Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ

Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ

Στο εφετινό «Ios Future Pro» παίρνουν μέρος 70 ομάδες από 30 χώρες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθλητισμός, χρυσή άμμος, μουσική και… αέρας. Αυτά είναι τα βασικά «συστατικά» του παγκόσμιου τουρνουά μπιτς βόλεϊ που διεξάγεται στην παραλία του Μυλοπότα, στην Ίο. Για δέκα ημέρες το νησί των Κυκλάδων μετατρέπεται, κάθε χρόνο, σε… πρωτεύουσα της πετοσφαίρισης στην άμμο αλλά και σε πρεσβευτή διαφήμισης των δυνατοτήτων της Ελλάδος για αθλητικό τουρισμό. Στο εφετινό «Ios Future Pro» παίρνουν μέρος 70 ομάδες από 30 χώρες.

Η σύνδεση της Ίου με το μπιτς βόλεϊ άρχισε πριν από επτά χρόνια. Τότε ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη πανελλήνιο τουρνουά και η ανταπόκριση που υπήρξε ήταν τόσο μεγάλη ώστε το 2019 να διεξαχθεί και παγκόσμιο. Η πανδημία αποτέλεσε αιτία για τη διακοπή των διεθνών αγώνων αλλά συνεχίστηκε η… αλυσίδα των ελληνικών. Το 2022 επέστρεψαν στην παραλία του Μυλοπότα οι ξένοι αθλητές και αθλήτριες και από τότε αποτελεί μία από τις αγαπημένες τους… στάσεις στις, ανά τον κόσμο, αγωνιστικές υποχρεώσεις τους.

Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ-1

«Σε αντίθεση με άλλα τουρνουά εμείς προσφέρουμε τη διαμονή και τη διατροφή. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και η πλειοψηφία των αθλητών επιστρέφουν για να αγωνιστούν και την επόμενη χρονιά. Το συνδυάζουν και με διακοπές στην Ελλάδα και μέσα από τις φωτογραφίες που αναρτούν στα Social Media διαφημίζουν και τη χώρα μας. Το τουρνουά όμως δεν θα μπορούσε να αποτελέσει θεσμό εάν δεν υπήρχε η κ. Βάσω Πετρίδου, η οποία το στηρίζει», μας είπε ο διευθυντής της διοργάνωσης Βαγγέλης Πολυμερόπουλος.  

Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ-2

Οικονομική… ένεση στον τουρισμό της Ίου

Για τις ανάγκες του τουρνουά έχουν κατασκευαστεί στην παραλία του Μυλοπότα τέσσερα γήπεδα με φυσική άμμο, χωρίς να διαταραχτεί το περιβάλλον. Μαζί με τους αθλητές και τις αθλήτριες στο νησί βρίσκονται προπονητές και συνοδοί αλλά και διαιτητές, φίλαθλοι κλπ. με αποτέλεσμα το τουρνουά να αποτελεί μία οικονομική ένεση στον τουρισμό της περιοχής.

Στην Ίο βρέθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος παρακολούθησε τους εναρκτήριους αγώνες της διοργάνωσης. «Δώσαμε την αιγίδα του Υπουργείου σε ένα διεθνές τουρνουά μπιτς βόλεϊ το οποίο διαφημίζει την Ίο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα. Η πανέμορφη παραλία του Μυλοπότα αποτελεί ένα φυσικό γήπεδο για το κατ΄εξοχήν ολυμπιακό άθλημα του καλοκαιριού. Οι εικόνες, μέσα από τις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και θα δείξουν  ότι η χώρα μας μπορεί να διοργανώσει σπουδαία αθλητικά γεγονότα», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Βρούτσης.

Με πρωταγωνιστή τον άνεμο

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στην Ίο θάφτηκε ο Όμηρος ο οποίος δεν κατάφερε να βρει τη λύση σε ένα αίνιγμα που του έθεσαν οι ψαράδες. Στο νησί των Κυκλάδων όμως δεκάδες αθλητές και αθλήτριες, από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία, έχουν βρει τη λύση για να συνδυάσουν τις διακοπές με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ-3

«Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει τις ιδιαιτερότητές της εξαιτίας του αέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός είναι ο… πρωταγωνιστής. Εμείς ερχόμαστε κάθε χρόνο και σε αυτούς τους αγώνες καταφέραμε να διαχειριστούμε τον αέρα με αποτέλεσμα να μπούμε μέσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Εφέτος οι ομάδες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από τα δυνατότερα τουρνουά που έχουμε βρεθεί. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έρχονται να παρακολουθήσουν τους αγώνες και οι ξένοι αθλητές που παίζουν έχουν μάθει να αγωνίζονται σε γεμάτες εξέδρες», μας είπε ο Δημήτρης Χατζηνικολάου που μαζί με τον Σταύρο Ντάλα αναδείχθηκαν σε ένα από τα καλύτερα δίδυμα της διοργάνωσης. Οι Χατζηνικολάου – Ντάλλας, στη συνέχεια, θα πάρουν μέρος στο Μάστερς του πανελληνίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από Τις 27 έως τις 30 Ιουνίου.    

Το νησί που έβαλε τις Κυκλάδες στον παγκόσμιο χάρτη του μπιτς βόλεϊ-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT