Κόπα Αμέρικα: Oι ΗΠΑ δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ενόψει Μουντιάλ
κόπα-αμέρικα-oι-ηπα-δοκιμάζουν-τις-δυνά-563089285

Κόπα Αμέρικα: Oι ΗΠΑ δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ενόψει Μουντιάλ

Η φετινή διοργάνωση θα λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό σαν πρόβα τζενεράλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Χρήστος Κοντός
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του Euro 2024 που βρίσκεται ήδη στη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, το Copa America 2024 μπαίνει κι αυτό στη ζωή μας για να ανταγωνιστεί μεταμεσονύκτια (σε ώρες Ευρώπης) τα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τις συγκινήσεις και το πλούσιο θέαμα που υπόσχονται οι ομάδες της αντίπερα πλευράς του Ατλαντικού. 

Η σέντρα δίνεται στις 3 τα ξημερώματα Παρασκευής στο Mercedes Benz Arena της Ατλάντα, όπου η κάτοχος του τροπαίου και παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι θα αντιμετωπίσει τον Καναδά, μπροστά σε 70 χιλιάδες φιλάθλους. Το ματς είναι sold out, όπως αναμένεται να είναι και τα περισσότερα της διοργάνωσης στα σύγχρονα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες του MLS. Το αμερικανικό κοινό μπορεί να μην έχει την ευρωπαϊκή ή τη νοτιοαμερικανική κουλτούρα του ποδοσφαίρου, όμως αγαπάει τα σπορ και θέλει να τα ζει από την εξέδρα.

Απόδειξη; Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 που φιλοξενήθηκε πριν από 30 χρόνια στις ΗΠΑ σε εποχές που το ποδόσφαιρο ήταν σχεδόν άγνωστο στη χώρα, εξακολουθεί να είναι η διοργάνωση με τη μεγαλύτερη πληρότητα στα γήπεδα και τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών. Περισσότερος κόσμος μαζεύτηκε στις εξέδρες απ’ όταν η διοργάνωση φιλοξενήθηκε σε χώρες – παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως η Βραζιλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά.

Ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης είναι ιδιαίτερος υπό την έννοια ότι θα λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό σαν πρόβα τζενεράλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί μεν για πρώτη φορά σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς), αλλά οι 78 από τους 104 αγώνες του θα διεξαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα είναι ουσιαστικά η «ναυαρχίδα» αυτής της προσπάθειας.

Οκτώ από τα γήπεδα θα είναι κοινά στις δύο διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ όπου θα γίνει ο τελικός του επόμενου Μουντιάλ. Στόχος των διοργανωτών θα είναι να δοκιμάσουν από τώρα τα πάντα ενόψει του μεγάλου ραντεβού του 2026, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι να πάει κάτι στραβά οργανωτικά. Την ίδια χρονιά θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ και το Μουντιάλ Συλλόγων του 2026, το οποίο η FIFA θέλει να το αναβαθμίσει και να το αξιοποιήσει εμπορικά.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη λογική, εξυπακούεται ότι το φετινό Copa America θα είναι το πιο λαμπερό από τα άλλα 47 που έχουν προηγηθεί. Η διοργάνωση αυτή έχει υπεραιωνόβια διαδρομή και είναι η αρχαιότερη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με αφετηρία το πολύ μακρινό 1916 όταν φιλοξενήθηκε στο Μπουένος Αϊρες για να γιορταστεί η επέτειος των 100 χρόνων από την Ανεξαρτησία της Αργεντινής. Συμμετείχαν τότε μόλις 4 ομάδες (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Ουρουγουάη), με την τελευταία να κατακτά τον τίτλο ενώ παραμένει η πολυνίκης του θεσμού με 15 κατακτήσεις. Από το 2021 έχει όμως συγκάτοικο και την Αργεντινή, η οποία πήρε το τρόπαιο στην τελευταία διοργάνωση και την έφτασε στην κορυφή. Αυτές οι δύο χώρες μετρούν 30 τρόπαια από τα συνολικά 47, πολύ περισσότερα η καθεμία τους από τη Βραζιλία η οποία ακολουθεί στην 3η θέση, με μόλις 9 κατακτήσεις!

Η φετινή διοργάνωση είναι η δεύτερη που φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Η πρώτη ήταν το 2016 και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα γιατί γιορτάστηκε εκεί με το «Centenary Copa» η συμπλήρωση των 100 χρόνων από το πρώτο ραντεβού στο Μπουένος Αϊρες το 1916. Για πολλά χρόνια, οι ομάδες που μετείχαν ήταν μόλις 10 και ήταν όλες από χώρες της Νότιας Αμερικής: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Ισημερινός, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού και Χιλή. Τα τελευταία 50 χρόνια άνοιξε λίγο η ψαλίδα με τη φιλοξενία άλλων δύο ομάδων, συνήθως του Μεξικού και των ΗΠΑ, που δεν ανήκουν γεωγραφικά στη Νότιο Αμερική, γι’ αυτό και η διοργάνωση πήρε από το 1975 τον γενικότερο τίτλο Copa America.

Τα τελευταία χρόνια η διεύρυνση έγινε μεγαλύτερη με τη συμμετοχή και άλλων χωρών από την Κεντρική και τη Βόρεια Αμερική συν την Καραϊβική, με την φετινή να είναι η 2η που θα διεξαχθεί με 16 ομάδες. Θα είναι χωρισμένες σε 4 ομίλους και θα παλέψουν για το τρόπαιο σε ένα σύνολο 32 αγώνων, που αρχίζουν από τις 21 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 14 Ιουλίου, δηλαδή στις 22/6 και στις 15/7 ημερολογιακά για την Ευρώπη, λόγω της διαφοράς ώρας.

Οι τέσσερις όμιλοι του Copa America 2024:

1ος όμιλος: Αργεντινή, Περού, Χιλή, Καναδάς
2ος όμιλος: Μεξικό, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Τζαμάικα
3ος όμιλος: ΗΠΑ, Ουρουγουάη, Παναμάς, Βολιβία
4ος όμιλος: Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα

Η κάτοχος του τροπαίου και εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή ξεκινά ως φαβορί, με κορμό σπουδαίους και έμπειρους παίκτες όπως οι Μέσι και Ντι Μαρία. Το αντίπαλο δέος θα είναι λογικά η Βραζιλία, η οποία θα παρουσιάσει μια ανανεωμένη ομάδα, με σημαιοφόρους παίκτες του επιπέδου των Βινίσιους Τζούνιορ, Ροντρίγκο και Μιλιτάο, που έχουν κατακτήσει από πολύ μικρή ηλικία τα πάντα στην Ευρώπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αργεντινή και Βραζιλία θεωρούνται, λοιπόν, τα δύο μεγάλα φαβορί της φετινής διοργάνωσης, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα έκπληξης από ομάδες που μπορεί να την κάνουν, όπως οι ΗΠΑ, η Κολομβία, το Μεξικό και η Ουρουγουάη, μια παραδοσιακή δύναμη με σπουδαίο προπονητή (Μπιέλσα) και μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες.

Το Copa America διεξαγόταν για πολλές δεκαετίες ανά 2 ή 3 χρόνια ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά αποφασίστηκε να ανοίξουν οι αποστάσεις στα 4 χρόνια λόγω του τεράστιου αριθμού αγώνων που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν πλέον οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές, με το πολύ επιβαρυμένο καλεντάρι σε επίπεδο εθνικών ομάδων και συλλόγων. Αυτή η χρονική επιμήκυνση μεταξύ των διοργανώσεων περιορίζει σημαντικά (αν όχι μηδενίζει) κάθε πιθανότητα να ξαναδούμε σε Copa America σπουδαίους ποδοσφαιριστές που διανύουν τώρα τα τελευταία χιλιόμετρα της ποδοσφαιρικής τους καριέρας.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι λογικά η τελευταία για τον Λιονέλ Μέσι που θα κλείσει σε λίγες μέρες τα 37 του χρόνια, τον 36χρονο συμπατριώτη του, Ανχελ Ντι Μαρία, τον 36χρονο Χιλιανό, Αλέξις Σάντσες, τον 37χρονο θρύλο της Ουρουγουάης, Λιουίς Σουάρες. Το ίδιο θα ισχύσει για τον Κολομβιανό Χάμες Ροντρίγκες που το 2028 θα είναι 37 χρονών και έχει ήδη αρχίσει να χαμηλώνει τους ρυθμούς του, τον 40χρονο ηγέτη του Περού και 3 φορές πρώτο σκόρερ του Copa America, Πάολο Γκερέρο, τον τερματοφύλακα της Χιλής, Κλαούντιο Μπράβο, που στα 41 του χρόνια έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο και είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές.

Οι «Ελληνες» της διοργάνωσης

Θα υπάρξουν και άλλοι μεγάλοι σε αξία ποδοσφαιριστές που θα μας λείψουν φέτος, όπως ο Νεϊμάρ που είναι εκτός μάχης λόγω τραυματισμού και θα περιμένει να τον διαδεχθεί ο Εντρικ, το νέο παιδί – θαύμα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Απών θα είναι και ο Εντισον Καβάνι, όπως και ο Χιλιανός Αρτούρ Βιδάλ με τον 39χρονο Γκιγιέρμο Οτσόα, τον 39χρονο τερματοφύλακα – θρύλο του μεξικανικού ποδοσφαίρου ή τον συμπατριώτη του, Ιρβινγκ Λοθάνο, συν τον Αργεντινό, Πάουλο Ντιμπάλα, που βρέθηκε εκτός επιλογών για αγωνιστικούς λόγους.

Το… ταπεινό ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει να συνεισφέρει πολλούς παίκτες του στο Copa America 2024. Ο πιο σημαντικός παίκτης της Σούπερ Λιγκ που θα βρεθεί στα γήπεδα των ΗΠΑ θα είναι ο Ορμπελίν Πινέδα που θα αγωνιστεί με το Μεξικό, ενώ ο συμπαίκτης του στην ΑΕΚ, Αλεξάντερ Κάλενς, θα παίξει με το Περού. Ο τρίτος «Ελληνας» θα είναι ο Αλβαρο Ζαμόρα του Αρη, ο οποίος θα αγωνιστεί με την Κόστα Ρίκα.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι θα δούμε 8 γυναίκες ρέφερι, δύο εκ των οποίων (η Βραζιλιάνα Εντίνα Αλβες και η Αμερικανίδα Μάρι Βικτόρια Τόρι Πένσο) θα παίξουν ως πρώτοι διαιτητές, πέντε ως βοηθοί και μία ως υπεύθυνη του VAR! Θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτραπεί με τη χρήση ροζ κάρτας η 6η αλλαγή σε περίπτωση τραυματισμού (ή υποψίας τραυματισμού) στο κεφάλι ενός ποδοσφαιριστή, με τον αντίπαλο να δικαιούται να κάνει κι αυτός μία παραπάνω αλλαγή στην περίπτωση αυτή, για λόγους ισονομίας.

Η μασκότ του τουρνουά θα είναι ένας αετός που θα ονομάζεται «Capitan» και θα έχει τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ, ενώ η μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η Puma Cumbre, από το όνομα της οροσειράς που διασχίζει την Αμερική, με 16 γραμμές στο σχήμα της ηπείρου, όσες και οι ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν σε 14 γήπεδα, στις πολιτείες Τζόρτζια, Αριζόνα, Νιου Τζέρσεϊ, Βόρεια Καρολίνα, Καλιφόρνια, Τέξας, Κάνσας, Φλόριντα, Νεβάδα και Μιζούρι.

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 21/6 (03:00)    Αργεντινή – Καναδάς  
Σάββατο 22/6 (03:00)    Περού – Χιλή    
Κυριακή 23/6 (01:00)    Εκουαδόρ – Βενεζουέλα    
Κυριακή 23/6 (04:00)    Μεξικό – Τζαμάικα    
Δευτέρα 24/6 (01:00)    ΗΠΑ – Βολιβία    
Δευτέρα 24/6 (04:00)    Ουρουγουάη – Παναμάς    
Τρίτη 25/6  (01:00)    Κολομβία – Παραγουάη    
Τρίτη 25/6 (04:00)    Βραζιλία – Κόστα Ρίκα    
Τετάρτη 26/6(01:00)    Περού – Καναδάς    
Τετάρτη 26/6(04:00)    Χιλή – Αργεντινή    
Πέμπτη 27/6 (01:00)    Εκουαδόρ – Τζαμάικα    
Πέμπτη 27/6 (04:00)    Βενεζουέλα – Μεξικό    
Παρασκευή 28/8 (01:00)    Παναμάς – ΗΠΑ    
Παρασκευή 28/8 (04:00)    Ουρουγουάη – Βολιβία    
Σάββατο 29/6 (01:00)    Κολομβία – Κόστα Ρίκα    
Σάββατο 29/6 (04:00)    Παραγουάη – Βραζιλία    
Κυριακή 30/6 (03:00)    Αργεντινή – Περού    
Κυριακή 30/6 (03:00)    Καναδάς – Χιλή    
Δευτέρα 1/7 (03:00)    Τζαμάικα – Βενεζουέλα    
Δευτέρα 1/7  (03:00)    Μεξικό – Εκουαδόρ    
Τρίτη 2/7 (04:00)    Βολιβία – Παναμάς    
Τρίτη 2/7 (04:00)    ΗΠΑ – Ουρουγουάη    
Τετάρτη 3/7 (04:00)    Βραζιλία – Κολομβία    
Τετάρτη 3/7 (04:00)    Κόστα Ρίκα – Παραγουάη    
Παρασκευή 5/7 (04:00)    Προημιτελικός    
Σάββατο 6/7 (04:00)    Προημιτελικός    
Κυριακή 7/7 (01:00)    Προημιτελικός    
Κυριακή 7/7 (04:00)    Προημιτελικός    
Τετάρτη 10/7 (03:00)    Ημιτελικός    
Πέμπτη 11/7 (03:00)    Ημιτελικός    
Κυριακή 14/7 (03:00)    Μικρός τελικός    
Δευτέρα 15/7 (03:00)    Τελικός    

Η τηλεοπτική κάλυψη των 32 αγώνων θα γίνει από τον ΑΝΤ1 και τον ΑΝΤ1+

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT