φαρέτρα του να είναι γεμάτη ποιότητα και επιλογές υψηλότατου επιπέδου.

Το μπάσκετ μπορεί να το χαρακτηρίζουν τα ύψη, όμως παραμένει το άθλημα των κοντών. Αυτοί έχουν την μπάλα στα χέρια, αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις, αυτοί εν τέλει καθορίζουν το παιχνίδι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT